• Kuri ikdienas produkti paaugstina holesterīnu?

    Slimības
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lielākoties holesterīna līmenis ir atkarīgs no tā, kādu pārtiku lietojam. Uzturs, kas satur daudz piesātināto tauku un transtaukskābju, palielina zema blīvuma (ZBL) jeb sliktā holesterīna līmeni, radot sirds asinsvadu sistēmas slimību un insulta risku.

    Produkti, kas satur daudz piesātināto tauku un transtaukskābju, ir: trekns piens, baltā šokolāde, kūkas, pudiņi un biskvīti; cepti ēdieni; frī kartupeļi un pīrāgi; trekna gaļa; apstrādāta gaļa, piemēram, cīsiņi un burgeri; sviests, margarīns, zosu tauki un nieru tauki; kokosriekstu eļļa, palmu eļļa un kokosriekstu krēms; pilnpiena produkti, piemēram, krējums, piens, jogurts un siers.

    Ir vairāki veidi, kā iespējams samazināt holesterīna līmeni un līdz ar to arī insulta risku, labvēlīgi iedarbojoties arī uz citiem insulta riska faktoriem. Lūk, daži ieteikumi!

    • Palielināt šķiedrvielu daudzumu uzturā – ēdot vairāk augļus, dārzeņus un pupas, samazinās ZBL holesterīna līmenis.
    • Palielināt omega 3 taukskābju līmeni uzturā – vismaz viena porcija treknu zivju vai sēklu, kas satur omega 3 taukskābes, var paaugstināt augsta blīvuma (ABL) holesterīna līmeni un palīdzēt organismam atbrīvoties no ZBL holesterīna.
    • Regulāra fiziskā aktivitāte ir viens no labākajiem veidiem, kā samazināt kopējo holesterīna līmeni, ZBL holesterīnu un triglicerīdu līmeni organismā.
    • Svara samazināšana līdz normālam ir vislabākais veids, kā pazemināt sliktā holesterīna līmeni.
    • Smēķēšana nelabvēlīgi iedarbojas uz dažādiem dabiskiem ķermeņa procesiem un ir saistīta ar paaugstinātu holesterīna līmeni, tāpēc tā jāatmet.
    • Ja holesterīna līmeni nav iespējams ietekmēt ar dzīvesveida izmaiņām, vai arī vienlaikus pastāv vairāki insulta riska faktori, ārsts var ieteikt lietot holesterīna līmeni samazinošus medikamentus.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē