• Gunta Ancāne: Lielos vilcienos neesmu laimīga, ka esmu piedzimusi kā latviete

    Intervijas
    Santa Anča
    Santa Anča
    1. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Gunta Ancāne
    Foto: Liene Pētersone
    Gunta Ancāne
    Profesore Gunta Ancāne intervijā drosmīgi uzmet enerģijas dzirksteles, lai mūs iedrošinātu izkāpt no mazā nabadziņa lomas, godīgi stāstot par savām attiecībām ar latvietību.

    – Tā kā šis ir arī latviešu saulgriežu svētku mēnesis, mēs varam parunāt arī par to, kā jūs sevī izjūtat latvietību. 
    – Es varu izvēlēties nerunāt par šo tēmu.

    – Kāpēc?
    – Tāpēc, ka daudziem būs bēdīgi.

    – Stāstiet tā, lai paliek cerība!
    – Tas ir grūtākais, jo lielos vilcienos neesmu laimīga, ka esmu piedzimusi kā latviete. Man diemžēl, šeit piedzimstot, ir jāpieņem fakts, ka apkārt bijuši daudzi cilvēki, kuri īstajā brīdī nav spējuši būt gana drosmīgi un stipri, lai saglabātu galveno, kas cilvēkam ir, – brīvību un cieņu. Mums nemitīgi kāds šīs vērtības ir atņēmis.

    Dažādos līmeņos esam aicināti baidīties, mācīti pieliekties zemāk par zāli un kā blusai grīdā iešmaukt.

    Esam dzirdējuši – no rīta nedziedi, vakarā būs jāraud; tūlīt atnāks onkulis, ieliks maisā un aiznesīs projām. Tā kā esmu pēckara bērns un no mūsu ģimenes daudzus radiniekus izveda uz Sibīriju, tad man tika teikti reāli draudi: ja pie skolas piebrauks smagā mašīna, ieskrien krūmiņos un caur tiem ātri skrien uz mājām. Arī tagad dzirdu tekstus – negribu stāties Zemessardzē, jo tur būs auksts un slapjš, vai – sāku jau krāmēt koferus un domāt, uz kurieni bēgšu. Tāpēc uzdodu sev jautājumu: kurā mirklī mūsos ir ieslēdzies kaut kas tāds, kas nav ļāvis mūsu latviešu vīriešiem pasargāt savas sievietes un bērnus no pazemojuma. No vēstures stundām atceros stāstus par lietuviešu karali Mindaugu, kuram esot bijis kašķīgs raksturs. Bet kāda nozīme – labs vai slikts raksturs, ja, pateicoties viņam, Lietuva uz kartes ir, sākot ar 12. gadsimtu, bet Latvija – tikai 20. gadsimtā. Ebrejiem ir tāda anekdote: no kā atkarīga laime? Tajā viss ir pateikts – pirmkārt, kādiem vecākiem esi piedzimis, otrkārt, kādi tev bijuši skolotāji, treškārt, kādu sievu esi apprecējis. Ir laime piedzimt ģimenē, kurā drosme ir vērtība un kurā saka: nekad neļauj sevi pazemot, spēj aizstāvēt savu viedokli!

    Visu interviju lasi portālā Santa+ vai žurnāla «Santa» jaunākajā numurā!

    • Pāra intervijā mūziķis Jānis Šipkēvics un viņa sieva Zane atklāj savu attiecību un mīlestības stāstu, runā par piedzīvotajām grūtībām un to pārvarēšanu, bērnu audzināšanu un vienam otra nepazaudēšanu. 
    • Gatis Gāga ir aktieris, uzņēmējs un vīrietis, kādu sev blakus gribētu redzēt daudzas sievietes. Sirsnīgā intervijā viņš atklāti runā par savas dzīves liktenīgajām izvēlēm un atbildību. 
    • Profesore Gunta Ancāne intervijā drosmīgi uzmet enerģijas dzirksteles, lai mūs iedrošinātu izkāpt no mazā nabadziņa lomas, viņa godīgi stāsta par savām attiecībām ar latvietību, dzīves lomām un mīlestību.
    • Leģenda par neviennozīmīgo figūru latviešu literatūrā – rakstnieku Vili Lāci. Viņš ir daudzu literāro darbu autors, bija padomju varas glorificēts, bet tautas nīsts valstsvīrs. Daudz ķidāts, tomēr neatminēts...
    • Tēma par katras dzīvas būtnes jaudīgāko resursu – seksuālo enerģiju. 
    • Padomi, kā iemantot tik skaistas un garas skropstas kā lellei un izskatīties kā no kino kadra izkāpušai. 
    • Ugunskurā gatavota ēdiena receptes, lai vasarā izbaudītu dzīvās uguns maģiju.
    Santa nr06

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē