• Uztura un medikamentu mijiedarbība

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. jūnijs, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir dzirdēts par alkohola un vairāku medikamentu nesaderību, bet vai zini, ka piena produkti spēj mazināt un pat apturēt antibiotiku iedarbību?

    Vai zini, ka nedrīkst lietot pretsāpju līdzekļus kopā ar kafiju, tēju un alkoholu, jo tas var beigties ar sirdsklauvēm un roku trīcēšanu? Jā, ne tikai zāļu lietošana spēj mainīt uztura uzsūkšanos organismā, bet arī ēdiens spēj mainīt zāļu iedarbību.

    Piens, jogurts, biezpiens, siers un minerālūdens

    Vairākas antibiotikas, piemēram, tās, kas pieder tetraciklīnu grupai, un tās, ko plaši lieto elpceļu un urīnceļu infekciju ārstēšanai, zaudē savas iedarbības spējas, ja tās lieto kopā ar piena produktiem – pienu, jogurtu, biezpienu, sieru u. c.

    Aktīvās vielas piesaista pienā esošo kalciju, veidojot zarnās nešķīstošus klimpām līdzīgus sāļu savienojumus. Ārstnieciskās vielas vairs nespēj uzsūkties asinīs, bet sāļi tiek izvadīti no organisma. Antibiotiku uzsūkšanos ievērojami kavē arī dzelzs preparātu lietošana.

    • Zināšanai: kaut arī tev šķiet, ka nekas nevarētu būt labāks kā antibiotikām uzdzert minerālūdeni, tas nav pareizi. Minerālūdens satur daudz kalcija, kas bloķē antibiotiku aktīvo vielu iedarbību.
    • Ņem vērā: piena produkti samazina to medikamentu iedarbību, ko lieto kaulu struktūras uzlabošanai un atjaunošanai. Tie satur fluorīdus, kas kopā ar kalciju veido sāļus, kuri kavē šo specifisko medikamentu jau tā slikto uzsūkšanos. Arī fluora tabletēm, ko lieto stipru un veselu zobu profilaksei, nevajag uzdzert ne pienu, ne minerālūdeni, bet gan tīru ūdeni.
    • Ieteikums: piena produkti mūsu organismam ir viens no galvenajiem kalcija avotiem. Tas būtiski ir tagad, kad osteoporoze ir kļuvusi par izplatītu slimību. Taču tas gan nenozīmē, ka antibiotiku kursa laikā tev jāatsakās no piena produktiem un minerālūdens. Nē, tikai tie jālieto 2–3 stundas pēc antibiotiku iedzeršanas.

    Pilnīgi pamatots ir ieteikums antibiotiku kursa laikā lietot skābpiena produktus, kas satur bifido baktērijas, kuras atjauno kuņģa un zarnu trakta normālu darbību. Tomēr ievēro 2–3 stundu intervālu. 

    Salāti, kāposti un spināti

    Salātus, visu veidu kāpostus, spinātus nav ieteicams ēst, ja ārsts ir izrakstījis medikamentus, kas sašķidrina asinis, – antikoagulantus, lai novērstu trombu veidošanos pēc operācijām, sirdslēkmēm u. tml. Pretēju efektu var radīt pārtikas produkti, kas satur daudz K vitamīna, kuram ir būtiska nozīme asins sarecēšanā. K vitamīnu visvairāk satur brokoļi un citi kāpostveidīgie, arī pupas un zirņi, olu dzeltenumi, dzīvnieku iekšējie orgāni – subprodukti – un trekni piena produkti.

    • Ieteikums: laikā, kamēr lieto asinis sašķidrinošus preparātus, nevajag pilnībā atteikties no šiem produktiem, jo tie satur daudzas citas vērtīgas uzturvielas, bet tiem nevajadzētu būt par galveno ikdienas uztura sastāvdaļu. 

    Šķiedrvielas

    Tas nu ir pierādīts – šķiedrvielas, ko satur pilngraudu produkti, dārzeņi, augļi un ogas, ir ļoti veselīgas. Šķiedrvielas mūsu organisma zarnās darbojas kā slota, kas tās iztīra, uzsūc liekos taukus, toksīnus, atkritumvielas un gādā par veselīgu zarnu mikrofloru. Tomēr Vācijas uzturzinātnieki ir atklājuši, ka šķiedrvielas spēj kavēt arī dažu ārstniecisko vielu uzsūkšanos, tās kā sūklis sevī visu savāc un izvada no organisma. Pētījumos atklāts, ka liels šķiedrvielu daudzums spēj ietekmēt vairāku pretsāpju līdzekļu, piemēram, aspirīna un paracetamola, arī dažu antibiotiku un antidepresantu iedarbību.

    • Ieteikums: nelieto zāles kopā ar produktiem, kas satur daudz šķiedrvielu, tos var ēst divas stundas pēc zāļu lietošanas.

    Kafija, tēja, kola 

    Kafija, tēja, kola un citi dzērieni, kas satur kofeīnu, mijiedarbībā ar dažām antibiotikām spēj izraisīt nepatīkamus traucējumus, jo antibiotikas traucē kofeīna noārdīšanos. Sekas – var parādīties nervozitāte, sirdsklauves un miega traucējumi.

    Kofeīns kā dopings pastiprina arī pretsāpju līdzekļu iedarbību un var izraisīt sirdsklauves, roku trīcēšanu un pārgurumu. Ar kafiju, tēju un sarkanvīnu vienlaikus nevajadzētu lietot arī dzelzs preparātus, homeopātiskās zāles, cukura diabēta zāles, miegazāles un nomierinošos līdzekļus. Kofeīns un tanīns traucē vai pat pilnībā bloķē ārstniecisko vielu iedarbību un var radīt trauksmi, bezmiegu utt. 

    • Ieteikums: neuzdzer zālēm stipru kafiju, melno tēju un kolu. Ja nespēj atteikties no dzērieniem, kas satur kofeīnu, dzer tos divas stundas pēc zāļu lietošanas. 

    Alkoholiskie dzērieni

    Alkoholu nedrīkst lietot kopā ar nomierinošiem līdzekļiem un miega zālēm. Degvīns, alus, vīns un citi alkoholiskie dzērieni bremzē centrālās nervu sistēmas darbību, bet to pašu funkciju veic arī minētie medikamenti. Jo vairāk – alkohola klātbūtne kavē šo medikamentu iedarbību. Kamēr organisms ir aizņemts ar alkohola pārstrādi, zāļu iedarbība ieilgst, jo to izvadīšana no organisma palēninās, un nomierinošās vielas organismā uzturas ilgāk, nekā paredzēts.

    Ja pēc noteikta laika iedzer nākamo medikamentu devu, aktīvo vielu koncentrācija palielinās, jo tās summējas ar iepriekšējo devu. Tas var būtiski ietekmēt koncentrēšanās spējas un reakcijas ātrumu, kas var izraisīt neprognozējamas sekas, piemēram, vadot automašīnu.

    Alkohols pastiprina daudzu medikamentu iedarbību, piemēram, antidepresantu, trankvilizatoru, dažādu nomierinošo preparātu un cukura diabēta zāļu.

    • Ņem vērā: alkohols kombinācijā ar nomierinošiem līdzekļiem var izraisīt arī neciešamu diskomfortu, jo tas var strauji pazemināt asinsspiedienu, samazināt siekalu izdalīšanos, pazemināt ķermeņa temperatūru, radīt sejas pietvīkumu, galvassāpes, reiboni, elpas trūkumu, vemšanu, sirdsklauves. Pārsvarā visi šie simptomi parādās medikamentu pārdozēšanas dēļ, kas rodas, ja uzņemtās devas summējas. 
    • Svarīgi: nelieto alkoholu vienlaikus ar pretsāpju līdzekļiem, kas satur salicilsāļus, piemēram, aspirīnu, jo to mijiedarbība var izraisīt spēcīgu kuņģa un zarnu trakta kairinājumu un pat iekšēju asiņošanu. Gan aspirīns, gan alkohols palēnina asins recēšanu, tāpēc tas rada papildu risku, ja sākas iekšējā asiņošana vai tiek gūtas traumas.
    • Ieteikums: nedzer alkoholiskos dzērienus, ja tas ir norādīts zāļu lietošanas instrukcijā. Lasi lietošanas pamācību, jo dažiem medikamentiem ir norādīts, ka alkoholu lietot nedrīkst. Tas nav joks, jo sekas var būt arī letālas.

    Augļu sulas, limonādes

    Rūpnieciski ražotās augļu sulas, limonādes, putojošās tabletes un citi dzērieni, kas satur daudz citronskābes, organismā nonāk kā citrāta sāļi un mijiedarbībā ar medikamentiem, kas satur, piemēram, alumīnija sāļus, ko lieto kuņģa skābuma mazināšanai, var mainīt sāļu līdzsvaru asinīs un izraisīt krampjus, apjukumu, laika gaitā anēmiju. 

    • Ieteikums: izvairies no šiem dzērieniem vismaz tajā laikā, kad tu lieto zāles, kas var radīt nevēlamu mijiedarbību ar citronskābi. Šādu medikamentu nav daudz, tāpēc lūdz padomu aptiekāram, jo no augļu sulām nevajadzētu atteikties, lietojot zāles, kam šīs mijiedarbības nav.  

    Lakrica

    Lakricas ekstraktu izmanto ne tikai saldumu pagatavošanā, bet arī kā papildvielu dažādu medikamentu ražošanā. Lakrica satur vielas, kas organismā piesaista nātriju. Tāpēc visus izstrādājumus, kas satur lakricu, nav ieteicams lietot, ja ir paaugstināts asinsspiediens, jo lakrica to var vēl vairāk paaugstināt.

    • Ieteikums: nelieto lakricu lielā daudzumā, ja tev ir paaugstināts asinsspiediens.

    Interesanti fakti

    • Ir izpētīts, ka dzelzs preparāti labāk uzsūcas C vitamīna klātbūtnē, tāpēc tos uzņem kopā ar svaigi spiestām augļu sulām, piemēram, citrusaugļu, kivi, arī skābētu kāpostu sulu. Efektīva ir arī svaigu augļu, dārzeņu un salātu ēšana. Daži pretsēnīšu preparāti labāk iedarbojas kopā ar skābām sulām. 
    • Pagājušā gadsimta 90. gados farmaceiti, veicot pētījumus ar medikamentiem un greipfrūta sulu, atklāja, ka greipfrūta sulas aromāts ne tikai nomāc zāļu specifisko aromātu, bet arī vienlaikus palielina uzņemto medikamentu koncentrāciju organismā. Tomēr nevajag pārspīlēt ar greipfrūtu sulas daudzumu, jo tā, tāpat kā alkohols, palēnina zāļu izvadīšanu no organisma un var radīt problēmas. Jo īpaši tad, ja lieto medikamentus holesterīna līmeņa pazemināšanai.

    Par uztura un medikamentu mijiedarbību jautā ārstam un farmaceitam, jo ne jau visām antibiotikām ir raksturīga mijiedarbība ar alkoholu, tāpat kā visām holesterīna zālēm – ar greipfrūtu sulu. Katrs gadījums ir individuāls.

    1 komentārs

    Ināra Gaide (Upeniece-Reigina)
    Mūsdienās visi raksta ļoti pārliecinoši un zinoši - tikai bez atsaucēm. Tāpēc ne visam gribas ticēt. Zāļu instrukcijās alkohols tiek minēts, bet par pārējiem produktiem man nav nācies lasīt (instrukcijās). Ja tas būtu tik nopietni, tad tas arī būtu minēts zāļu instrukcijās. Uzrakstīt jau var daudz ko, bet informācijai VAJAG apstiprinājumu, neapgāžamu pamatojumu.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē