• Kols: Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO stiprinās drošības situāciju arī Arktikā

    Drošība
    Ziņu aģentūra LETA
    14. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO stiprinās drošības situāciju Baltijas jūrā un arī Arktikā, ceturtdien, pirms gaidāmās parlamenta sēdes par abu valstu pievienošanos aliansei, Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» atzina Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

    Viņš sacīja, ka Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO stiprinās drošības un aizsardzības situāciju mūsu reģionā, taču ne tikai Baltijas jūras reģionā. Pēc Kola paustā, abām valstīm iestājoties NATO,  visas piecas Skandināvijas valstis būs NATO dalībvalstis, kurām jāsaskaras ar Krievijas izaicinājumiem ne tikai dienvidos.

    «Krievija «meta» izaicinājumus arī augšā, Arktikā. Un mēs redzam, ka Arktikas padomē tagad nospiedošā vairākumā būs pārstāvētas NATO dalībvalstis. Arī šī dimensija ir ļoti svarīga, zinot, ka Krievija pēdējās desmitgades ir ļoti aktīvi centusies militarizēt Arktikas reģionu, arī pārkāpjot starptautiskos principus un vienošanās,» atzina politiķis.

    Abu valstu pievienošanos aliansei Kols vērtē kā absolūtu ieguvumu Latvijas drošībai un aizsardzībai. Sadarbība ar Somiju un Zviedriju kā Eiropas Savienības dalībvalstīm jau bijusi līdz šim, taču to iestāšanās arī NATO paplašinās iespējas sadarbībai, pārliecināts Saeimas deputāts.

    Arktikas padome ir konsultatīva institūcija, kas domāta sadarbības veicināšanai starp dalībvalstīm un reģiona iezemiešu grupām. Padomes darbība koncentrējas uz ilgtspējīgu attīstību un vides aizsardzību Arktikā.

    Arktikas padomē piedalās ASV, Dānija, Islande, Kanāda, Krievija, Norvēģija, Somija un Zviedrija.

    Padomes prezidentūra tiek nodota no vienas dalībvalsts otrai rotācijas kārtībā ik pēc diviem gadiem.

    Jau ziņots, ka šodien Saeimas ārkārtas sēdē skatīs likumprojektus par atbalstu tam, ka Somija un Zviedrija iestājas NATO.

    Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka šodien protokolus par Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO parlaments arī varētu ratificēt jeb pieņemt galīgajā lasījumā.

    Jūlija sākumā oficiāli sākts ratifikācijas process Somijas un Zviedrijas uzņemšanai NATO, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

    Somija un Zviedrija ilgstoši atturējās no iesaistīšanās aliansē, taču Krievijas iebrukums Ukrainā radikāli mainījis drošības situāciju Eiropā, tāpēc abās valstīs politiķu un sabiedrības vidū strauji pieauga atbalsts dalībai NATO.

    NATO samitā Madridē pēc tam, kad tika pārvarēti Turcijas iebildumi, abas valstis tika oficiāli uzaicinātas pievienoties NATO.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē