• Rūdīties… tagad?! Jā, to var sākt arī rudenī!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    3. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ja rūdīsies, tev ir krietni lielākas izredzes, ka rudens un ziemas vīrusi ies garām, bet, ja tomēr pieķersies, tad saslimsi krietni vieglāk. Par rūdīšanos stāsta fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, ģimenes ārste Anda Nulle.

    Pat tad, ja esi salīgs

    Ir pienācis rudens, taču tas nenozīmē, ka no skapja steigšus jāvelk laukā ziemas drēbes. Labāk ģērbties mazliet plānāk nekā par daudz, sasvīst un pēc tam atdzist. Pārlieka tuntulēšanās ir pirmais ceļš uz saaukstēšanās slimībām. Rudenī ar prieku skatos uz tiem, kas turpina staigāt šortos un arī ziemā nevalkā šalli. Taču, protams, tā nav norma tiem, kas pieraduši ģērbties silti.

    Svarīga ir iepriekšēja sagatavotība.

    Rūdīties vēlams arī tad, ja esi ļoti salīgs, tikai tad to vajadzēja sākt darīt jau vasarā. Visticamāk, tu nekad nekļūsi par ziemas peldētāju – roni, taču noteikti vari uzlabot savu veselību ar gaisa peldēm un pastaigām temperatūrā, kas ir zem tavas komforta robežas. Tikai raugies, lai organisms spētu situāciju kompensēt.

    Nepieļauj ilgstošu salšanu!

    No savas pieredzes varu sacīt, ka auksta ūdens un gaisa peldes kopā ar fiziskām aktivitātēm sagādā milzīgu prieku. Pozitīva ietekme jūtama jau pēc pirmās rūdīšanās procedūras, vismaz garastāvokļa uzlabošanās un enerģijas pieplūdums ir garantēts. Savukārt, ja pēc rūdīšanās reizes jūties slikti, tas nozīmē, ka neesi ievērojusi mērenību un pakāpeniskumu. 

    Kā tas darbojas

    Organismu norūda auksts gaiss un ūdens, saule un fiziskas aktivitātes. Ārējās vides faktori kairina ādu un nervu galus, kas signalizē: «Ui, ir auksti!», «Au, čiekurs duras papēdī!» Šie impulsi no ķermeņa virsmas tiek aizvadīti uz galvas smadzenēm, kas regulē elpošanu, asinsspiedienu un visas orgānu sistēmas.

    Karstumā asinsvadi paplašinās, aukstumā sašaurinās, notiek reflektoras izmaiņas, un asinīs izdalās specifiskas ķīmiskas vielas, kas nosaka labsajūtu.

    Norūdoties trenējam organismu un stiprinām tā spēju pielāgoties dažādiem stresa faktoriem un apkārtējās vides nelabvēlīgiem apstākļiem. Turklāt tas pozitīvi ietekmē psihoemocionālo stāvokli – stiprina gribasspēku un darbojas pret depresiju.

    Kopš dzimšanas

    Daudzi vecāki rīkojas aplam, bērnus tuntuļojot, jo baidās, ka viņi nosals un saslims. Un tā arī notiek, taču – nevis no aukstuma, bet tāpēc, ka skraidot sasvīst un atdziest.   

    Bērnu ar gaisa peldēm vajag sākt rūdīt jau no piedzimšanas brīža.

    Kaut vai, mainot autiņus, atstāj kādu brīdi pliku, lai viņš sajūt temperatūras izmaiņas. Taču, ja mazulis raud, iespējams, salst, un tad viņš jāsaģērbj.

    Līdz gada vecumam bērnam nav piemērota par 35 grādiem zemāka ūdens temperatūra, jo organismam vēl nav nostabilizējusies termoregulācija. Lielākiem bērniem līdz 3 gadu vecumam to pakāpeniski var pazemināt līdz 25 un nedaudz mazāk grādiem. Bērnu norūdīšanā vecākiem vispirms jāsāk pašiem ar sevi.

    Rūdīšanās plāniņš

    Gaisa peldes

    Pat tad, ja ārā ir auksts, vēdini telpas! Vingro pie atvērta loga vai arī iepriekš kārtīgi izvēdinātā telpā. Dodies laukā un kusties – arī pusstundu ilga pastaiga raitā solī ir rūdīšanās.

    Izvēlies sezonai un situācijai atbilstošu apģērbu! Skrienot mežā, velc pavisam plānas drēbes, bet, ja zini, ka ārā nāksies ilgstoši nekustīgi stāvēt, tad gan nodrošinies ar ko siltāku, lai organisms justos komfortabli.

    Labāk mazāk nekā par daudz, taču – vairākās kārtās, lai vajadzības gadījumā kādu jaku var novilkt.

    Mēdz sacīt, ka kājām jābūt sausumā un siltumā. Bet, ja vasarā staigāji basām pēdām, turpini to darīt arī rudenī. Vienlaikus tās norūdīs staigāšana pa dažādām virsmām, piemēram, olīšiem, smiltīm un čiekuriem. Uzlabosies asinsrite, impulsi tiks sūtīti uz galvas smadzenēm, un organisms pamazām kļūs spēcīgāks pret dažādiem kairinājumiem.  

    Kontrastduša un norīvēšanās ar dvieli

    Princips ir vienkāršs – mainīt silta un auksta ūdens šaltis. Vispirms sāc ar siltu dušu un tad noregulē uz vēsāku, ap 34 grādiem. Vēss ūdens pazemina asinsspiedienu, samazina triglicerīdu daudzumu asinīs, palielina organisma jutību pret insulīnu. Šādi trenēsi organisma aizsargspējas, un tas turpmāk uz stresa apstākļiem reaģēs daudz mierīgāk.

    Vēsā ūdenī sākumā uzturies ne ilgāk kā divas minūtes, pēc tam tikpat ilgi siltā, un procedūru vienmēr nobeidz ar vēsu ūdeni.

    Vēsā ūdens temperatūru pakāpeniski samazini par pāris grādiem, līdz sasniedz apmēram 20 grādus. Būtībā nav svarīgi mērīt temperatūru un skatīties pulkstenī, galvenais – lai organisms izjustu kontrastu un nepārforsēt. Beigās noslaukies, norīvējies ar dvieli, uzvelc sausas, siltas drēbes. Bet nākamais norūdīšanās etaps ir neslaucīšanās, jo tad kombinēsies gan ūdens, gan vēsa gaisa iedarbība.

    Kontrastvanniņas kājām

    Īpaši ieteicamas, ja pēdas pastiprināti salst un vienmēr ir aukstas. Te darbojas tas pats princips, kas kontrastdušā. Kājas liek vanniņā, pārmaiņus mērcē siltā ūdenī un patur vēsā ūdenī, kas ir zem komforta temperatūras, ne ilgāk kā divas minūtes. Pēc tam tikpat ilgi tur siltā un tad atkal aukstā ūdenī. Visbeidzot noslauka pēdas un uzvelk siltas zeķes, vai arī vēl kādu brīdi pastaigā basām kājām.

    Ūdens peldes

    Ja esi peldējis visu vasaru, droši turpini to darīt, līdz ūdens sasalst, taču – samazinot atrašanās laiku ūdenī. Desmit minūtes ir maksimums. Ūdenī noteikti vajag kustēties, proti, peldēt. Taču dari to tikai drošā vietā. Nemēģini peldēt pāri upei vai veikt kādus citus varoņdarbus. Peldot rudenī, komfortablākai sajūtai iesaku likt galvā vilnas cepurīti vai speciālo termocepuri. Slapji mati aukstā laikā var radīt ausu problēmas, meningītu, sejas vai trīszaru nervu iekaisumu, kas būs ilgstoši jāārstē.

    Ja peldot salst kājas, ieteicams uzvilkt speciālās hidrozeķītes.

    Man pašai arī agrāk nepatika auksts ūdens, taču jau divus gadus pēc vasaras nepārtraucu peldēt. Par manu ikgadējo rituālu ir kļuvušas peldes Ziemassvētkos un Jaungadā. Ūdens ir tik patīkami atspirdzinošs, un nemaz nepievēršu uzmanību, ka tas ir auksts. Dzīvoju ļoti tuvu upei, izmantoju ne tikai aukstu ūdeni, bet arī gaisa peldes. Vispirms mazliet paskrienu, lai organisms iesildās, un pēc tam kopā ar suni nopeldos. Tiesa, ap Ziemassvētkiem viņš vairs ne vienmēr grib man asistēt. Pēc tam neslaukos, neģērbjos, bet skrienu peldkostīmā uz mājām. Skrējiens ilgst apmēram trīs minūtes.

    Viss šis rituāls kopā man rada milzīgu enerģijas pieplūdumu.

    Taču gribu piebilst, ka, veicot pētījumus par ziemas peldēšanu, secināts, ka ieguvums veselībai no tās ir, tikai lēni un pakāpeniski aklimatizējoties. Nepieradušam cilvēkam pelde aukstā ūdenī var izraisīt sirds ritma traucējumus, insultu, infarktu vai plaušu karsoni.  

    Pirts procedūras

    Karstuma un aukstuma kontrasts lieliski uzlabos organisma termoregulāciju, taču arī šeit jāievēro mērenība. Sirds slimniekiem jāuzmanās no krasām temperatūras svārstībām, kas var izraisīt sirds ritma traucējumus, infarktu vai insultu. Noteikti nevajag karsēties tūlīt pēc sātīgas maltītes, un jāatceras pietiekami daudz padzerties. Daudzi kļūdās, karsējoties pirtī un nelietojot šķidrumu, tāpēc sabiezē asinis, kas var novest pie trombu veidošanās. Un vēl – ne pirts, ne peldēšana nav savienojama ar alkohola lietošanu. 

    Galvenie principi

    • Individuāla pieeja un pakāpeniskums. Ja kaimiņš no rīta skrien basām kājām pa rasu, tas nenozīmē, ka arī tev tā jādara, ja nekad iepriekš to neesi darījis. Pie aukstuma jāpierod pamazām.  
    • Regulārs, sistemātisks darbs. Jo tikai tā gūsi labumu veselībai. Ja kādreiz uznāk slinkums, iedomājies, cik patīkama sajūta pārņem pēc rūdīšanās procedūras. Galvenais ir – saņemties un sākt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē