• Nepārejoši komedoni uz sejas - ko iesākt?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    28. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas tik nav izmēģināts – želejas, plāksteri, maskas, skrubji, speciālas pincetes, bet viss velti… Konsultē ALDA NOGOBODE, ārste kosmetoloģe, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Lāzerklīnikā.

    Lasītājas jautājums: Meita jau kopš skolas gadiem mokās ar sausu sejas ādu un komedoniem. Kas tik nav izmēģināts – želejas, plāksteri, maskas, skrubji, speciālas pincetes, bet viss velti! Kosmetoloģe sacīja, ka komedoni ir ļoti dziļi, un tos tīrīja ar adatas palīdzību. Pēc tam divas nedēļas seja bija tīra. Taču problēma atkārtojas. Pēc pāris dienām uz ādas atkal redzami komedoni, pat uz ausu ļipiņām. Seja ir tik sausa, ka krēmi un eļļas ādā neiesūcas, bet paliek uz virskārtas. Ko darīt? Meitai tagad ir pāri 20 gadiem. Gita

    Atbild Dr. Nogobode:

    Pēc vēstulē rakstītā secinu, ka meitas sejas ādā ir izjaukts līdzsvars. Ja tā ilgstoši ir sausa, ar paplašinātām porām, tas nozīmē, ka trūkst mitruma un barības vielu, ir traucēta tauku dziedzeru darbība. Ideāli būtu sākt ar speciālista – ārsta kosmetologa vai dermatologa – konsultāciju, lai precīzi noteiktu ādas problēmas cēloni un uzsāktu atbilstošu ārstēšanu.

    Iespējams, ka terapijā tiks izmantoti retinolu (A vitamīna forma) saturoši līdzekļi atbilstošā koncentrācijā, vienīgi āda pie tiem iepriekš jāpieradina, jo retinols mēdz izraisīt blaknes – apsārtumu un niezi, mēdz pastiprināties jutīgums pret saules ultravioletajiem stariem. Šie līdzekļi mazinās ādas sausumu un poru nosprostošanos, aktivizēs ādas atjaunošanās procesus. 

    Vēl ārstēšanā varētu lietot azelaīnskābi saturošus līdzekļus atbilstošā koncentrācijā. Tie samazinās ādas virskārtas sausumu, raupjumu un paplašinātās tumšās poras. 

    Noteikti gribu piebilst, ka ārstnieciskie līdzekļi būs jālieto vismaz 3–6 mēnešus, un nevajag no tiem atteikties, ja pirmajās divās nedēļās ādas stāvoklis pasliktinās. Tas viss ir normāli, tā jābūt, bet pēc tam situācija noteikti uzlabosies. Papildus specifiskajai terapijai speciālists ieteiks vai izrakstīs mitrinošus, barojošus un aizsargājošus ārstnieciskās kosmētikas līdzekļus, ar ko ādu kopt ikdienā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē