• Plakanā pēda – no apaviem. Vai tā tiešām var būt?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Staras/Shutterstock.com
    Tā sauktā funkcionālā plakanā pēda ir gandrīz visiem bērniem līdz 8–10 gadu vecumam, un tikai pakāpeniski, attīstoties muskuļiem un stiprinoties saitēm, bērna kāja iegūst anatomiski pareizo pacēlumu.

    Turpmāk deformācija pēdā var veidoties jebkurā vecumā. Dažreiz plakanā pēda ir nopietnu slimību (piemēram, rahīta vai poliomielīta) vai traumas sekas, tomēr 85 procentos gadījumu cilvēki ar savu dzīvesveidu provocē tās attīstību, iegūstot tā saukto statisko plakano pēdu.

    Sievietēm apavus ar augstiem papēžiem nevajadzētu valkāt pastāvīgi, tāpat arī nevajadzētu krist otrā galējībā un staigāt tikai kurpēs bez papēžiem.

    Jo gan viens, gan otrs tik tiešām negatīvi ietekmē pēdas pacēlumu (pēdas garenisko velvi), kuras galvenais uzdevums ir nodrošināt ķermeņa līdzsvaru un amortizāciju staigājot. Jo mazāks ir pacēlums, jo lielāka slodze jāiztur kājām, locītavām, mugurkaulam.

    Vislabākā izvēle ir ērti un kvalitatīvi apavi ar 2–4 centimetrus augstu papēdi.

    Lai neradītu deformācijas attīstībai labvēlīgus apstākļus, ir vērts rūpēties par savu svaru un regulārām fiziskām aktivitātēm.

    Ja pēdas deformācija reiz sākusies, tai ir tendence pakāpeniski progresēt. Svarīgi ir negaidīt līdz brīdim, kad pēda jau izteikti deformējusies, – ārsta palīdzība jāmeklē, ja pēdas ilgstoši sāp un ir sajūta, ka tās stabili negulstas uz zemes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē