• Dzeršana ēšanas laikā – jā vai nē?

    Uzturs
    Indra Ozoliņa
    25. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz lasītājas vēstuli par dēla ēšanas ieradumiem atbild gastroenteroloģe Ilze Kikuste.

    Lasītājas vēstule: Dēls maltītes starplaikos mēdz vienu divas reizes padzerties ūdeni. Nevis, kad ir ēdiena pilna mute, bet – paēd, padzeras, ēd tālāk. Vecmāmiņa aizrāda, ka tas ir nepareizi un neveselīgi. Kā īsti ir? Bērnudārzā taču arī gandrīz katrā ēdienreizē bērniem tiek pasniegts kāds dzēriens – tēja, piens, sula. Arī mēs paši, pieaugušie, ja ēdiens ir asāks vai sātīgāks, padzeramies ēdienreizes laikā vai uzreiz pēc maltītes pagatavojam tēju vai izdzeram kādu glāzi ūdens. Esmu lasījusi, ka, padzeroties ēšanas laikā, tiek atšķaidīta kuņģa sula un rezultātā siekalu un kuņģa sulas fermenti nevar veikt savu darbu, tāpēc zarnās barība nonāk nepietiekami sagremota. Vai tiešām tie pāris malciņi ūdens ēšanas laikā var nodarīt tik lielu skādi? Ieva

    Ieva, pacienti man vairākkārt ir vaicājuši, vai ir veselīgi dzert ēšanas laikā. Ieturot maltīti, speciāli neiesaku dzert, bet, ja ir vēlēšanās, to var droši darīt, it īpaši ēdot sviestmaizi vai sausu ēdienu.

    Nav zinātniska pamatojuma, ka tas varētu ietekmēt gremošanas procesus. Izdzerot glāzi ūdens vai citu dzērienu, kuņģa sula netiks atšķaidīta.

    Cilvēki vairāk grēko ar to, ka ēdot steidzas un nesakošļā ēdienu, starp kumosiem ierij gaisu. Tas gan nav veselīgi un var radīt vēdera pūšanos.

    Veikalā pirktas paku sulas nav labākā izvēle, jo satur daudz kaloriju. Ne velti dietologi tās salīdzina ar šķidrajām kūciņām. Vislabāk maltītes laikā padzerties glāzi ūdens vai zāļu tēju. 

    Reizēm, ja nepieciešams samazināt svaru, dietologi iesaka dzert pirms ēšanas. Kuņģa mehānisks iestiepums ir viens no sāta sajūtas signāliem un, iespējams, šādā veidā cilvēks apēdīs mazāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē