• 50 iemesli, kāpēc tev jāēd burkāni!

    Uzturs
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    11. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Burkānu spilgti oranžā krāsa ir ne tikai vizuāli pievilcīga, bet arī liecina par to augsto bēta karotīna saturu, kas ir būtisks veselīgu acu uzturēšanai un labas redzes veicināšanai. Turklāt burkānos ir maz kaloriju un tie ir bagāti ar šķiedrvielām, padarot tos par lielisku izvēli svara kontrolei un gremošanas veselībai. To saldā un svaigā garša piešķir sevišķu garšas niansi dažādiem ēdieniem, un tos var baudīt gan svaigus, gan termiski apstrādātus. Burkāni ir lielisks papildinājums jebkuram uzturam, nodrošinot vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus, kas savukārt veicina vispārējo veselību.
    1. Bagāti ar A vitamīnu: burkāni ir viens no labākajiem bēta karotīna avotiem – organisms to pārvērš A vitamīnā. Šis vitamīns ir būtisks labai redzei, imūnsistēmas darbībai un ādas veselībai.
    2. Antioksidanti: burkāni satur antioksidantus, kas var palīdzēt aizsargāt šūnas no brīvo radikāļu radītajiem bojājumiem.
    3. Sirds veselība: burkānos esošās šķiedrvielas un kālijs veicina sirds veselību, samazinot sirds un asinsvadu slimību risku.
    4. Gremošanas sistēmas veselība: burkāni ir bagāti ar šķiedrvielām, kas palīdz gremošanu un novērš aizcietējumus.
    5. Asinsspiediena regulēšana: burkānos esošais kālijs kā uztura daļa var palīdzēt regulēt asinsspiedienu.
    6. Cukura līmeņa kontrole asinīs: burkāniem ir zems glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka tie neizraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
    7. Vēža profilakse: daži pētījumi liecina, ka burkānos esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt noteiktu vēža veidu risku.
    8. Ādas veselība: A vitamīns un burkānos esošie antioksidanti veicina veselīgu ādu un var palīdzēt novērst, piemēram, pinnes.
    9. Pretiekaisuma līdzeklis: karotinoīdiem burkānos ir pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt samazināt iekaisumu organismā.
    10. Mutes dobuma veselība: svaigu burkānu košļāšana var palīdzēt notīrīt zobus un smaganas, samazinot zobu problēmu risku.
    11. Kaulu veselība: burkānos esošais K vitamīns un kalcijs veicina kaulu veselību un var palīdzēt samazināt osteoporozes risku.
    12. Uzlabota kognitīvā funkcija: burkānos esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt smadzenes no oksidatīvā stresa, potenciāli uzlabojot kognitīvās funkcijas, koncentrēšanos un smadzeņu darbību.
    13. Matu veselība: burkānos esošais A vitamīns un citas būtiskas barības vielas stiprina matu veselību un var palīdzēt samazināt matu izkrišanu.
    14. Kolagēna ražošana: C vitamīns un silīcijs burkānos ir būtisks kolagēna ražošanai, kas ir ļoti svarīgs ādas elastībai un brūču dzīšanai.
    15. Pretnovecošanas faktors: burkānos esošie antioksidanti var palīdzēt palēnināt novecošanas procesu, samazinot brīvo radikāļu radītos bojājumus.
    16. Veselīga grūtniecība: burkānos esošais folāts ir svarīgs grūtniecēm, jo tas palīdz novērst noteiktus iedzimtus defektus.
    17. Aknu veselība: burkāni veicina aknu darbību, palīdzot izvadīt toksīnus no ķermeņa.
    18. Astmas profilakse: pētījumi liecina, ka diēta, kas bagāta ar bēta karotīnu, var palīdzēt samazināt astmas rašanās risku.
    19. Brūču dzīšana: burkānos esošais C vitamīns palīdz organisma dabiskajos brūču dzīšanas procesos.
    20. Samazināts acs makulas deģenerācijas risks: karotinoīdi burkānos var palīdzēt samazināt ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas risku.
    21. Zemāks holesterīns: burkānu šķīstošās šķiedrvielas var palīdzēt pazemināt ZBL jeb sliktā holesterīna līmeni.
    22. Veselīgi nagi: burkānos esošie vitamīni un minerālvielas veicina stiprus un veselīgus nagus.
    23. Elpošanas orgānu veselība: burkānos esošās barības vielas var palīdzēt samazināt elpceļu slimību risku.
    24. Insulta riska samazināšana: ldaudz ēdot burkānus, tajos esošais kālijs var palīdzēt mazināt risku, ka veidosies insults.
    25. Sārmainas īpašības: burkāniem ir sārmainas īpašības, kas var palīdzēt līdzsvarot ķermeņa pH līmeni.
    26. Uzlabota vielmaiņa: B vitamīni burkānos ir būtiski vielmaiņas procesos un enerģijas ražošanā.
    27. Samazināts žultsakmeņu risks: regulāra burkānu lietošana var samazināt žultsakmeņu attīstības risku.
    28. Veselīgs kuņģa un zarnu trakts: burkānos esošās šķiedrvielas veicina zarnu veselību un var samazināt kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumu risku.
    29. Labāka asinsrite: burkāni satur dzelzi, kas ir svarīga veselīgai asinsritei.
    30. Uzlabota auglība: burkānos esošie antioksidanti var pozitīvi ietekmēt auglību.
    31. Uzlabots garastāvoklis: noteiktas barības vielas burkānos var veicināt labāku garastāvokli un garīgo labsajūtu.
    32. Locītavu veselība: burkānu pretiekaisuma īpašības var būt noderīgas tiem, kam ir locītavu sāpes vai artrīts.
    33. Samazināts nierakmeņu risks: burkānos esošais kālijs var palīdzēt mazināt nierakmeņu veidošanās risku.
    34. Samazināts kataraktas risks: uzturs, kas bagāts ar karotinoīdiem, var palīdzēt mazināt kataraktas risku.
    35. Veselīga nervu sistēma: burkānos esošie B vitamīni veicna veselīgu nervu sistēmu.
    36. Samazināts Alcheimera slimības risks: daži pētījumi liecina, ka uzturs ar augstu antioksidantu saturu var palīdzēt mazināt Alcheimera slimības risku.
    37. Labāks miegs: burkānos esošās barības vielas, īpaši magnijs, var uzlabot miega kvalitāti.
    38. Līdzsvarots cukura līmenis asinīs: burkāni, ja tos ēd kā daļu no sabalansēta uztura, var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs.
    39. Uzlabots ādas tonis: regulāra burkānu lietošana var veicināt veselīgu, mirdzošu, mazliet ietonētu ādas krāsu.
    40. Labāka dzelzs uzsūkšanās: burkānos esošais C vitamīns var uzlabot nehēmas dzelzs uzsūkšanos no augu izcelsmes pārtikas produktiem.
    41. Veselīgas smaganas: neapstrādātu burkānu košļāšana var stimulēt smaganu veselību un mazināt smaganu slimību risku.
    42. Samazināti PMS simptomi: burkāni satur savienojumus, kas var palīdzēt mazināt dažus premenstruālā sindroma (PMS) simptomus.
    43. Dabisks saldums: burkāni var apmierināt vēlmi pēc salduma veselīgākā veidā, padarot tos par noderīgu līdzekli cukura patēriņa samazināšanai.
    44. Uzlabota atveseļošanās pēc treniņa: burkānos esošais kālijs var palīdzēt atjaunot elektrolītu līdzsvaru un mazināt muskuļu krampjus pēc treniņa.
    45. Dabisks diurētisks līdzeklis: burkāniem ir diurētiskas īpašības, kas var veicināt veselīgu nieru darbību un samazināt ūdens aizturi.
    46. Uzlabota kognitīvā attīstība bērniem: A vitamīns burkānos ir ļoti svarīgs bērnu kognitīvajai attīstībai.
    47. Veselīga grūtniecība: burkāni nodrošina būtiskas uzturvielas, piemēram, folātus un dzelzi, kas ir svarīgi veselīgai grūtniecībai un augļa attīstībai.
    48. Samazināts osteoartrīta risks: regulāra burkānu lietošana uzturā var būt saistīta ar samazinātu osteoartrīta attīstības risku.
    49. Mutes veselība bērniem: burkānu košļāšana var palīdzēt bērniem attīstīt spēcīgus žokļu muskuļus un veicināt pareizu zobu rindu.
    50. Samazināts podagras risks: burkānu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt samazināt podagras, sāpīga artrīta veida, risku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē