• Putnu skaitīšanas akcijā visbiežāk novēro zīlītes, zvirbuļus un vārnas

    Ziņu aģentūra LETA
    8. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Šī gada janvāra beigās Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) ikgadējā akcijā «Ziņo par putniem dārzā» saskaitīti vairāk nekā 8000 putnu, pārstāvot 67 dažādas putnu sugas, pie barotavām 213 vietās Latvijā, aģentūru LETA informēja LOB komunikācijas speciāliste Kitija Balcare.

    Visdaudzskaitlīgāk ziņotās sugas aizvien ir lielā zīlīte – 1519 putni 171 vietā, lauku zvirbulis – 1043 putni 84 vietās, pelēkā vārna – 456 putni 72 vietās, zaļžubīte – 449 putni 48 vietās. Taču pie visbiežāk sastopamajām sugām ir minama arī zilzīlīte, kas konstatēta 128 vietās kopskaitā 324 putni.

    «Lai arī, iespējams, laikapstākļu dēļ šogad ziņojumu ir mazliet mazāk, tomēr putnu vērotājiem ir izdevies novērot par 14 sugām vairāk nekā pērn. Interesanti, ka šogad akcijas laikā ķivuļus novēroja deviņas reizes lielākā skaitā nekā pērn, savukārt cekulzīlītes – divas reizes vairāk,» akcijas norisi raksturo LOB ornitologs Andris Dekants, piebilstot, ka reģistrētie dati ornitologiem palīdz apzināt, kur un kādas putnu sugas Latvijā sastopamas ziemas mēnešos.

    Interesantākās sugas novērojums pieder LOB Cēsu grupas dalībniekam Sandim Laimem, kurš uzturējās Cēsīs pie Lauciņu karjera un saskatīja un ierakstīja arī balsi kalnu ķeģim, Latvijā reti sastopamu un neligzdojošu žubīšu dzimtas dziedātājputnu sugu.

    Akcijas laikā pērn Latvijā 280 putnu barošanās vietās saskaitīti 9838 putni, pārstāvot 53 putnu sugas. Akcijas «Ziņo par putniem dārzā» mērķis ir saskaitīt putnus dārzā vai pie putnu barotavas, ziņojot par tiem dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē «Dabasadati.lv». Ideja par akciju «Ziņo par putniem dārzā» aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979.gada. Akcija Latvijā norisinās jau sesto gadu, vienlaikus ar šādu pašu aktivitāti kaimiņvalstīs un citviet Eiropā, atgādina Balcare.

    Akcija tiek rīkota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē