• Noņem ērci pareizi!

    Padomi
    Arta Lāce
    11. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Tie, kas dzīvo laukos pastāvīgi, ieraugot ērci, ģībonī nekrīt. Taču pilnībā no niknā kukaiņa neviens nav pasargāts. Vai zini, kā pareizi ērci noņemt, ja tā tevi vai kādu ģimenē izvēlējusies par upuri?
    1. Nodezinficē ādu ar 70 % spirtu saturošu dezinfekcijas līdzekli (gan jau vēl ir saglabājies kopš kovida laikiem) apkārt vietai, kur piesūkusies ērce! Tas atslābinās ērces kodienu, un parazīts būs vieglāk izņemams. Nezied virsū eļļu vai sviestu ar domu, ka ērce pati nokritīs. Tā nenotiks, toties ērce izvemsies, tādējādi veicinot inficēšanos ar Laimas slimības ierosinātājām – borēlijām.
    2. Satver ērci iespējami tuvāk ādai ar tievu vai speciāli izliektu medicīnisko pinceti. Neaiztiec ērci ar plikiem pirkstiem, jo infekciju ierosinātāji ādā var iekļūt caur mikroplaisiņām, kas radušās, piemēram, čakli strādājot dārza darbus. Inficēties iespējams arī caur gļotādām – vēl viens iemesls, lai negrābstītos gar ērci, jo, pasarg die’s, ar nošmucētajiem pirkstiem nejauši paurbināsi degunu vai notrauksi kādu gruzi no lūpas!
    3. Ja nav pie rokas pincetes, izmanto salveti vai gumijas cimdus, vari lietot arī diega cilpu. Apmet to ap ērces snuķīti iespējami tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, izņem kukaini. Ja vien neesi nolēmis ērci nest uz laboratoriju, rīkojies ar to, jāatzīst, visai barbariski – noslīcini izlietnē, podā vai sadedzini.
    4. Centies ērci nesaspiest un nerauj to ar raušanu, bet gan uzmanīgi izvelc ar vieglu rotējošu kustību. Ērču encefalīta izraisītāji galvenokārt dzīvo kukaiņa siekalu dziedzeros un siekalās – ja kukainis to pārnēsā, inficēšanās notiek uzreiz, bet Laimas borēlijas mīt ērces zarnu traktā. Ja ērci saspiedīsi, negantība var nonākt tavās asinīs. Ērci nevajag arī aktīvi virpināt, jo tad norausi asinssūcējas ķermeni, bet galva paliks koduma vietā. Tāpēc, izvelkot ērci, vari apskatīt piesūkšanās vietu ar lupu. Ja nu tomēr galva nav izņemta, panikā nav jākrīt, jo pēc laika organisms galvu atgrūdīs pats, bet, ja tā traucē, vari šo darbiņu uzticēt ģimenes ārstam.
    5. Apstrādā ar dezinfekcijas līdzekli piesūkšanās vietu.
    6. Rūpīgi ar ziepēm nomazgā rokas.

    Vēro pašsajūtu

    • Mēnesi pēc kukaiņa piesūkšanās pievērs pastiprinātu uzmanību savai pašsajūtai un seko, vai nav parādījies vārgums, paaugstināta temperatūra, drudzis, galvas, muskuļu, locītavu, arī acu ābolu sāpes. Gripai līdzīgās izpausmes raksturīgas gan ērču encefalītam, gan Laimas slimībai. Ja pamani simptomus, nenodarbojies ar pašārstēšanos, bet dodies pie ģimenes ārsta.
    • Laimas slimības agrīnā stadijā uz ādas var parādīties apaļš, 3–5 centimetru diametra apsārtums ar gaišāku centru un košāku apmali – eritēma. Pēc laika tā pazūd. Arī šis gredzens nozīmē, ka bez kavēšanās jādodas pie ģimenes ārsta, kas izrakstīs zāles. Kamēr borēlijas atrodas ādā un nav vēl izplatījušās organismā, infekcija labi padodas ārstēšanai. Taču aptuveni trešdaļai slimnieku eritēmas nav.
    • Ērces pārnēsā arī ērlihiozes ierosinātājus. Šī slimība parasti norit viegli, bez simptomiem, tāpēc paliek nediagnosticēta, bet slimībai var būt gripai līdzīgas izpausmes aptuveni astoņas dienas pēc ērces koduma. Iespējami arī gremošanas sistēmas traucējumi un centrālās nervu sistēmas iesaiste. Var veidoties neliels aknu bojājums. Smagākos gadījumos var būt ilgstošs drudzis, akūta nieru mazspēja, asiņošana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē