• Vai drīkst kastrēt svešu kaķi?

    Jautājumi & atbildes
    Ilze Zicāne
    8. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai situācijā, kad saimnieks atsakās rīkoties, iniciatīvu var uzņemties kaimiņi un kaķi, kurš regulāri sagādā mantiniekus, kastrēt paši?

    Lasītāja jautā: «Dzīvoju mazpilsētas nomalē. Man pašai ir divi kaķi – kaķenīte un runcītis –, abi kastrēti. Bet kaimiņu mājās dzīvo nekastrēts un kauslīgs runcis, kurš ik gadu apbērno visas apkaimes nesterilizētās kaķenes, kurām tiek klāt. Kaķēni tiek nežēlīgi sūtīti uz jūrskolu. Arī pieaugušie kaķi nav pienācīgi aprūpēti. Staigā neveseli, saplēstām ausīm.  Runča saimnieks jautājumu par kastrāciju uztver personiski. Kas tas par runci esot bez olām? Ja negribot kaķēnus – lai pārējie kaimiņi sterilizējot savas kaķenes. Vēlos apturēt bezjēdzīgo kaķēnu pavairošanu. Domāju, ka jāsāk ar runci. Vēlos viņu slepus no saimnieka aizvest uz kastrācijas operāciju, pie reizes attārpot un noskaidrot veselības stāvokli, jo redzu, ka saimnieks par viņu pienācīgi nerūpējas. Bet vai tas nav pretlikumīgi?»

    Juridiski nedrīkst, bet rīcība atbalstāma

    No juridiskā viedokļa aizvest runci uz kastrācijas operāciju slepus no saimnieka nedrīkst. Tajā pašā laikā katrs gadījums, kad tiek sterilizēts ielas kaķis, ir atbalstāms un pareizs pēc visiem kritērijiem.

    Vēstulē aprakstītajā gadījumā runcis, kurš brīvi klīst savā vaļā un ko viņa īpašnieks atsakās kastrēt, uzskatāms par ielas dzīvnieku.

    Pirmkārt, kastrējot kaķi, tiek atvieglota dzīve konkrētajam dzīvniekam. Viņu vairs nemoka hormonālās vētras, instinkti nevelk kauties un aizklīst tālu no mājām savas vīrišķības (runcības) apliecinājumos. Otrkārt, tiek atvieglota dzīve kaķenēm, kurām vairs nav ik gadu jādzemdē un jānoskatās, kā viņu mazuļus atņem un aiznes uz neatgriešanos. Treškārt, lai arī cik bezatbildīgi vai nesaprātīgi būtu kaķu saimnieki, arī viņiem tiek atvieglota dzīve, jo nebūs vairs mežonīgā veidā jāatbrīvojas no kaķēniem.

    Pat ja kaķis ir čipēts, tam nav nekādas nozīmes, ja šis čips nav reģistrēts Lauksaimniecības datu centra Dzīvnieku reģistrā. Jebkurā gadījumā, aplūkojot dzīvnieku, veterinārārsts sapratīs, vai dzīvnieks ir ielas kaķis, kura piederību kādam cilvēkam nav iespējams identificēt, vai iekštelpu luteklītis, kurš tikai izgājis nelielā pastaigā un kuru svešs cilvēks pārsteidzīgi atnesis uz operāciju.

    Pirms un pēc operācijas

    Pirms operācijas kaķi 12 stundas nevajag barot. Ja nezini, vai kaķis ir ēdis vai ne, noteikti pasaki to veterinārārstam. Pēc operācijas kaķim nepieciešama īpaša aprūpe un saudzīgs režīms. Nekādā gadījumā un nevienā gadalaikā nedrīkst dzīvnieku tūlīt laist atpakaļ pagalmā.

    Ja esi izlēmis sterilizēt svešu kaķi, tev viņš pāris dienu jāizmitina pie sevis, nodrošinot mierīgu stūrīti, kur viņu neviens netraucē.

    Dzīvnieks būs nobijies, tāpēc attieksmei jābūt īpaši delikātai.

    Jautā veterinārārstam par atkopšanās periodā nepieciešamo barību, papildu vitamīniem un aprūpi. Ja tev rodas jebkādas aizdomas vai neskaidrības par dzīvnieka veselības stāvokli, nekavējoties sazinies ar veterinārārstu. Pēc tam, kad kaķis ir veiksmīgi atkopies, pilnībā vesels un mundrs, vari viņu laist atpakaļ savā ierastajā vidē (ja, protams, neesat cieši sadraudzējušies), pēc kuras, visticamāk, dzīvnieks būs ļoti noilgojies. Jebkurā gadījumā, uzmanīgi seko līdzi runča dzīvei, jo, kas zina, varbūt viņam atkal būs nepieciešama tava palīdzība. Ja runča saimnieks nebūs īpaši vērīgs, viņš pat varbūt nemaz nepamanīs, ka kaķis piedzīvojis zināmas izmaiņas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē