• Rēķini, cik izdzer, lai paģiras ietu secen!

    Padomi
    Ginta Auzniece
    23. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Jāņi nav iedomājami bez alus. Lai pēcsvētku rītā nebūtu briesmīgu paģiru, narkoloģe Inga Landsmane iesaka, kā vislabāk lietot grādīgos.

    Ir izstrādāti Pasaules Veselības organizācijas ieteikumi par drošas dzeršanas robežām un devām, ko nebūtu prātīgi pārsniegt nevienam no mums.

    Latvijā šobrīd pieņemts, ka viena alkohola deva ir 12 grami (aprēķinam par pamatu ņemot simtprocentīgu spirtu), kas ir apmēram viena glāze vīna, mazā 0,5 litru skārdene gaišā alus, ap 40 mililitriem stiprā dzēriena – degvīna, konjaka, viskija.

    Drošas dzeršanas principos ietilpst, ka vīrietim nevajadzētu vienā reizē izdzert vairāk par 2–3 standarta alkohola devām, bet sievietēm – vairāk par 1–2 alkohola devām.

    Nedēļā tas ir – vīriešiem ne vairāk kā 14 devas, bet sievietēm – ne vairāk kā 9 devas. Turklāt ieteicams kādu dienu no alkohola lietošanas vispār atturēties. Vai devas var iekrāt un tad piektdienas vakarā izdzert nedēļas normu? Nē, jo – ja vienā dzeršanas reizē tiks lietotas vairāk nekā 5 alkohola devas, mēs, narkologi, to saucam jau par plostošanu.

    Kā pareizi jaukt alkoholu?

    Grādu un alkoholisko dzērienu miksēšanu jēgpilni izskaidrot īsti nevar, jo katrs, kurš dalās secinājumos, visticamāk, ir balstījies uz savu individuālo reakciju. Tomēr nozīme ir tam, kā alkohols uzsūcas… Proti, alkohols uzsūcoties ļoti ātri nonāk visos organisma audos, un līdz ar to arī smadzenēs.

    Bet pirmais uzsūkšanās posms notiek kuņģa un zarnu traktā, tāpēc kuņģis ir tas nabadziņš, kas vēl mēģina pretoties.

    It īpaši, ja runa ir par stiprinātajiem dzērieniem, kuņģis cenšas aizturēt uzsūkšanos, lai attālinātu reibumu. Savukārt vieglais alkohols uzsūcas daudz ātrāk, un tam piemīt daudz pakāpeniskāka reibuma iestāšanās. Bet, ja abas šīs dzērienu grupas miksē kopā, jārēķinās – tā kā, visticamāk, tiks pārtērēts ieteicamais devu skaits, kādā brīdī reaģēs visas organisma sistēmas.

    Tāpat alkohola ietekme ir cieši saistīta ar to, kas ir ēsts un vai dienas laikā vispār ir ieturēta maltīte.

    Daudz kas atkarīgs arī no tā, kā svinību dienā cilvēks jūtas psiholoģiski. Atpūties, izgulējies un paēdis svinētājs tik ātri nenoreibs. Savukārt pārgurušam, neēdušam un stresainam cilvēkam reibums pat pie niecīgām uzņemtā alkohola devām var būt izteiktāks.

    Profilaksei… Paralēli alkohola dzeršanai būtu labi lietot ūdeni, jo tas neļaus alkoholam tik strauji ietekmēt centrālās nervu sistēmas punktus, kas izraisa eiforiju un liek zaudēt kritisku domāšanu un paškontroli.

    Par metodēm, ko izmantot, ja tomēr gadījies iedzert pār mēru…

    • Daži ieraduši lietot aktivēto oglīti. Jā, to var darīt, jo oglīte palīdz atbrīvot organismu no liekiem toksīniem un mazina intoksikācijas pazīmes, kas parasti jūtamas otrajā dienā.

    Bet – oglīti nav jēgas dzert pa vienai tabletei, drīzāk jāieņem pa 10 un pat 20 tabletēm vienā reizē.

    Ja ir jaunās formas koncentrētās oglītes kapsulas, piemēram Sorbex, tad gan pietiks ar vienu devu, jo tā parasti atbilst 10 oglītes tabletēm.

    • Daži ieviesuši praksi lietot aspirīnu, bet es tam īsti neredzu jēgu. Jā, var domāt, ka šim medikamentam ir pretiekaisuma iedarbība un tas var mazināt intoksikācijas pazīmes, smadzeņu tūsku, bet, vai tiešām tā ir, grūti teikt…

    Kaut ko pret galvassāpēm drīkst iedzert, piemēram, ibumetīnu, bet tas jādara tikai tad, ja vairs nav plānots turpināt dzert.

    Ja iecerēts plostot no jauna, zāles labāk nedzer!

    • Tautas metodes aicina iedzert gurķu marinādi vai skābētu kāpostu sulu… Jā, šie līdzekļi palīdz uzlabot, atjaunot kuņģa darbību, bet tiem, kam jau bez alkohola ir kairināts zarnu trakts, šīs metodes nemaz nav tik ieteicamas. Prātīgāk būtu uztaisīt lielā krūzē citronūdeni un veldzēties ar šādu sārmainu dzērienu, kas gan atspirdzinās, gan izlīdzinās organisma pH līmeni.
    • Kas attiecas uz lāpīšanos – tā aktuāla kļūst tiem, kam iedzeršana nav tikai retu reizi viesībās, bet gan ikdienišķs paradums…

    Salāpīšanos pavada doma, ka, nedaudz iedzerot, alkohols atkal nonāk centrālajā nervu sistēmā, ietekmē organisma psiholoģiskos mehānismus, un tā tiek nomāktas sliktās fiziskās sajūtas.

    Taču šis ir ļoti bīstams paradums, jo darbojas apburtā loka princips – sevis uzturēšana pie normālas funkcionēšanas, dzerot mazās devās alkoholu, dienas gaitā atkal novedīs pie lielākām devām, un plostošana sāksies no jauna. Pēc pārmērīgas vienas dienas iedzeršanas, piemēram, Jāņos, lāpīties nav nepieciešams!

    • Ja vīrs nespēj nokāpt no korķa jau nedēļu, kā tas Latvijā diemžēl mēdz notikt, labāk vērsties pie mediķiem, nevis izsniegt ārstniecisko devu alkohola. Palīdzību šādās reizēs var saņemt pie mums, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, arī dažās privātās maksas iestādes. Saukt ātros pašā alkohola reibumā gan nav vērts, jo tad vienīgā palīdzība ir dzērumu izgulēt. Tomēr ātrie jāsauc, ja ir stipra saindēšanās vai ja slikti ir tajā dienā, kad jau pārtraukts dzert un dzērums šķietami izgulēts.

    Kas pēc dzīrēm labāk – kustēties vai gulēt? Protams, nevajag organismam radīt vēl papildu slodzi, bet atpūsties, pagulēt.

    Vissliktākais, ko celt galdā… Lēti, zemas kvalitātes stiprinātie alus izstrādājumi, arī ar pašbrūvētiem alkoholiskiem dzērieniem jāuzmanās. Bet – lietojot milzīgos daudzumos, neko labu nevar gaidīt arī no kvalitatīva alkohola!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē