• Modernas metodes pret pārmērīgu svīšanu

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    10. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Svīšana ir dabisks process, kas norit nepārtraukti. Taču, jā, daži svīst vairāk, un tas sagādā gan fiziskas, gan psiholoģiskas neērtības. Dermatoloģe Lauma Valeine stāsta par mazliet neierastām metodēm, kas var palīdzēt mazināt svīšanu.
    • Botulīna toksīna zemādas injekcijas. Populārākā metode, lai samazinātu hiperhidrozi jeb pārmērīgu svīšanu plaukstās un padusēs. Bloķē veģetatīvās nervu sistēmas mediatora acetilholīna izdalīšanos neiromuskulārajā savienojumā, rezultātā sviedru dziedzeri nesaņem signālu par to, ka jādarbojas, un neizdala savu sekrētu.

    Katrā padusē ar mazu adatiņu veic aptuveni desmit vai vairāk injekciju, ievadot speciāli sagatavotu botulīna toksīna preparātu.

    Tas ir nedaudz nepatīkami. Efekts parādās 2–10 dienu laikā pēc injekcijām un ilgst 6–9 mēnešus. Dažiem pietiek ar vienu procedūru gadā, citiem nepieciešams to atkārtot, bet nevajadzētu botulīna injekcijas veikt biežāk kā reizi četros mēnešos. Procedūra abām padusēm ilgst 20 minūtes un maksā vidēji 350–400 eiro. 

    Botulīna toksīna injekcijas veic daudzās vietās: Lāzerplastikas klīnikā, Veselības centra 4 estētiskās medicīnas klīnikā 4. dimensija un skaistuma institūtā Liora, Jāņa Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnikā, Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikā, Dr. Valeines klīnikā un citviet.  

    • Jonoforēze jeb elektroforēze. Jonu ievadīšana ādā ar līdzstrāvu, kas samazina sviedru dziedzeru aktivitāti. Palīdz vieglas vai vidēji izteiktas hiperhidrozes gadījumā. Jāveic kursa veidā 3–4 reizes nedēļā. Procedūra ilgst 20–30 minūtes, maksā 5–9 eiro. Sasniedzot efektu, procedūras turpina reizi nedēļā vai mēnesī.

    Efekts parādās 2–4 nedēļu laikā un saglabājas 6–8 mēnešus. Sāpīga un nepopulāra metode.

    Jonoforēzes aparāti ir daudzos fizikālās medicīnas centros, piemēram, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Medicīnas centrā ARS, taču parasti to lieto citos nolūkos, nevis pret pastiprinātu svīšanu. Tieši pārmērīgas svīšanas mazināšanai jonoforēze pieejama Veselības centra 4 Fizikālās terapijas nodaļā.

    • Lāzerepilācija. Ne vienmēr, bet bieži, veicot lāzerepilācijas kursu padušu zonā, samazinās arī svīšana, jo sviedru dziedzeri gaismas un siltuma enerģijas ietekmē sarūk izmēros. Lai gūtu efektu, tā jāveic reizi divos mēnešos, kopumā 8–9 procedūras, kas katra ilgst 30 minūtes. Viena procedūra maksā 70–150 eiro, tā nav sāpīga.

    Iedarbība saglabājas 6–8 mēnešus.

    To veic Veselības centrā 4, Lāzerplastikas klīnikā, lāzerdermatoloģijas klīnikā Era Esthetic, Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikā, lāzerepilācijas centrā SkinPro un citviet.

    • Adatu terapija. Tā īpaši labi palīdz, ja svīšana saistīta ar veģetatīvo nervu sistēmu un stresu. Veic vienu vai divas reizes nedēļā, kopumā 8–10 reizes. Viens seanss maksā 15–30 eiro.   

    To veic Annas Kaļķes Homeopātijas un akupunktūras centrā, Ineses Kokares Akupunktūras un ķīniešu medicīnas centrā, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, adatu terapijas centrā MedFix, veselības centrā Vivendi un citviet.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē