• Uzzini, vai tu pareizi lieto savas asinsspiediena zāles! 11 aktuāli jautājumi

    Jautājumi un atbildes
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    12. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Par normālu mūsdienās uzskata spiedienu, kas ir robežā līdz 130/80 mm Hg, bet optimālais skaitās 120/80 mm Hg. Daudziem, lai uzturētu spiedienu normālu, jālieto medikamenti. Uz būtiskiem jautājumiem atbild kardiologs Andris Skride.

    1. Ar ko atšķiras zāles pret augstu asinsspiedienu? Kāpēc nepietiek ar vienām tabletēm, bet ārsts izraksta vairākas?

    Zāles pret paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju atšķiras pēc to darbības mehānisma, efektivitātes, kā arī pēc to blaknēm un mijiedarbības ar citiem medikamentiem.

    Visizplatītākās zāles pret paaugstinātu asinsspiedienu ir diurētiskie līdzekļi, bēta blokatori, angiotensīna konvertējošā enzīma (AKE) inhibitori, kalcija kanālu blokatori un angiotensīna receptoru blokatori (ARB) – katra grupa ietekmē asinsspiediena regulēšanas sistēmu dažādos veidos.

    Diurētiskie līdzekļi palīdz samazināt asinsspiedienu, samazinot ūdens un nātrija līmeni organismā.

    Bēta blokatori samazina sirdsdarbības ātrumu un spēku. Kalcija kanālu blokatori samazina kalcija ieplūdi sirds un asinsvadu muskuļos, tādējādi mazinot asinsvadu spazmas un asinsspiedienu. AKE inhibitori samazina angiotensīna hormona ražošanu, kas sašaurina asinsvadus, un šādi samazina asinsspiedienu.

    Lai sasniegtu optimālu asinsspiedienu, nepieciešams izvērtēt katra cilvēka individuālos faktorus: viņa vecumu, veselības stāvokli, citu slimību klātbūtni un zāļu panesību.

    To visu ņemot vērā, iespējams, ka nepieciešams kombinēt vairākas zāles, kuru iedarbība papildina cita citu un sniedz kopēju pozitīvu efektu. Līdz ar to ir ļoti svarīgi ievērot ārsta norādījumus par zāļu devu un lietošanas režīmu (nevis vadīties pēc kaimiņa pieredzes!), jo hipertensijas zāles nav universālas un ikvienam pacientam tiek piemeklētas individuāli.

    2. Vai pret augsto asinsspiedienu trīs medikamentu kombināciju vienā tabletē ārsti izraksta tikai tādēļ, lai būtu ērtāk zāles lietot, vai tomēr ir vēl citi labumi?

    Protams, trīs medikamentus ieņemt ar vienu kapsulu ir daudz ērtāk, turklāt šai metodei piemīt arī citi svarīgi aspekti. Katrā tabletē ir sabalansēts medikamentu daudzums, kas mazina iespēju nejaušai nepareizas devas ieņemšanai, lietojot dažādus atsevišķus medikamentus.

    Bet – šīs zāles, kurās vienā tabletē apvienoti pat trīs medikamenti, nav universālas.

    Jebkurā gadījumā ārstam ir jāpieņem individuāls lēmums, kā sasniegt ārstēšanas mērķi. Jo visiem pacientiem nederēs viena un tā pati medikamentu kombinācija. Iespējams, kādu medikamentu grupu pacients nemaz nedrīkst lietot. Arteriālās hipertensijas ārstēšana tikai šķiet vienkārša, taču lēmuma pieņemšana un pareizas terapijas izvērtēšana, lai sasniegtu mērķi, ir diezgan sarežģīta.

    Bieži vien paralēli spiediena zālēm jālieto arī medikamenti, kas normalizē zema blīvuma holesterīna, triglicerīda, augta blīvuma holesterīna līmeni asinīs.

    Vajag arī šo sadaļu sakārtot, jo pretējā gadījumā, ja ārstēsim tikai asinsspiedienu, bet ļausim asinsvadiem turpināt bojāties, lai tie kļūst vēl neelastīgāki, spiediena zāles nekādu diži pozitīvo efektu nedos.

    3. Kāpēc, uzsākot augsta asinsspiediena ārstēšanu, cilvēks jūtas pat sliktāk? Daudzi tad pārtrauc lietot zāles.

    Kādreiz īslaicīgi sliktāka pašsajūta mēdz būt ārstēšanās pašā sākumā, tā saistīta ar cilvēka ilgstošo pieradumu pie sava augstā spiediena, un tagad, kad tas pēkšņi tiek normalizēts, loģiski, ka organisms uz to reaģē ar nepatiku. Katrā gadījumā par savām sajūtām vajadzētu aprunāties ar savu ārstu.

    Dažkārt, lai izvairītos no šī diskomforta, dakteris asinsspiedienu samazina pakāpeniski, sasniedzot normālu asinsspiedienu dažu mēnešu laikā.

    Piemēram, ja cilvēkam ilgstoši bijis asinsspiediens stipri virs 160 mm Hg, tad to samazinām pamazām, dažu mēnešu laikā sasniedzot 145 mm Hg un tad 130 mm Hg. Cilvēks pēc tam pie normālā asinsspiediena pieradīs, un sliktums pāries, toties risks piedzīvot infarktu vai insultu būs krietni mazāks.

    4. Kad asinsspiediena zāles labāk dzert – pirms ēšanas vai pēc ēšanas, no rīta vai vakarā? Cik būtiski ir ievērot vienu un to pašu laiku?

    Vairumu asinsspiediena zāļu tiek ieteikts lietot vienreiz dienā, un to vislabāk darīt vienā un tajā pašā laikā, lai nodrošinātu stabilu asinsspiediena kontroli un zāļu efektivitāti. Mūsdienās asinsspiediena ārstēšana, kas sastāv no divu vai trīs medikamentu kombinācijas, notur asinsspiedienu vajadzīgā līmenī 24–36 stundas.

    Jāņem vērā arī fakts, ka cilvēkam gados, visticamāk, ir izteiktāka asinsvadu ateroskleroze, līdz ar to asinsvadi vairs nebūs tik elastīgi kā jaunībā.

    Tātad pastāv lielāka varbūtība, ka, pēkšņi pārāk strauji paaugstinoties spiedienam, var notikt pastiprināts asinsvadu bojājums. Lūk, tāpēc ir svarīgi, lai nenotiktu straujās spiediena svārstības, jāuztur daudzmaz vienāds spiediens. Proti, jāpanāk, lai asinsspiediens dienas laikā mainītos nevis kā asi zāģa zobi, bet līgani un ne vairāk par 20 mm Hg.

    Arī tāpēc ir ļoti precīzi, regulāri jālieto asinsspiedienu samazinošās zāles, jo tās šo līganumu nodrošina.

    Vairums ārstu iesaka asinsspiediena zāles lietot no rīta, tukšā dūšā, vismaz pusstundu pirms ēšanas, jo tad tās vislabāk uzsūcas. Tomēr, ja zāles rada kuņģa kairinājumu, tās var lietot kopā ar pārtiku, lai mazinātu blakusparādību risku.

    5. Vai ir kādas zāles, kuras nav ieteicams lietot kopā ar asinsspiedienu mazinošiem medikamentiem? Cik ilga pauze starp tām jāievēro?

    Pastāv vairāki medikamenti un aktīvās vielas, ar kurām kopā lietojot asinsspiediena zāles var rasties nevēlamas blaknesvai samazinās spiediena zāļu efektivitāte. Šā iemesla dēļ svarīgi informēt ārstu par visiem medikamentiem, vitamīniem, uztura bagātinātājiem un citām piedevām, kuras tiek lietotas, lai ārsts varētu noteikt piemērotu asinsspiediena zāļu terapiju.

    Populāri medikamenti, kas var pasliktināt asinsspiediena kontroli, ir dažādi pretsāpju un pretiekaisuma medikamenti, piemēram, ibumetīns, diklofenaks un tamlīdzīgi.

    Lietojot tos bieži un lielās devās, šīs zāles sekmē asinsspiediena paaugstināšanos. Vēlams izvairīties no līdzīgām zālēm, kas iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, piemēram, no nomierinošiem līdzekļiem, miegazālēm, kā arī zālēm, kas tiek lietotas citu iemeslu dēļ, taču spēj samazināt asinsspiedienu, piemēram, tādi ir daži antidepresanti.

    Dzerot asinsspiediena medikamentus, jāizvairās no tādiem dekongestantiem jeb pretiesnu līdzekļiem kā pseidoefedrīns.

    Starp šiem medikamentiem būtu jāievēro vismaz 8 stundu intervāls. No augu valsts produktiem asinsspiediena paaugstināšanas līderis ir ženšeņs, tas diezgan bieži ir iekļauts minerālvielu un vitamīnu kompleksu sastāvā. Vēl jāuzmanās, lietojot ginku, eleiterokoku, asinszāli, arniku, greipfrūtu, efedru, gvarānu, lakricu. Šie augi mēdz būt klepus zāļu sastāvā.

    6. Kuri pārtikas produkti ietekmē asinsspiediena zāļu efektivitāti?

    Uzturs ar augstu sāls saturu var palielināt asinsspiedienu un samazināt zāļu efektivitāti. Tāpat arī liela daudzuma greipfrūtu sulas lietošana spēj ietekmēt noteiktas asinsspiediena zāles, jo tā var iedarboties uz medikamenta metabolismu organismā.

    Zinātniskie pētījumi liecina, ka īslaicīgu asinsspiediena paaugstināšanos spēj izraisīt 200–300 miligramu liela kofeīna deva.

    Tātad – ja aprobežosies ar trim nelielām kafijas tasītēm dienā, risks būtiski nepieaugs. Lai pārliecinātos, kā kafija ietekmē tieši tavu asinsspiedienu, izmēri to aptuveni pusstundu pirms tās lietošanas un pusstundu pēc tam. Kafiju dzerot regulāri, organisms pie tās parasti pierod, tātad ietekmē mazāk.

    Savukārt ļoti jāuzmanās ar enerģijas dzērieniem, jo tajos ir liela kofeīna deva – vidēji ekvivalenta astoņām tasītēm kafijas.

    Ceru, ka tu ne kafiju, ne enerģijas dzērienus neuzdzer virsū zālēm pret augstu asinsspiedienu! Jo tad medikamenta efekts var izpalikt. Asinsspiedienu pazeminošās zāles tāpat kā citi medikamenti jālieto kopā ar ūdeni. Efektivitāti uzlabos arī veselīgs un sabalansēts uzturs, piemēram, Vidusjūras stila diēta.

    7. Kā rīkoties, ja konkrētajā dienā pretspiediena zāles aizmirsies iedzert?

    Tad izdari to pēc iespējas ātrāk – ja vēl nav pienācis nākamais tabletes lietošanas laiks. Ja tas jau tuvojas, tad labāk izlaist zaudēto devu un iedzert nākamo plānoto devu parastajā laikā.

    Svarīgi ievērot, ka nekādā gadījumā nedrīkst lietot divkāršu zāļu devu, lai kompensētu iepriekš aizmirsto.

    Tas var būt bīstami un palielināt blakņu risku. Ja tev pārāk bieži aizmirstas iedzert asinsspiediena zāles, aprunājies par to ar savu ārstu, lai izvēlētos piemērotāku lietošanas shēmu vai meklētu citus veidus, kā varētu sev palīdzēt atcerēties iedzert zāles. Piemēram, izmantot atgādinājumu viedtālrunī vai speciālu lietotni.

    8. Vasarā, kad ir karsts, asinsspiediens izmainās. Vai drīkstu pati palielināt zāļu devu?

    Vasarā, īpaši karstā un mitrā laikā, organismam tiek radīta papildu slodze, un tas var ietekmēt asinsspiedienu. Ieteicams izvēlēties piemērotu apģērbu, valkāt atbilstošus apavus, regulāri dzert ūdeni, lai novērstu atūdeņošanos, regulāri mērīt asinsspiedienu un informēt ārstu par jebkādām ievērojamām izmaiņām.

    Ja ir izrakstītas asinsspiediena zāles un pēc mērījumiem konstatē, ka spiediens pazeminājies pārāk daudz, sazinies ar ārstu, lai saņemtu padomu par turpmāko rīcību.

    Nebūtu ieteicams palielināt zāļu devu pašam, jo tas var būt bīstami un var palielināt blakņu risku. Tāpat liela kļūda būtu – ja, tiklīdz konstatē, ka no zāļu lietošanas asinsspiediens normalizējies un jūties labi, tu tās pārtrauktu lietot, savukārt, kad spiediens atkal paaugstinās, zāles atsāktu lietot. Tā metāties nedrīkst, jo atsitiena efekts ir daudzkārt lielāks, un tajā brīdī, kad tu sāksi lietot ārsta izrakstītās tabletes, var gadīties, ka tās vairs nepalīdz.

    Tāpēc hipertensijas pacientiem medikamentu lietošanas pārtraukšana ir kategoriski aizliegta!

    Ja tiek mazinātas vai palielinātas devas, tas jādara kopā ar ārstējošo ārstu, nevis pašamtablete jāpārdala uz pusēm vai jāieņem divas!

    9. Kas liecina par to, ka izrakstītās zāles neder?  

    Pirmkārt, ja asinsspiediens nepazeminās līdz vēlamajam līmenis, lai gan zāles tiek lietotas, kā dakteris sacījis.

    Otrkārt, ja zāļu lietošanas laikā parādās blakusparādības, piemēram, galvassāpes, reiboņi, slikta dūša, apetītes trūkums vai nogurums.

    Ja zāles izraisa nepatīkamas sajūtas, piemēram, sliktu dūšu, vēdera pūšanos vai caureju, arī tā var būt pazīme, ka šīs zāles neder.

    Šādos gadījumos jākonsultējas ar ārstu, kas noskaidros, vai konkrētās zāles neder vispār vai arī jāpielāgo deva.

    10. Kādas blaknes pretspiediena zālēm skaitās norma un kas vairs ne?

    Dažas no visbiežāk sastopamajām blaknēm ir galvassāpes, reibonis un apjukums, slikta dūša un vemšana, nespēks un nogurums, miega traucējumi, depresija un nemiers, kāju pietūkums, kairinājums, sausa mute un acu problēmas.

    Vairums no tām parasti ir vieglas pakāpes un pagaidu, izzūd, turpinot lietot zāles.

    Tomēr, ja blaknes kļūst intensīvākas vai ieilgst, svarīgi par tām ziņot savam ārstam. Ja tiek novērotas ļoti smagas blaknes, piemēram, elpas trūkums, stipras sāpes krūtīs vai smags pietūkums, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība.

    Medikamentu blaknes var ietekmēt cilvēkus dažādi, nav vienas pareizas atbildes uz jautājumu, kas skaitās norma un kas ne.

    Bet, ja blaknes ir smagas un apgrūtina ikdienas dzīvi, svarīgi tās pārrunāt ar savu ārstu un apsvērt iespēju pielāgot devu vai zāles mainīt. Piemēram, no angiotensīna konvertējošā enzīma inhibitoru jeb prilu grupas medikamentiem ne visiem, bet apmēram katram desmitajam pacientam var rasties klepus. No tā, kā saka, neviens nav nomiris, un tomēr ir nepatīkami, ja tev visu laiku, iemiegot vai guļot, jāklepo… Tādā gadījumā, nevajag mainīt vienu prilu pret otru prilu – nē, tad jāizvēlas zāles no kādas citas medikamentu grupas. Risinājums vienmēr ir atrodams.

    11. Kam pienākas asinsspiediena zāles ar valsts kompensāciju?

    Visiem, kad diagnosticēts paaugstināts asinsspiediens, pienākas 75–100 procentu liels valsts līdzmaksājums par asinsspiediena zālēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē