• Palmu eļļa – vai tiešām inde zīdaiņu pārtikas maisījumos?!

    Uzturs
    Indra Ozoliņa
    20. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Bērnu ārste, gastroenteroloģe Ieva Puķīte atbild satrauktai lasītājai par palmu eļļu zīdaiņu pārtikā. Citi ārsti saka, ka tā taču esot inde!

    Lasītājas vēstule: Žurnāla «EVAS Veselība» šāgada ceturtajā numurā rakstā «Lai sirdī veselība & mīlestība» cienījamais profesors kardiologs Andrejs Ērglis pauž viedokli, citēju: «Palmu eļļu vispār nelietojam nekad! Palmu eļļa nav ne laba, ne slikta – tā ir inde! Paturiet to prātā, mīļās dāmas.» Taču šobrīd gandrīz visos zīdaiņu maisījumu sastāvos ir šī inde – palmu eļļa. Ja zīdainim ar alerģiju nepieciešami maisījumi, tad nav iespējams iegādāties maisījumu bez palmu eļļas. Pat dārgajos maisījumos, kas maksā 40 eiro, ietilpst šī viela. Arī bērnu ārsti iesaka māmiņām dot maisījumus bez palmu eļļas, bet praktiski nav iespējams tādus iegādāties. Kādēļ zīdaiņu maisījumos atrodas kaitīgā viela – palmu eļļa –, un kādēļ ārsti neceļ trauksmi? Ivonna Straudovska

    Saprotu jūsu satraukumu, Ivonna, taču jautājums par palmu eļļas pievienošanu zīdaiņu uzturam un pārtikas produktiem nav viennozīmīgi atbildams.

    Palmu eļļa ir vispārīgs nosaukums taukvielām, kas iegūtas gan no palmu augļa mīkstuma, gan sēklām.

    Noteiktā veidā pārveidotas šīs vielas nelielās devās ir atļauts pievienot pārtikas produktiem. Zīdaiņu un bērnu pārtikas ražotāji, kuri savu produkciju izplata pie mums, vadās pēc Eiropas Savienības regulām. Tādā veidā un daudzumā, kādā palmu eļļu pievieno zīdaiņu ēdienam, šīs taukvielas atzītas par nekaitīgām. Līdz ar to bērnu ārstiem nav pamata biedēt vecākus un ietekmēt viņu izvēli.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē