• Čakša apņēmusies trīs gadu laikā palielināt pedagogu atalgojumu

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    15. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) pirmie darbi jaunajā valdībā būs saistīti ar jauna programmu finansēšanas modeļa izstrādi, kas palīdzēs nodrošināt pedagogu atalgojuma pieaugumu trīs gadu laikā.

    «Mans plāns šajā laikā ir panākt, lai laba skolotāja atalgojums sasniegtu konkurētspējīgu līmeni – 2500 eiro mēnesī,» apņēmusies Čakša.

    Viņa norādīja, ka lielākie izaicinājumi izglītības nozarē nemainās, uzsverot nepieciešamību uzlabot izglītības kvalitāti visos izglītības posmos Latvijā un ar to saistītā finansējuma palielināšanu. To nevarot skatīt atrauti no izglītības satura izstrādes, «kas savukārt prasa ne tikai papildu finansējumu, bet arī nozīmīgu laika resursu».

    Kā izaicinājumu Čakša saredz arī vienotas skolas veidošanu Latvijā, kuras ieviešana tika uzsākta ar 1.septembri.

    «Bērnu segregācija skolās ir jāpārtrauc. Dažādās pašvaldībās situācija ir atšķirīga. Visiem jāsaprot, ka nekādas atkāpes un acu pievēršanas uz faktisko situāciju skolās vairs nebūs,» uzsvēra ministre, piebilstot, ka latviešu valodas ieviešanai skolās, kuras iepriekš realizēja mazākumtautību programmu, gan šobrīd, gan arī nākotnē tiks nodrošināts valdības atbalsts.

    Tāpat valdība apņēmusies uzsākt pāreju uz institucionālo finansējuma modeli zinātnes universitātēs, kā arī nodrošināt profesionālās izglītības atbilstību darba tirgus prasībām, mūžizglītības un darba vidē balstītas mācību pieejas īstenošanu.

    Valdības deklarācijā pieminēta arī iekļaujošas un vienojošas izglītības vides nodrošināšana, kā arī digitālo un STEM kompetenču integrēšana tajā, lai panāktu, ka vidējā termiņā Latvija dubulto augstākās izglītības absolventu īpatsvaru STEM jomās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē