• Kā perfekti uzgrilējams jebkurš vistas gabaliņš. Apkopojām padomus!

    Pamatēdieni
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    23. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Uz oglēm cepta vistas gaļa
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Uz oglēm cepta vistas gaļa
    Pat grilējot tik vienkāršu gaļu kā vistiņu mēdz gadīties visādas neražas.  Te tās sanākušas pavisam sausas un bezgaršīgas, te atkal tieši pretēji – savircotas tā, ka pati vista pazudusi piparos, etiķī, citrusu sulās, sojā. Vai vislielākā vilšanās – kad gabaliņš no ārpuses izskatās gluži kārdinošs, bet iekožoties izrādās jēls. Ideāli pagatavotai vistiņai jābūt mīkstai un sulīgai, viscaur vienmērīgi izceptai, ar maigu garšu, taču raksturiņu. Jā, tas ir iespējams!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti

     

    Kļūda, kļūda, kļūda!

    • Lēts prieks. Bieži vien uzskatām, ka vistas gaļai – jo īpaši, ja to marinēsim un grilēsim, – kvalitāte ir otršķirīga. Tā ir kļūda – padomājiet, grilēšana taču ir elementāra metode, bet – jo vienkāršāka gatavošana, jo vairāk no svara ir produkta kvalitāte. Neviena marināde vai smaržīgi malkas dūmi neglābs sausu, nekvalitatīvu gaļu.
    • Nesanāca iemarinēt. Kļūda! Marināde gaļu dara padevīgu un maigu, piesātina ar garšu.
    • Viss slapjš! Izņemtus no marinādes, gabaliņus noteikti ar papīra dvieli jānosusina, pretējā gadījumā liekais šķidrums cepšanas laikā notecēs, nejauki dūmos un piedegs. 
    • Glazēšana ir stilīga! Taisnība – glazējums grilējumiem piešķir tādu kārdinošu spīdumu, tie kļūst saldeni un līksmi ķepīgi. Tomēr, ja glazējam – neaizraujamies un darām to minūti, pirms gaļa gatava. Glazūrās esošais cukurs ātri sadeg – un gaļas ārpuse kļūs rūgta. 
    • Vai tad vistu atpūtina? Jā gan! Tikai nesen esam iemācījušies paciesties un pirms griešanas ļaut atpūsties liellopam un jēram. Bet ar ko tad vista sliktāka? Galu galā – tieši tāpat kā citu lopiņu gaļai, arī vistai, tūliņ pēc cepšanas sagrieztai, visas sulas iztek, un tā kļūst sausa. Tādam gruntīgākam vistas gabalam – pusei vai kājai ar šķiņķi – pēc noņemšanas no uguns nepieciešams vēl aptuveni 10 minūšu ilgs pārdomu laiks.

    Fileja. Liesākais un vienkāršākais no vistas gabaliņiem. Veselu fileju vienmērīgi izkarsēt ir sarežģīts uzdevums, taču tas atmaksāsies ar sulīgu, mitru, aromātisku rezultātu. Vienkāršāks variants – fileju sagriezt vienādos (bet ne pārāk sīkos!) gabaliņos un cieši savērt uz iepriekš izmērcētiem (lai nesadeg virs uguns!) bambusa iesmiņiem. Iesmiņus īsi pirms gatavības ērti apsmērēt ar glazūru. Gabaliņi jāgrilē visīsāko laiku – jo liesāks gabals, jo ātrāk tas izžūst. Atkarībā no gabaliņa lieluma, kā arī grila karstuma tās būs 5–7 minūtes. Veselu fileju grilē 10–15 minūtes vidējā karstumā.

    Spārniņi. Lētākais, taču pilnīgi noteikti aizraujošākais gabaliņš. Svarīgi nepaslinkot spārniņiem nogriezt galus – tie tāpat piedeg un nekāda ēšana tur nesanāk –, bet atlikušo spārniņu locītavā sagriezt divās daļās: šādi tiek pagatavoti ātrāk un vienmērīgāk. Grilēšanas laiks: apmēram 15 minūtes.

    Šķiņķīši. Šķiņķīši ir brīnišķīgs, trekns un sulīgs gabaliņš. Taču, atšķirībā, piemēram, no filejas, pēc skata to gatavību nenovērtēsi. Turklāt visi mazie taukuma gabaliņi šķiņķīša ārpusē mēdz ātri kļūt melni (un radīt gatavības iespaidu), tāpēc vislabāk tos pirms grilēšanas nogriezt. Šķiņķītis ar kaulu jāgrilē apmēram 25 minūtes, bez kaula – apmēram 10 minūtes.

    Kāja vai vistas puse. Šo gabaliņu noteikti vajadzētu marinādē noturēt uz nakti, jo kāja ir visstingrākais gabals, kas jāatmaidzina. Tā kā kājā ir arī vislielākais kauls, tā attiecīgi jāgrilē visilgāk – 30–40 minūtes nelielā karstumā.   

    Vēl daži padomi

    • Lai grilētie vistas gaļas gabaliņi būtu sulīgi, sāli pārkaisa tikai pirms grilēšanas, grilējot vai jau grilētai gaļai, jo sāls uzsūc gaļā esošo šķidrumu, un tā kļūst sausa.
    • Garšvielas jāpievieno tikai tik daudz, lai tās nenomāc vistas gaļas garšu.
    • Gan sausās garšvielas, gan sasmalcinātus garšaugus iemaisa marinādē, bet garšaugu zariņus – timiānu, rozmarīnu, raudeni, aveņu, ķiršu zariņus, arī kadiķa zariņus – var likt uz oglēm, tie piešķirs gaļai īpašu garšu un smaržu.
    • Vistas gaļas gabaliņus, īpaši filejas gabaliņus, var paturēt marinādē pirms grilēšanas pusstundu, bet labāk tos iemarinēt un nolikt vismaz uz 2 stundām vai uz nakti, reizēm apgrozot, lai visi gabaliņi viscaur pārklājas. Ērti ir marinēt aizspiežamā plastmasas maisiņā, izspiežot no tā gaisu.
    • Ja vistas gaļas gabaliņus marinē 2–3 stundas, tos var paturēt istabas temperatūrā. Ja gaļu liek marinēties uz nakti, to tur ledusskapī.
    • Pirms grilēšanas iemarinēto gaļu izņem no ledusskapja un ļauj tai sasilt līdz apkārtējā gaisa temperatūrai.
    • Lai gaļas gabaliņi nepieliptu pie grila restēm, tos der pārziest ar eļļu.
    • Gaļa izdosies sulīgāka, ja gaļas gabaliņus liks citu pie cita pēc iespējas ciešāk.
    • Ja saimniecībā ir virtuves termometrs, to noteikti var izmantot, grilējot gruntīgākus vistas gabaliņus. Vistas gaļa ir gatava, kad iekšpuse sakarsusi līdz 75 grādiem. Pavisam meistarīgi būs, ja vistu no grila nocelsi 70 grādus karstu un ļausi tai minūtes desmit atpūsties.

     

    Kā marinēt?

    Gaļas mīkstumu grilējot nodrošina skābe marinādes sastāvā, tāpēc šeit labi noder dabiski produkti – kefīrs, jogurts, skābs krējums, tiem pēc patikas pievienojot garšaugus – timiānu, rozmarīnu, baziliku, pētersīļus, koriandru, estragonu, raudeni, piparmētru –,  kas labāk garšo. Var pievienot sašķaidītas ogas, sāļumam sojas mērci, asumam piparus, arī čili, balansam nedaudz medus, brūnā cukura, sīrupa.

    Dažas idejas, proporcijas ņemot pēc vēlmes un patikas.

    • Kefīrs, ķiploki, baziliks, citrona sula, cukurs, pipari.
    • Eļļa, citrona sula, sojas mērce, ķiploks, ingvers, medus.
    • Skābs krējums, zemenes, rozmarīns, pipari, baziliks.
    • Majonēze, sīpols, ķiploks, citronpipari, dilles, pētersīļi.
    • Jogurts, svaiga apelsīna sula, piparmētras, medus, čili.

    Universāla grilēšanas mērce pārliešanai vai glazēšanai

    100 ml kečupa

    100 ml sausa baltā vīna

    4 ēdamkarotes cukura

    4 ēdamkarotes sojas mērces

    3 ķiploka daiviņas

    Nelielā katliņā lej kečupu, vīnu, sojas mērci un pieber cukuru. Visu samaisa un uz vidējas liesmas uzvāra. Pievieno sakapātu ķiploku un uz mazas liesmas vēl kādas 10 minūtes pavāra, līdz mērce kļūst biezāka. Atdzesē. Gaļu pārziež ar mērci īsi pirms noņemšanas no grila, rauga, lai tā nepiedeg. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē