• 14 iemesli, kāpēc tev jāēd sēnes!

    Sēnes
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    13. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai arī laikapstākļi pie mums ir tādi, kādi ir, sēnes kādā brīdī pavisam noteikti augs griezdamās. Vispirms baravikas, gailenes, dažādas bekas, bērzlapes, pēc tam jau rudens sēnes. Lūk, brīnišķīgi iemesli, kāpēc savā uzturā iekļaut šīs dabas veltes!
    1. Tās ir barības vielām bagātas. Sēnēs ir maz kaloriju, bet daudz būtisku uzturvielu, piemēram, vitamīni (B grupas, D vitamīns), minerālvielas (selēns, kālijs) un šķiedrvielas.
    2. Palīdz stiprināt imūnsistēmu. Sēnes satur savienojumus, kas var uzlabot imūnsistēmu un palīdzēt organismam cīnīties pret infekcijām un citām slimībām.
    3. Tām piemīt antioksidanta īpašības. Sēnes ir bagātas ar antioksidantiem un aminoskābēm, tostarp selēnu, kas palīdz aizsargāt ķermeņa šūnas no brīvo radikāļu radītajiem bojājumiem.
    4. Palīdz saglabāt sirds veselību. Šķiedrvielas, kālijs un citi savienojumi, kas atrodami sēnēs, var veicināt sirds veselību, palīdzot pazemināt holesterīna līmeni un asinsspiedienu.
    5. Palīgs cīņā ar vēzi. Daļa sēņu satur bioaktīvus savienojumus, kuru iespējamā pretvēža iedarbība jau ir un vēl tiek rūpīgi pētīta. Taču nenoliedzams ir fakts, ka sēņu lieliskais sastāvs un labās īpašības var būt labas sabiedrotās veselīgam uzturam, kam ir nenovērtējama nozīme cīņā ar vēzi.
    6. Pretiekaisuma iedarbība. Daļai sēņu piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt mazināt iekaisumu organismā un mazināt dažādu iekaisumu slimību simptomus.
    7. Cukura līmeņa regulēšana asinīs. Sēnēm ir zems glikēmiskais indekss, un tās satur savienojumus, kas var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, padarot tās piemērotas cilvēkiem ar cukura diabētu un tiem, kam ir risks saslimt ar šo kaiti.
    8. Svara regulēšana. Tā kā sēnēs ir ļoti maz kaloriju, taču šķeidrvielu dēļ tās veicina sāta sajūtu, sēnes var būt lielisks palīgs svara kontrolēšanā.
    9. Zarnu veselība. Sēnēm ir prebiotiskas īpašības, kas nozīmē, ka tās nodrošina uzturu labvēlīgajām zarnu baktērijām, veicinot veselīgu zarnu mikrobiomu.
    10. Kaulu veselība. Daļa sēņu satur nelielu daudzumu D vitamīna, kas ir būtisks kalcija uzsūkšanās nodrošināšanai un kaulu veselībai. Starp citu, sēnes augu valstī ir vienas no ļoti retajām, kas satur šo tik būtisko vitamīnu. Tiesa, tā kā daudzums ir neliels, tikai ar sēnēm vien D vitamīna līmeni organismā nepacelsi.
    11. Veicina smadzeņu darbību. Ir pētījumi, kas liecina, ka noteiktiem sēņu ekstraktiem var būt neiroprotektīva iedarbība un tie varētu veicināt smadzeņu veselību un kognitīvo funkciju.
    12. Ādas veselība. Antioksidanti un vitamīni, kas atrodami sēnēs, var veicināt ādas veselību, aizsargājot pret vides faktoru radītiem bojājumiem un veicinot jauneklīgu izskatu.
    13. Gremošanas sistēmas veselība. Sēnes ir labs šķiedrvielu avots, un tas var palīdzēt gremošanai un veicināt zarnu darbību.
    14. Olbaltumvielu avots. Daļa sēņu, piemēram, austersēnes un baravikas, ir bagātīgs olbaltumvielu avots un var būt piemērota alternatīva personām ar alerģijām vai uztura ierobežojumiem.

    Galvenais, kas par sēnēm jāņem vērā:

    • grozā liec tikai tās, par kurām pavisam droši zini, ka tās ir ēdamas;
    • ievēro zelta principu – kas par daudz tas par skādi, tātad ēd droši, bet ar mēru!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē