• Kā seniors var iegādāties krājobligācijas?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    14. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lūdzu skaidrojumu, kā pensionāram iegādāties valsts krājobligācijas? Izpētīju vietni krajobligacijas.lv, bet daudz ko nesapratu…

    Krājobligācijas ir noguldījums Valsts kasē valsts vērtspapīra formā. Iegādājoties krājobligācijas, iedzīvotājs aizdod naudu valstij par attiecīgajam termiņam fiksētu procentu likmi, līdz ar to tā ir visdrošākā investīciju alternatīva tiem, kuri vēlas rīkoties piesardzīgi svārstīgos finanšu tirgus apstākļos un saņemt aktuālajai finanšu tirgus situācijai atbilstošus procentu ieņēmumus. Ieguldījumu drošību krājobligācijās garantē valsts.

    Valsts kases sabiedrisko attiecību speciāliste Digna Lapiņa skaidro, ka krājobligācijas var iegādāties ikviena fiziska persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu. Cits vecuma ierobežojums nepastāv – krājobligācijas var iegādāties arī jebkura vecuma seniors. Pats svarīgākais – krājobligācijas nevar iegādāties, fiziski aizejot uz Valsts kasi, – tās nopērkamas tikai un vienīgi tiešsaistē, un tam nepieciešams norēķinu konts Swedbank, SEB, Luminor, Citadele, Industra Bank, Rietumu banka vai BluOr Bank. Ja norēķinu konta nav, citādi iegādāties obligācijas nav iespējams! Vienas krājobligācijas nomināls ir viens eiro. Minimālais krājobligāciju iegādes apjoms ir 50 eiro.

    «Pirkšanas process ir ļoti vienkāršs. Ar internetbankas kontu autentificējas vietnē krajobligacijas.lv, izpēta katru piedāvāto iespēju, katrai ir kalkulators, kur ir redzams termiņš, procenti un peļņa. Izpētot un izlemjot, kurš variants šķiet piemērotākais un izdevīgākais, veic pirkumu, uzspiežot uz izvēlnes Uzsākt iegādi. Krājobligācijas tiks nopirktas no cilvēka bankas konta – vienalga 50, 100 vai 1000 eiro apmērā. Par to, ka cilvēks ir krājobligāciju īpašnieks, atnāks paziņojums no sistēmas uz telefona numuru un e-pastu, jo pirkšanas laikā tie ir jānorāda. Kad cilvēks ir ielogojies sistēmā, augšpusē ir redzama poga Manas krājobligācijas. Uz tās uzspiežot, var redzēt, gan kurā datumā tās ir nopirktas, gan kurā datumā beigsies termiņš, kāds ir uzkrāšanas procents. Piemēram, ja tagad seniors iegādājas krājobligācijas par 100 eiro uz 12 mēnešiem, tad termiņa beigās viņam būs 104 eiro. Šī nauda termiņa beigās iekritīs cilvēka bankas kontā. Vienīgais, uz ko mēs aicinām vērst uzmanību, –pirms pirkt obligācijas, pārliecināties, cik liels ir bankā uzliktais dienas tēriņu limits. Ja dienā var tērēt, piemēram, 500 eiro un pēkšņi gribas iegādāties obligācijas, jāskatās, lai to iegādes summa nepārsniedz dienas limitu, jo tad darījums nenotiks. Tā gan arī nav problēma, jo nauda līdz kasei nenonāks, vienkārši darījums nenotiks. Krājobligācijas nav iespējams pārdot vai uzdāvināt citai personai. Taču, ja seniors šī gada laikā nomirst, krājobligācijas tiek mantotas likumā noteiktā kārtībā.»

    Ja nepieciešams, sava ieguldījuma pamatsummu pilnā apmērā var atgūt pirms termiņa beigām, bet tad nevarēs saņemt peļņas procentus. Tāpat atšķirībā no citiem finanšu instrumentiem, ko piedāvā, piemēram, bankas, šie ieņēmumi netiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

    Pa soļiem izsekot pirkšanas procesu var, noskatoties krajobligacijas.lv esošo video. Savukārt sadaļā Biežāk uzdotie jautājumi var atrast atbildes uz dažādiem jautājumiem.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē