• Kā pārbaudīt savas e-receptes?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    13. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kopš ārsti izraksta elektroniskās receptes jeb e-receptes daudzi seniori atzīst, ka nezina un neatceras, kas viņam uzrakstīts, kā zāles jālieto, vai vispār aizmirstas tās iegādāties. Kur un kā pārbaudīt savas e-receptes?

    Kā skaidro Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga, reizēm cilvēkam vizītes laikā šķiet, ka viss ir skaidrs, bet pēc tam mājās izrādās – viss ir aizmirsies. Tāpēc, dodoties pie ārsta, ieteicams ņemt līdzi lapiņu, nekautrēties jautāt un visu pierakstīt. Tāpat var palūgt arī receptes izdruku – ārsts var izdrukāt recepti papīra formā (aptiekā tā nav jāuzrāda, tā domāta tikai savai zināšanai, lai varētu ieskatīties). Ja cilvēks vēlāk attopas, ka nekas nav pierakstīts, receptes izdruku arī nav, var sazināties ar ārsta praksi – māsiņa vai ārsta palīgs var paskatīties un atgādināt, kādi medikamenti cilvēkam izrakstīti.

    Savas e-receptes var apskatīt arī elektroniski portālā latvija.lv. Izvēlas e-pakalpojumu Manas e-receptes, autentificējas ar eID vai e-paraksta viedkarti, vai internetbanku, iepazīstas un apstiprina pakalpojuma lietošanas noteikumus. Datorā atveras forma, kurā jāizvēlas darbība, par kuru vēlas saņemt datus, – Pārskats par derīgajām receptēm vai Izrakstīto un saņemto ārstniecības līdzekļu pārskats.

    E-recepte parasti ir derīga trīs mēnešus pēc tās izrakstīšanas, bet, ja izrakstītas zāles ilgstošam lietošanas periodam, piemēram, hormoni, tad receptes derīguma termiņš var būt arī gads.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē