• Kā rīkoties, ja pazudis kaķis?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    29. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ir daudz padomu, ko darīt, ja pazudis kaķis, taču svarīgākais: nekad nekrīti panikā un nevilcinies! Jo ātrāk sāksi meklēšanu, jo labāk tev un tavam pazudušajam kaķim.
    1. Rūpīgi pārbaudi kāpņutelpu un koridoru.
      Vēlams to darīt ar jaudīgu lukturi – ja tev pazudis melnas krāsas kaķis, viņš klusiņām var sēdēt kādā tumšā stūrī zem kāpnēm, un tu viņu vienkārši neieraudzīsi. Otrais solis – pameklē zem logiem, mājas pagrabā un bēniņos.
      Meklēšanas darbus labāk veic agrās rīta vai vēlās vakara stundās, kad valda relatīvs klusums. Tad kaķis nebūs tik izbijies un varbūt izlīdīs no slēpņa.
      Tāpat obligāti izķemmē arī kaimiņu mājas un trepju telpas – ja tev pazudis kaķis, kurš vienmēr bijis īsts mājas mincis, viņš var apjukt un ieskriet līdzīgā kāpņutelpā, nezinot, kur un kā meklēt savu māju. Šiem meklējumiem paņem sava mājdzīvnieka iemīļotāko rotaļlietu vai kārumu, tas piesaistīs viņa uzmanību. Un nekrīti izmisumā, ja pirmais meklēšanas posms beidzies bez rezultātiem – dzīvnieks var atrasties slēpnī, jo dažādu iemeslu dēļ viņš, iespējams, vienkārši baidās atsaukties tavam aicinājumam.
    2. Paplašini meklēšanu.
      Apstaigā tuvākās ielas, iztaujājot garāmgājējus, īpaši jau bērnus, kas spēlējas pagalmā un varbūt ir redzējuši, ka viņu ielā vai mājā pieklīdis kāds svešs kaķis. Parasti katrā daudzdzīvokļu māju rajonā ir sava kaķu tantiņa, kas uzņēmusies šefību un baro bezpajumtes dzīvniekus. Uzmeklē šo sievieti (vai varbūt vīrieti), iespējams, viņa būs pamanījusi, ka pie viņas izliktā ēdiena sācis nākt un mieloties kāds kopts mājas kaķis.
      Līdztekus tam sagatavo un izdrukā pēc iespējas vairāk sludinājumu, kurus izlīmē tuvākos un tālākos rajonos. Prioritāte – bērnudārzi, skolas, pulciņi un sporta sekcijas, veikali, veterinārās klīnikas, kā arī kāpņutelpas, proti, visas tās vietas, kur mēdz apgrozīties daudz cilvēku. Sludinājumā lieliem burtiem vajag uzrakstīt, ka tev pazudis kaķis, kā arī precīzi norādīt viņa pazīmes, vietu un laiku, kur dzīvnieks pazudis, un, ja tas iespējams, izvietot arī nesen uzņemtu fotogrāfiju, kur dzīvnieks ir labi saskatāms, nevis guļ uz raiba dīvāna. Neaizmirsti pievienot arī savus kontaktus.
      Ja dzīvnieks nav vēl atradies, vidēji ik pēc divām nedēļām izlīmētos sludinājumus nomaini – ja tie izskatīsies veci un izbalējuši, cilvēki tiem nepievērsīs uzmanību.
      Sazinies ar dzīvnieku patversmēm, jo varbūt kāds tavu pazudušo draugu ir atradis un nogādājis turp. Atstāj patversmēm informāciju ar kaķa aprakstu un savu kontaktinformāciju.
      Sazinies ar Valsts policijas, pašvaldības policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vietējām nodaļām un informē par dzīvnieka pazušanu, kā arī atstāj savas koordinātes gadījumam, ja dzīvnieks nonāk šo institūciju redzeslokā.
    3. Piesaisti sabiedrību.
      Vērsies pēc palīdzības pie masu informācijas līdzekļiem. Nav obligāti uzreiz doties uz kādu laikrakstu vai televīziju, lai gan arī tas ir ļoti efektīvs veids, sākumā pacenties informāciju izvietot internetā – piemēram, sociālajos saziņas portālos.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē