• Termālais ūdens tavam skaistumam. Tava āda teiks tev paldies!

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    14. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    «Vai tad parasts ūdens, lai normāls latvietis atsvaidzinātos,  vairs neder – kāpēc vajag kaut kādu termālo?!» vīrs visā nopietnībā jautā, kad ierauga sievas jauno pirkumu – mazu flakoniņu. Par termālā ūdens brīnišķīgajām īpašībām stāsta dermatoloģe Kristīne Kalniņa.

    Tu noteikti esi ievērojusi, ka pēc garākas pastaigas lietū, rasā un miglainā laikā sejas āda izskatās lieliski – kā pēc dziļi mitrinošas maskas.

    Iztvaikojušie ūdens pilieni nosēžas uz ādas, bagātīgi piesātina to ar mitrumu, padarot pilnīgāku, elastīgāku un gludāku.

    Parasts ūdens (arī minerālūdens) nekad nedod tādu efektu, jo tas vienkārši notek ādai pāri, samitrinot vien pašu virskārtu, un, ātri nožūstot, vēl vairāk veicina ādas izsausēšanu. Īpaši raksturīgi tas ir karstā laikā. Turpretī tvaika klātbūtne gaisā palīdz ādai labāk savākt mitrumu, jo mikroskopiskās ūdens lāsītes caur porām iesūcas ādā vieglāk un dziļāk. Tās uzbriedina ādas raga slānīti un stiprina ādas dabisko hidrolipīdu (ūdens + tauku) kārtiņu, kas palīdz ādai pašai noturēt mitrumu, tāpēc tā izskatās veselīgāka un jūtas labāk.

    Ļoti liela nozīme ir iztvaikojušā ūdens sastāvam.

    Piemēram, pastaigājoties gar jūras krastu vai mežā, uz mūsu ādas nonāk miklais gaiss, kas satur daudz augstvērtīgu no apkārtējas vides uzkrājušos vielu, kuras labvēlīgi ietekmē mūsu ādu.    

    Miglas efekts aerosola formā

    Lai atsvaidzinošo iedarbību varētu baudīt jebkurā mirklī, kosmētikas ražotāji miglas efektu ir iesprostojuši aerosola formā. Izsmidzināmie ūdeņi ir dažādi, bet tiem visiem ir viens uzdevums – mitrināt un atsvaidzināt ādu, radot tūlītēju komforta sajūtu.

    Tomēr izsmidzināmo līdzekļu sastāvs ir atšķirīgs, un tas būtiski ietekmē iedarbību uz ādu.

    Jutīgai, prasīgai, alerģiskai, bojātai, stresainai ādai, kāda tā parasti arī ir vasaras karstumā, vispiemērotākais ir termālais  ūdens, kas ne tikai mitrina ādu, bet arī to nomierina, mazinot jutīgumu, kairinājumu un apsārtumu, ātri atjauno ādas līdzsvaru un nostiprina ādas aizsargbarjeru.

    Kas vispār ir termālais ūdens?

    Kā jau liecina nosaukums, tas ir karsto avotu ūdens ar daudziem  minerāliem, mikroelementiem un dažādām citām ādai noderīgām vielām. Eiropā eksistē daudzi termālie avoti, kur tiek izkoptas balneoloģiskās tradīcijas, bet līdere kosmētisko ūdeņu ražošanā ir Francija.

    Ūdeni iegūst īpašos dziļurbumos, dažviet pat 160 metru dziļumā, jo tas nodrošina augstu ūdens tīrības pakāpi, un saglabājas visi vērtīgie minerālsāļi un mikroelementi.

    Kā apgalvo paši ražotāji – Avène termālais ūdens debesis pirmoreiz ierauga, tikai izsmidzināts uz ādas, jo tā ieguves un pildīšanas procesos tiek nodrošināta pilnībā slēgta un sterila vide. Termālo ūdeņu ķīmiskais sastāvs, minerālvielu un mikroelementu koncentrācija ir atšķirīga – tas viss atkarīgs no karstā avota atrašanās vietas, vai tas ir Alpu kalnos vai Francijas vidienē, jo katram avotam ir savas unikālās īpašības.   

    Labie darbi

    Par termālo ūdeņu iedarbību uz ādas veselību ir veikti apjomīgi zinātniskie un klīniskie pētījumi, īpaši šajā jomā izceļas zīmola Avène ieguldījums. Gan zinātnieku, gan dermatologu, gan skaistumkopšanas speciālistu atzinums ir vienprātīgs: regulāra termālā ūdens lietošana ir ļoti vērtīgs ieguldījums ādas kopšanā.

    Tas ir piesātināts ar šķīstošām vielām no kalnu iežiem un zemes dzīlēm.

    Termālā ūdens sastāvā ir kalcijs, selēns, broms, jods, dzelzs, fosfors, hlors, magnijs, silikāti, nātrijs un citi elementi, kas aktivizē ādas šūnu dzīvildzes procesus, uzlabo ādas funkcijas un palīdz novērst saules ultravioleto staru bojājumus.

    Termālajā ūdenī esošajām minerālvielām piemīt antioksidanta īpašības, kas palīdz aizsargāt ādu arī pret brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem. To veidošanos veicina sauļošanās, piesārņota vide, cigarešu un citi dūmi…

    Tāpat pierādīts, ka termālie ūdeņi mazina ādas kairinājumu un nomierina to.

    Aktīvās vielas samazina ādā iekaisumu attīstību, palīdz līdzsvarot mikrobiomu (noderīgo/nelabvēlīgo baktēriju daudzumu uz mūsu ādas). Īpaši tas noder, ja  ir iekaisīgas ādas slimības, piemēram, ekzēma un psoriāze, akne u. c.

    10 varianti, kā un kur lietot

    1. Lieto kā tonizējošu līdzekli no rīta un vakaros pēc sejas attīrīšanas, tas uzlabo citu kosmētisko līdzekļu uzsūkšanās spējas, paaugstinot to efektivitāti. Neaizmirsti arī kaklu un dekoltē zonu!
    2. Kā relaksējoša migliņa vairākas reizes dienā termālais ūdens noderēs brīžos, kad āda jūt spriedzi – sausumu, karstumu, kairinājumu utt. To var droši izsmidzināt virs kosmētikas (arī dekoratīvās), lai piešķirtu ādai dabisku mirdzumu.
    3. Izsmidzini uz ādas pirms dekoratīvās kosmētikas uzklāšanas, termālais ūdens palīdzēs grimam ilgāk palikt savā vietā, tas tik ātri neizplūdīs.
    4. Pludmalē vai pie baseina noderēs, lai atdzesētos un lai pēc peldes atbrīvotu seju no sāls un citiem ūdens piemaisījumiem. To lieto arī pirms atkārtota saules aizsarglīdzekļa uzklāšanas.
    5. Mitrini ādu pēc pārsauļošanās, saules apdegumiem, alerģiskām izpausmēm uz ādas, pēc kosmētiskām procedūrām, pēc maskas, pīlinga, sejas ādas mehāniskās tīrīšanas…
    6. Termālais ūdens palīdz dziedēt brūces, uzlabo rētu veidošanos. Tas mazina niezi, atopiskā dermatīta, rozācijas un aknes izpausmes.
    7. Svaigā migla ātri atjauno enerģiju, mazina ādas un acu saspringumu, ilgstoši atrodoties ceļā, sportojot, sēžot pie viedierīcēm un – ja pēkšņi nelaikā uznāk miegs.
    8. Atsvaidzini sausu galvas ādu, matus un ķermeņa ādu. Tas palīdz arī pret stresu un karstuma viļņiem.
    9. Atvēsini ādu pēc nevēlamā apmatojuma likvidēšanas – uz sejas, kājām, padusēs. Termālais ūdens ātri noņem skūšanas, vaksācijas vai epilācijas radīto kairinājumu, apsārtumu un diskomfortu.
    10. Ledusskapī uzglabāts aerosols daudz efektīvāk atvēsinās vasaras karstuma sakarsēto pieri, kaklu un plecus un palīdzēs nedaudz mazināt kāju pietūkumu.

    Lūk, daži populārākie!

    LA ROCHE-POSAY termālais ūdens. Izcils antioksidants, pasargā no brīvajiem radikāļiem, mazina niezi un iekaisumu, kā arī novērš ādas kairinājumu, maigi nomierina, atsvaidzina un mīkstina jutīgu ādu. Tā sastāvā ir dabiski augsts mikroelementa selēna saturs (53 µg/l), kam piemīt būtiska loma šūnu vielmaiņā: tas neitralizē brīvos radikāļus, palēnina šūnu novecošanu, kā arī pasargā no UV starojuma izraisītiem šūnu bojājumiem. Piemērots visai ģimenei, arī mazuļiem.

    La Roche-Posay Eau Thermale. Cena: 150 ml – 12 eiro.

    VICHY mineralizēts termālais ūdens. Pirms tūkstošiem gadu veidojies Francijas vulkāniskajā apgabalā Overņā. Satur 15 minerālus. Pētījumi pierādījuši tā labvēlīgo ietekmi uz ādu, stiprinot pret apkārtējās vides agresoriem un atjaunojot ādas līdzsvaru. Piemīt ādu nomierinošas īpašības, mazina apsārtumu un diskomfortu, aizsargā no UV starojuma kaitīgās ietekmes. Piemērots visiem ādas tipiem, pat jutīgai ādai. Tiek iekļauts visos Vichy ādas kopšanas līdzekļos kā būtiska aktīvā sastāvdaļa.

    Vichy Thermal Mineralising Water Spray. Cena: 150 ml – 14 eiro.

    AVÈNE termālais ūdens. Iegūst Oksitānijas reģionā Francijas dienvidos. Tā efektivitāti uz ādas veselību apstiprina vairāk nekā 300 pētījumu. Pamata kopšanas elements jutīgai, ievainotai, alerģiskai un hiperjutīgai ādai, ar nomierinošām īpašībām. Der pēc saules, izjūtot sausuma sajūtu, ja ir sejas apsārtums, izsitumi autiņu zonas rajonā, dažādi ādas bojājumi, rozācija, pēc skūšanās, dekoratīvās kosmētikas noņemšanas rituālā, pēc fiziskām aktivitātēm vasarā, ceļojot.  

    Eau Thermale Avène. Cena: 50 ml – 9,60 eiro; 150 ml – 11,25 eiro; 300 ml – 15,95 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē