• Modernās procedūras ādas savilkšanai. Ko par tām saka ārsti?

    Skaistumkopšana
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    3. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sejas nostiepšana bez ķirurģiskas iejaukšanās, bezoperācijas tehnoloģija, ādas pacelšana no iekšpuses – tā sevi piesaka jaunākās paaudzes procedūras, kuru pamatā, vienkāršoti izsakoties, ir ādas audu kontrolēta karsēšana. Aplūkojam populārākās un uzklausām, ko par tām saka ārsti!

    Alternatīva plakstiņu operācijai!

    Jett Plasma Medicali

    Nav noslēpums, ka acu zonas plastiskā operācija, kuras laikā tiek likvidēta nokarenā āda, ir viena no vizuāli efektīvākajām plastiskajām operācijām – cilvēks pēc tās tiešām izskatās par daudziem gadiem jaunāks. Tiesa, acis ir delikātākā un psiholoģiski jūtīgākā sejas zona – ne visi ir gatavi gulties zem ķirurga skalpeļa.

    Jett Plasma Medicali ir ādas nostiepšana ar kvazineitrālās plazmas palīdzību. Tā tiek dēvēta par vienu no progresīvākajām tehnoloģijām pasaulē, un parasti to lieto acu plakstiņu korekcijai, kā arī, lai likvidētu maisiņus zem acīm un padarītu tvirtāku ādu ap muti.

    Kā tas notiek?

    Plazmas izlāde veido siltumenerģiju, kā rezultātā notiek ādas proteīnu koagulācija, bet tās ietekmē – ādas savilkšanās dermas slānī un jauna kolagēna augšana. Tā kā plazmas kūlis ir ļoti smalks, procedūru iespējams izpildīt ļoti precīzi. Lai panāktu vēlamo rezultātu, acu plakstiņu korekcijas un ādas nostiepšanas gadījumā parasti vajag 1–3 procedūras. Panāktais rezultāts attīstās triju mēnešu laikā, un tā noturība var būt līdz pat pieciem gadiem. Procedūrai acu zonā ir apmēram nedēļu ilgs rehabilitācijas periods, kad nepieciešama īpaša kopšana un vērojama krevelīšu veidošanās.

    Cik tas maksā?

    Augšējo plakstiņu apstrāde – 250 eiro, abu plakstiņu korekcija – 390 eiro.
    Veic salonā Babor Bauty Spa RIGA.

    Jaunums salonos! 

    Morpheus 8 

    Modernākā adatu radiofrekvences procedūra sejai un ķermenim ar programmējamu iedarbības dziļumu un mērķi uzlabot ādas stāvokli – pacelt irdenu, tonusu zaudējušu ādu, samazināt grumbas, uzlabot ādas toni, izlīdzināt tās reljefu. Ļoti populāra sejas, kakla, pēc grūtniecības izstaipītas vēdera ādas, kā arī augšstilbu zonu apstrādei. Piemērota arī zonai ap acīm.

    Kā tas notiek?
    Procedūras laikā paralēli daudzu mazu adatiņu iedarbībai notiek dziļa audu sildīšana, kas spēcīgi stimulē kolagēna ražošanu. Ādas augšējo slāņu sildīšana izraisa ādas proteīnu savienojumu koagulāciju, tie apvienojas ciešās spirālēs, un rezultātā vērojams ādas savilkšanās efekts. Jo spēcīgāka un dziļāka karsēšana, jo izteiktāks būs ādas liftinga efekts. Vienlaikus tiek iztukšotas tauku šūnas, uzlabojas ādas apasiņošana un paātrinās vielmaiņa – āda kļūst slaidāka un tvirtāka. Procedūrai nepieciešama anestēzija, pēc tās iespējams ādas apsārtums un neliela tūska, kas pāriet vienas vai divu dienu laikā. Rekomendē 1–3 procedūras atkarībā no ādas stāvokļa.

    Cik tas maksā?
    No 240 eiro par vienas zonas apstrādi. Pieejama vairākos salonos un klīnikās.

    Modernā klasika!

    SMAS HIFU ultraskaņas liftings

    Novecojot izmaiņas skar ne tikai ādu. Ar laiku izstaipās arī muskuļu aponeirotiskais slānis, kas veido sejas karkasu un ko speciālisti dēvē par SMAS. Kad tā balstošās īpašības pavājinās, sejas audi nošļūk, rodas krunkas un jauneklīgās formas izplūst. Procedūras SMAS Hifu iedarbība mērķēta tieši uz ādas karkasu veidojošo muskuļu slāni, lai cīnītos ar tā saukto gravitāzijas ptozi. Procedūrā izmanto mikrofokusētu ultraskaņu ar augstu intensitāti – skaņas viļņus, ko katram pacientam pielāgo individuāli.

    Kā tas notiek?

    SMAS tehnoloģija būtībā nav nekas jauns, taču, šai metodei attīstoties, ir radītas modernas specifikācijas. Viens no jaunākās paaudzes SMAS Hifu aparātiem ir, piemēram, Ulthera System – tam vienīgajam no aparātiem, kas piedāvā SMAS tehnoloģiju, piešķirts FDA (pasaulē zināma medicīnas aprīkojuma kontroles iestāde) sertifikāts. Tiek apgalvots, ka metodes iedarbība spēj sasniegt ādas slāņus, kuriem kādreiz varēja piekļūt tikai ķirurgs, proti, veikt sejas karkasa nostiepšanu (arī dubultzoda likvidēšanu) bez ķirurģiskas iejaukšanās. Ādā tiek raidīti ultraskaņas enerģijas viļņi, kas rada audu termiskos bojājumus, tādējādi izraisot kolagēna struktūru saraušanos un audu atjaunošanās procesa aktivizāciju. Veicot audu punktveida karsēšanu noteiktā dziļumā, tiek stimulēta jaunu kolagēna un elastīna šķiedru sintēze, kas ļauj nostiept sejas, kakla un dekoltē zonas ādu un padarīt to blīvāku. Visbiežāk nepieciešama tikai viena procedūra, un tās sniegtais rezultāts attīstās 2–3 mēnešu laikā.

    Cik tas maksā?

    SMAS Hifu procedūras cena atkarīga no izmantotās aparatūras. Ir saloni, kur vienas zonas apstrāde maksā no 300–500 eiro, bet procedūra, izmantojot minēto Ulthera System (pieejama klīnikā Era Esthetic) – no 400 līdz 2400 eiro atkarībā no apstrādājamās zonas.

    Radio­frekvences zelta standarts!

    Termoliftings jeb termāža

    Ar radiofrekvences jeb tā sauktā RF liftinga procedūrām pasaulē jau ilgi risina estētiskās problēmas, kas saistītas ar sejas un ķermeņa ādas elastības zudumu. Radioviļņu termiskais efekts aktivizē kolagēna šķiedru sintēzi, kā rezultātā mazinās grumbiņas un āda iegūst papildu blīvumu un svaigāku, mirdzošāku izskatu.

    Jaunākās paaudzes radiofrekvences metode ir procedūra ar aparātu Thermage CPT jeb tā sauktais termoliftings – pirmā un vienīgā radioviļņu procedūra, kam nav nepieciešams kurss, bet pietiek ar vienu iedarbības reizi. Arī šī metode ir saņēmusi FDA sertifikātu, kas apliecina tās drošību un efektivitāti.

    Kā tas notiek?

    Thermage CPT procedūras laikā uz visiem ādas slāņiem iedarbojas augstas intensitātes radiofrekvences enerģija. Procedūra veicina kolagēna izstrādi dermas visdziļākajos slāņos, padarot to redzami tvirtāku un blīvāku, tādējādi stimulējot ādas nostiepšanu. Speciālisti, kas ar to strādā, par tās galveno priekšrocību min iespēju nostiept ādu bez ķirurģiskas iejaukšanās, turklāt bez pēcoperācijas perioda un mīmikas izmaiņu riska. Ādas liftinga efekts attīstās apmēram sešu mēnešu laikā un ilgst 3–5 gadus. Populāra procedūra acu plakstiņu, sejas un kakla zonu apstrādei.

    Cik tas maksā?

    Par vienas sejas zonas apstrādi ar Thermage CPT jārēķinās apmēram ar 1000 eiro. Pieejama klīnikā Era Esthetic.

    Ko saka ārsti?

    Dr. med., RSU Dermatoloģijas katedras docente, pretnovecošanas nozares eksperte Māra Rone-Kupfere:

    «Visu šo procedūru mērķis ir pacelt jauneklīgo formu zaudējušo sejas ovālu. Iedarbības veids dažādām procedūrām atšķiras, taču tās vieno fakts, ka procesa laikā netiek ietekmēta ādas virskārta – iedarbība notiek ādas dziļākos slāņos. Ietekmējot ādā esošo proteīnu, tas tiek denaturēts jeb, vienkārši sakot, sabojāts un paša organisma spēkiem no ādas izvadīts, bet veco šūnu vietā āda sāk ražot jaunas kolagēna šķiedras.

    Ir dzirdēts plastikas ķirurgu viedoklis, ka pēc šīm procedūrām iedarbības vietā var veidoties fibrotiski audi – ādas olbaltumam, karstuma ietekmē koagulējoties, izveidojas sīki rētaudi, āda kļūst rigidāka un ar to operācijas laikā ir grūtāk manipulēt. Taču šī fibroze, pat ja izveidojas, ir mikroskopiska, ar aci faktiski nesaskatāma un neietekmē ādas funkcijas, piemēram, asinsapgādi un limfas plūsmu. Turklāt jaunās paaudzes plastikas ķirurgi iebilst – lai operācijas laikā pārvietotu ādas lēverus, strādā ar citām metodēm un citā ādas slānī.

    Manuprāt, drīzāk būtu jāuzsver tas, ka šīs procedūras nebūs vienādi efektīvas visām dāmām un ne visur, kur tās veic, tiek izvērtēts sievietes morfoloģiskais tips, individuālā ādas struktūra un iespējamā pozitīvā ādas atbildes reakcija. Piemēram, deformējošajam morfotipam, kam, gadiem ejot, raksturīga ādas mīksto audu tūskainība un noslīdējums, procedūra var izrādīties mazāk efektīva, un varbūt labāk kopā ar dermatologu apsvērt citas alternatīvas.

    Tāpat speciālistam, kas procedūru veic, vajadzētu izvērtēt, kāda ir ādas struktūra. Varbūt āda ir tik plāna un atrofiska, ka tajā nemaz nav resursu, lai atbildētu uz šāda tipa kairinājumu. Tas attiecas uz dāmām vecumā ap sešdesmit – tad ādas resursi un atjaunošanās spējas ir krietni zemākas nekā, piemēram, četrdesmit piecos, piecdesmit, tajā krietni samazinās elastīgo šķiedru daudzums. Jāatceras, ka šo procedūru mērķis ir panākt veco šūnu eliminēšanu un organisma uzdevums ir saviem spēkiem tās no ādas izvadīt. Taču arī šis process notiek, vienīgi pateicoties ādas dabiskajām spējām atjaunoties. Jo tās augstākas, jo procedūras sniegtais rezultāts būs izteiksmīgāks.

    Jāpiebilst, ka šīs ir jāuztver kā ādu spēcīgi stimulējošas procedūras. Nepiekrītu, ka tās ir plastiskās ķirurģijas alternatīva dāmām pēc piecdesmit, jo, pirmkārt, ja nepieciešams, tās var veikt arī ap trīsdesmit piecu gadu vecumu (ovāla noslīdējums šajā vecumā nav nekas neparasts), otrkārt, to sniegtais efekts, pat ja procedūra izvēlēta un veikta pareizi, nelīdzināsies plastiskajai operācijai.»

    Latvijas Mikroķirurģijas centra plastikas ķirurģe, mikroķirurģe Anda Gaile:

    «Vispirms jāteic, ka skaistumkopšanas un plastiskās ķirurģijas tehnoloģiju ziņā dzīvojam labos platuma grādos – visi jauninājumi, kas pie mums ienāk, ir pārbaudīti, jo tas notiek dažus gadus vēlāk nekā citās valstīs. Tāpēc bažām par nepārbaudītām metodēm, ja vien izvēlas sertificētus speciālistus, nav pamata.

    Tehnoloģijās, kas uz ādu iedarbojas ar termālo efektu, būtībā nekā slikta nav. Tomēr dēvēt tās par plastiskās ķirurģijas alternatīvu nevar. Tās drīzāk ir kā iespēja, ko piedāvāt, ja pacients skaidri zina, ka veikt sejas plastisko operāciju jeb facelift nekad dzīvē nevēlēsies. Tad šīs procedūras uz kādu laiku tiešām sniegs lielāku vai mazāku ādas stāvokļa uzlabojumu. Šeit gan noteikti vēlos atzīmēt – kā noprotams, lasot metožu aprakstus, tās piemērotas pacientiem ar vieglām, mērenām ādas novecošanas izmaiņām. Tātad tās ir lieliskas pacientiem ar pirmajām novecošanas pazīmēm, kad vēl ir par agru veikt ķirurģisku iejaukšanos.

    Audiem novecojot, zūd to elasticitāte un tonuss. Sejas plastiskās operācijas laikā ķirurga uzdevums ir koriģēt gan novecošanas dēļ radušos lieko ādu, gan zem tās esošo saistaudu struktūru. Lai to panāktu, pēc rūpīgas individuālas analīzes tiek veikti vairāki secīgi un sarežģīti soļi. Tāpēc fizikālo procedūru rezultāts nekad nebūs identisks tam, kādu var iegūt pēc plastiskās operācijas. Ja ir daudz liekās ādas (noslīdējuši plakstiņi, ovāla deformācija utt.) – neviena mazinvazīva procedūra, lai cik ultramoderna būtu, to nelikvidēs, jo fizioloģiski tas nav iespējams.

    Jebkura termiska iedarbība uz audiem (tas attiecas arī uz lāzera tehnoloģijām) tomēr var radīt sīkus rētaudus, kas vēlāk plastiskās operācijas gadījumā ķirurgam, iespējams, traucēs strādāt. Turklāt var arī ietekmēt sasniedzamo rezultātu – pacients pirms sejas plastiskajām operācijām tiek brīdināts, ka iepriekšējās traumas un manipulācijas, kuras potenciāli ir atstājušas rētas vai kādas audu strukturālas izmaiņas, būtiski var ietekmēt operācijas rezultātu, jo nereti tās nav iespējams koriģēt. Starp citu, rētaudi var rasties arī no bieži veiktām injekcijām un ķirurģiskajiem liftinga diegiem.

    Jāsaprot, ka neviena metode – ne plastiskā operācija, ne iedarbība ar karstumu – neaptur novecošanas procesu. Laikam ejot, noveco ne tikai āda, bet arī zemādas fascija, muskuļi un kaulu struktūra. Kad konsultēju pacientus par sejas plastisko operāciju, varu paskaidrot, kādas izmaiņas pēc tās, gadiem ejot, sejā var notikt. Tāpēc, arī veicot termālās iedarbības procedūras, aicinu noskaidrot, kas šīs procedūras laikā notiek ar audiem, kāds ir metodē izmantotās iedarbības dziļums, kas ar apstrādāto zonu notiks novecojot, kādi ir iespējamie riski un komplikācijas.

    Lai izvērtētu šo procedūru sniegumu, būtiska ir arī iegūtā rezultāta noturība. Kad pacients atnāk uz facelift operāciju, ķirurgs var pateikt, ka operācijas efekts turēsies vidēji desmit gadus un kādi faktori nosaka tā noturību. Informācija par tā saukto bezoperācijas procedūru sniegtā rezultāta noturību ir samērā vispārīga – arī šis ir viens no aspektiem, ko aicinu pārrunāt ar savu estētiskās dermatoloģijas speciālistu.»

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē