• Diskutēs par nepieciešamību arī zēnus vakcinēt pret cilvēka papilomas vīrusu

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    24. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ārsti un nozares eksperti nepiekrīt zēnu vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) izņemšanai no budžeta, tāpēc šodien no plkst.11 līdz plkst.12 aicina politikas veidotājus uz diskusiju tiešsaistē, aģentūru LETA informēja Latvijas vecāku organizācijas «Mammamuntetiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

    Speciālisti jau vairākkārt esot rakstījuši atklātās vēstules un rīkojuši publiskas diskusijas par dzimumneitrālu valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV un tās nozīmību – vakcinācijas mērķis ir pasargāt no vairākiem ļaundabīgu audzēju veidiem.

    Valsts apmaksā vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu meitenēm, sākot no 12 gadu vecuma, jo tas ir galvenais dzemdes kakla vēža izraisītājs. Tomēr arī zēniem šis vīruss spēj ierosināt pat vairākus smagus ļaundabīgu audzēju veidus. Tieši tāpēc Latvijas speciālisti jau vairākus gadus rosina valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV nodrošināt arī zēniem.

    Kā norāda Akmentiņa-Smildziņa, Veselības ministrija dzimumneitrālu apmaksātu vakcināciju zēniem solījusi nākamajā, 2022.gadā, bet šobrīd solījums no plāniem ir pazudis. Par to, kāpēc tā noticis un citiem jautājumiem, plānots diskutēt šodienas tiešraides sarunā. Tiešraide būs skatāma ģimenes portālā Mammamuntetiem.lv, kā arī Facebook Mammamuntetiem.lv un Latvijas Onkologu asociācijas profilos.

    Diskusijā piedalīsies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis, Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāve Māra Meldere, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa, Latvijas Kolposkopijas biedrības vadītāja Kristīne Pčolkina, Latvijas Onkologu asociācijas valdes loceklis Guntis Ancāns un Latvijas onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības Onkoalianse vadītājs Helmuts Bēķis.

    Savukārt no politikas veidotāju vidus diskusijā piedalīsies Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka, Saeimas Dzimuma līdztiesības, reproduktīvās veselības un veselīgas seksualitātes veicināšanas deputātu grupas vadītāja Anda Čakša (JV), Deputātu grupas onkoloģisko pacientu atbalstam vadītāja un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Evita Zālīte-Grosa (JKP), kā arī Nacionālā veselības dienesta direktora vietniece veselības aprūpes administrēšanas jautājumos Inga Milaševiča.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē