• Ek, kā gribas mīlēties! Augi, kas ceļ libido

    Veselība
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    11. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai ikdienas darbu duna pilnībā nesagrauj seksuālās attiecības un varēšanu, vērts padzert augu tējas, kas palielina libido jeb vēlmi mīlēties. Šīs tējas var dzert gan sievietes, gan vīrieši. Tās satur fitosteronus un veicina vīrišķo hormonu jeb androgēnu veidošanos, tādējādi vairojot dzimumtieksmi. Padomus sniedz fitoterapeits Artūrs Tereško.

    Tātad – kuri aug liks kaislei pulsēt?

    • Kalme. Jā, tieši tas pats smaržīgais un svētku izjūtu nesošais augs, ko pārnesam no upmalas vasaras saulgriežu dienā. Tas pats augs, ar kura palīdzību – ak, cik neromantiski – laukos aizbiedējam blusas!

    Jārēķinās gan, ka kalmju tēja nebūs sevišķi garšīga, jo tās pagatavošanai izmanto kalmes sakni, kurai ir diezgan specifiska garša.

    Lai to pagatavotu, tā jāievāc pavasarī, bet vislabāk rudenī, kad nodzeltē lapas. Sakni var apliet svaigu, bet var arī sīki sagriezt un izžāvēt. Ja sakni gribi lietot svaigu un tūlīt, ņem deserta karoti sasmalcinātu kalmju un aplej ar 1–2 krūzēm verdoša ūdens. Pēc 10–15 minūtēm tēja jau būs gatava un lietojama.

    Ziemā no žāvētām kalmju saknēm gatavo novārījumu – vienu deserta karoti kalmju aplej ar puslitru ūdens un pavāra 5 minūtes, ļauj ievilkties 15 minūtes. Gan svaigas, gan žāvētas dzer pa puskrūzei trīsreiz dienā pirms ēšanas.

    • Ārstnieciskā verbēna. Šo augu visvienkāršāk būtu izaudzēt pašiem – sēklu veikalā iegādājies sēklas un iesēj podiņā. Tāpat tirgū iespējams nopirkt jau palielu augu podiņā.

    Pļavā to atrast nav tik vienkārši, jo ne visur tas aug, turklāt pazīt arī varēs tikai speciālisti.

    Kad augs sāk ziedēt, ievāc tā lakstus un ziedus. Vienu ēdamkaroti izžāvētu drogu aplej ar glāzi ūdens, ļauj, lai ievelkas, un izdzer dienas laikā pa malciņam.

    • Tīruma neļķe. Šī gan ir viegli atrodama brīvā dabā, sausās, smilšainās pļavās. Ievāc, protams, ziedu laikā un gatavo tāpat kā ārstniecisko verbēnu.
    • Ūdens pipars. Aug daudzu Latvijas ūdens tilpju tuvumā. Libido vairošanai der ūdens pipara sakne. To, tāpat kā kalmi, var lietot gan svaigā veidā, gan žāvētu, arī devas līdzīgas.
    • Smaržīgais miešķis. Parasti aug turpat, kur madaras. Nereti tiek saukts arī par smaržīgo madaru.

    Īstās madaras ir ar stīgojošiem, pagariem kātiem, bet smaržīgais miešķis aug kūlīšos, ziedi līdzīgi madarām, tikai nedaudz smalkāki un, galvenais, smaržīgāki.

    Smaržīgā miešķa tēja palīdz novērst arī dažādu mezgliņu augšanu organismā – gan fibromiomas, gan mastopātiju. Tējai der gan stumbrs ar lapām, gan, protams, ziedi. Gatavo tāpat kā verbēnas tēju.

    • Pētersīļu sēklas. Var iegādāties sēklu veikalos. Libido tējai visieteicamākās ir tieši pētersīļu sēklas, nevis lapas. Pētersīļu sēklas vari pievienot citu augu tēju uzlējumiem, vari gatavot tēju tikai no pētersīļu sēklām.

    Ja tēju gatavo tikai no pētersīļu sēklām, devas šādas: ņem vienu deserta karoti sēklu, aplej ar divām glāzēm ūdens, vāra 5–6 minūtes.

    Kad novārījums atdziest, to dzer divas reizes dienā. Var vienkārši samalt attiecīgo daudzumu sēklu un apēst, uzdzerot ūdeni, vai pievienot kā garšvielu ēdienam.

    • Estragons. Garšviela, ko audzē dārzā vai podiņos uz palodzes. Sēklas var iegādāties veikalā. Lieto estragona lapas – no tām var pat negatavot tēju, bet pievienot zupām, gaļas ēdieniem. Estragonu kā garšvielu pārdod arī garšvielu veikalos.
    • Lupstājs. Šis nu nav pats garšīgākais augs, toties libido tēju sarakstā iederas gaužām labi un pat pastiprina pārējo darbību. Ja nu tiešām tēju, kam pielikts mazs gabaliņš lupstāja, neizdodas pievārēt, tad šo garšaugu var pievienot zupām un citiem ēdieniem – un būs labi. Der gan lupstāja sakne, gan laksti.

    Kā gatavo libido tēju

    Vari droši kombinēt dažādus libido rosinošus augus vai dzert pa vienam. Drogu devas: 1 ēdamkarote (kopā) dažādu augu un 1–2 krūzes ūdens. Ja dzer vairāku augu maisījumu, gluži vienkārši aplej drogas un pagaidi 10–15 minūtes. (Kā gatavo katra auga tēju atsevišķi, aprakstīts iepriekš.)

    Taču tējas ar libido veicinošiem augiem nevajadzētu lietot, ja uz sejas veidojas pinnes.

    Tas jau vien nozīmē, ka organismā vīrišķo hormonu ir par daudz un libido tējas to līmeni var vēl vairāk paaugstināt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē