• Kas tev jāzina par saaukstēšanās pulverīšiem

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fizkes/Shutterstock.com
    Sajūtot pirmās slimības pazīmes, nereti uzreiz meklējam pretsaaukstēšanās pulverus. Lai tie palīdzētu, nevis kaitētu, svarīgi zināt, kas ir pulverīša sastāvā un kā tas pareizi lietojams.

    Kas ir pulverīša sastāvā?

    • Paracetamols. Teju visu pretsaaukstēšanās un pretdrudža pulverīšu pamatsastāvdaļa. Tas ir efektīvs pretsāpju un pretdrudža līdzeklis, pretiekaisuma efekts nav tik liels.

    Vienreizējā deva nedrīkst pārsniegt 1000 miligramu (1 gramu), bet diennakts deva nedrīkst būt lielāka par 4 gramiem.

    Svarīgi! Paracetamolu un to saturošus medikamentus nedrīkst lietot kopā ar alkoholu (arī nākamajā dienā ne!), jo paracetamolam piemīt augsta hepatotoksicitāte, proti, šī kombinācija bojā aknas un var būt pat nāvējoša.

    • C vitamīns.  Universāls pretiekaisuma līdzeklis, piemīt arī tūsku un asiņošanas risku mazinošs efekts. Slimojot ar akūtu vīrusa infekciju, minimālā efektīvā deva – 120 miligramu (tātad vismaz divreiz vairāk, nekā pievienots pretdrudža pulverīšiem). Maksimālā diennakts deva – 1 grams, tātad viegli var izrēķināt, cik daudz C vitamīna tavam slimošanas komplektiņam vēl jāpiepluso.
    • Feniramīna maleāts, fenilefrīna hidrohlorīds. Līdzekļi pret deguna aizlikumu. Kāda atšķirība? Maleāti šķīst taukos, bet hidrohlorīdi – ūdenī. Maleāti ietekmē galvas smadzenes, tāpēc var būt galvassāpes, augsts asinsspiediens, tie arī rada miegainību. Nedrīkst lietot grūtniecības laikā un dot bērniem!
    • Pseidoefedrīna hidrohlorīds. Viens no senākajiem un plašāk lietotajiem pretalerģijas un pretiekaisuma līdzekļiem ar spēcīgu asinsvadus sašaurinošu iedarbību. Atvieglo elpošanu, mazina acu asarošanu.

    Būtiska blakne – iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, var būt reiboņi, eiforija, uzbudināmība, nemiers, sirdsklauves, bezmiegs un – paradoksāli – arī miegainība.

    Lietojot jāievēro miers, jāatpūšas, jo stresa apstākļos, piemēram, darbā, blaknes var saasināties.

    • Dekstrometorfāna hidrobromīds. Ļoti noderīgs, ja ir sauss klepus. Nav vēlams lietot astmas pacientiem un cilvēkiem gados.
    • Gvaifenezīns. Dabiskas izcelsmes mukolītiķis jeb atkrēpotājs, mīkstina klepu. Piemērots, ja saaukstēšanos izraisījuši vīruss, atvieglo arī deguna tīrīšanos.

    3 lietošanas padomi

    1. Pat ja pulverīšu instrukcijās teikts, ka tie jāatšķaida ar karstu ūdeni, tas gluži pareizi tomēr nav, jo karstumā samazinās aktīvo vielu efektivitāte. Vislabāk izšķīdināt pulverīti remdenā vai viegli siltā ūdenī. Jo siltākā ūdenī pulverītis izšķīdināts, jo ātrāk līdzeklis jāizdzer, jo siltumā aktīvās vielas ar katru sekundi noārdās.
    2. Tā kā gandrīz visos pretdrudža pulverīšos ir C vitamīns, ar tiem jāuzmanās, ja ir cukura diabēts, jo C vitamīna ķīmiskā formula ir līdzīga cukura formulai, un var sanākt visai ātri pārsniegt vēlamo cukura līmeni asinīs. Ja ir cukura diabēts, labāk izvēlēties vienu pašu paracetamolu.
    3. Miegainību visvairāk izraisa tie pulverīši, kuru sastāvā ir feniramīna maleāts. Ja nevar atļauties palikt gultā, labāk izvēlēties pulverīti, kurā šī viela ir mazākā devā.

    Zini! Medikamenti pulvera veidā ir saudzīgāki kuņģa gļotādai – tie tiek šķīdināti ar ūdeni un līdz ar to nav tik koncentrēti un nekairina kuņģi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē