• 51 iemesls, kāpēc tev jāēd kartupeļi!

    Uzturs
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    6. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Septembra sākums iezīmē ne tikai mācību gada startu. Klāt arī ražas laiks. Citam mazliet ātrāk, citam vēlāk, taču sāk pildīties pagrabi ar dārza labumiem. Tāpēc ir īstais laiks uzskaitīt, kādi tad ieguvumi veselībai ir no mūsu pašu dārzeņiem, ko lieliski varam uzglabāt arī ziemā. Pirmajiem kārta kartupeļiem – lai arī diezgan ilgu laiku pelti, ir pierādīts, ka kartupeļi ir brīnišķīgs produkts, no kura nevajadzētu izvairīties. Turklāt var sniegt lielu devumu mūsu organismam un veselībai! Atslēga ir – mērs un pareiza pagatavošana.
    1. Uzturvielām bagāti: kartupeļi ir labs būtisku vitamīnu un minerālvielu, tostarp C vitamīna, B6 vitamīna, kālija un folāta, avots.
    2. Uzlabots garastāvoklis: kartupeļos esošie ogļhidrāti var paaugstināt serotonīna līmeni, palīdzot uzlabot garastāvokli un mazināt stresu.
    3. Samazināts kolorektālā vēža risks: pārtika ar augstu šķiedrvielu saturu, piemēram, kartupeļi, var palīdzēt samazināt kolorektālā vēža risku.
    4. Labāka asinsrite: kartupeļi satur dzelzi, kas ir būtiska sarkano asins šūnu ražošanai un vispārējai asinsritei.
    5. Samazināts reimatoīdā artrīta risks: dažiem kartupeļos esošajiem savienojumiem var būt pretiekaisuma iedarbība, kas var būt noderīga reimatoīdā artrīta slimniekiem.
    6. Uzlabota plaušu funkcija: C vitamīns kartupeļos var veicināt plaušu darbību un samazināt elpceļu slimību risku.
    7. Samazināts prostatas vēža risks: daži pētījumi liecina, ka kartupeļos esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt prostatas vēža risku.
    8. Sabalansēts pH līmenis: kartupeļiem ir sārmaina iedarbība uz organismu, palīdzot uzturēt līdzsvarotu pH līmeni.
    9. Samazināts osteoartrīta risks: noteiktu kartupeļu savienojumu pretiekaisuma īpašības var būt noderīgas tiem, kam ir osteoartrīts.
    10. Labāka miega kvalitāte: kartupeļu iekļaušana sabalansētās vakariņās var veicināt labāku miegu tajos esošo komplekso ogļhidrātu dēļ.
    11. Uzlabota aknu funkcija: daži kartupeļos esošie savienojumi var veicināt aknu veselību un detoksikāciju.
    12. Samazināts kataraktas risks: antioksidanti, piemēram, C vitamīns, kartupeļos var palīdzēt samazināt kataraktas risku.
    13. Uzlabota kolagēna ražošana: kartupeļi satur barības vielas, kas palīdz kolagēna ražošanā, atbalstot locītavu veselību.
    14. Samazināts hipotireozes risks: kartupeļos esošās minerālvielas, piemēram, jods, ir svarīgas vairogdziedzera veselībai.
    15. Uzlabota cukura līmeņa kontrole asinīs: kartupeļos esošās šķiedrvielas un kompleksie ogļhidrāti var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs.
    16. Labāka nieru darbība: kartupeļos esošais kālijs veicina nieru darbību un var samazināt nieru slimību risku.
    17. Uzlabota dzelzs uzsūkšanās: C vitamīns kartupeļos uzlabo dzelzs uzsūkšanos no augu izcelsmes avotiem.
    18. Sabalansēts holesterīna līmenis: veselīgi pagatavoti kartupeļi var veicināt ZBL (sliktā) holesterīna līmeņa pazemināšanos.
    19. Mazāks priekšlaicīgas novecošanas risks: kartupeļos esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt ādu no priekšlaicīgas novecošanas UV starojuma radīto bojājumu dēļ.
    20. Samazināts kuņģa čūlas risks: dažiem kartupeļos esošajiem savienojumiem var būt nomierinoša iedarbība uz kuņģa gļotādu, potenciāli samazinot kuņģa čūlas risku. Šā paša iemesla dēļ nereti kartupeļu sulu lieto pret dedzināšanu kuņģī.
    21. Veselīgāka zobu emalja: kartupeļos esošie minerāli var veicināt stiprāku zobu emalju.
    22. Uzlabots sportiskais sniegums: kartupeļos esošie ogļhidrāti nodrošina sportistiem ātru un ilgstošu enerģijas avotu, padarot tos par vērtīgu papildinājumu sportista uzturam.
    23. Samazināts anēmijas risks: kartupeļi satur dzelzi, kas ir svarīga sarkano asins šūnu ražošanai un var palīdzēt novērst anēmiju.
    24. Stiprināta imūnsistēma: C vitamīns kartupeļos stiprina imūnsistēmu, palīdzot organismam aizsargāties pret infekcijām.
    25. Samazināts sirds un asinsvadu slimību risks: uzturs, kas bagāts ar kāliju – un kartupeļos tas ir! –, var palīdzēt samazināt sirds slimību risku.
    26. Labāka kognitīvā funkcija: kartupeļi satur holīnu, kas veicina kognitīvās funkcijas un atmiņu.
    27. Samazināts 2. tipa diabēta risks: ja kartupeļi tiek patērēti mērenībā un kā daļa no sabalansēta uztura, tie var palīdzēt samazināt 2. tipa diabēta risku.
    28. Sabalansēti elektrolīti: elektrolītu, piemēram, kālija un nātrija, līdzsvars kartupeļos ir būtisks pareizai muskuļu un nervu darbībai.
    29. Samazināts hipertensijas risks: diēta ar augstu kālija saturu – un kartupeļos tas ir! – var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, mazinot hipertensijas risku.
    30. Labāka zarnu veselība: kartupeļos esošās šķiedrvielas veicina veselīgu zarnu mikrobiomu, uzlabojot vispārējo gremošanas veselību.
    31. Samazināts insulta risks: ar kāliju bagāti produkti, piemēram, kartupeļi, var palīdzēt mazināt insulta risku.
    32. Uzlabota koncentrēšanās spēja: kartupeļos esošās uzturvielas var uzlabot garīgo modrību un koncentrēšanos.
    33. Hormonālais līdzsvars: kartupeļi satur barības vielas, kas palīdz regulēt hormonus organismā.
    34. Samazināts makulas deģenerācijas risks: kartupeļos esošie antioksidanti veicina acu veselību un var palīdzēt samazināt ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas risku.
    35. Stiprāki nagi: kartupeļos esošie minerāli, piemēram, cinks, veicina veselīgākus nagus.
    36. Zems kaloriju saturs: kartupeļos ir salīdzinoši maz kaloriju, tāpēc tie ir piemērota izvēle optimāla svara saglabāšanai.
    37. Augsts šķiedrvielu saturs: kartupeļi satur šķiedrvielas, kas stimulē gremošanu un veicina sātu.
    38. Kompleksie ogļhidrāti: kartupeļi ir komplekso ogļhidrātu avots, kas lēnām atbrīvo enerģiju un palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs.
    39. Nesatur lipekli: kartupeļi dabiski nesatur lipekli, tāpēc tie ir piemēroti tiem, kam ir paaugstināta jutība pret lipekli vai celiakija.
    40. Antioksidanti: kartupeļi satur antioksidantus, piemēram, C vitamīnu un fitoķīmiskas vielas, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.
    41. Kaulu veselība: kartupeļi satur būtiskas minerālvielas, piemēram, magniju un fosforu, kas veicina kaulu veselību.
    42. Nervu sistēmas atbalsts: B6 vitamīnam kartupeļos ir būtiska nozīme nervu darbībā un smadzeņu veselībā.
    43. Redzes veselība: kartupeļi satur tādas barības vielas kā A vitamīns un zeaksantīns, kas veicina acu veselību.
    44. Muskuļu funkcija: Kālijs ir būtisks pareizai muskuļu darbībai, palīdz novērst muskuļu krampjus un palīdz atgūties pēc treniņa.
    45. Samazināts nierakmeņu risks: Diēta ar augstu kālija saturu var samazināt nierakmeņu veidošanās risku.
    46. Uzlabota vielmaiņa: B6 vitamīns palīdz vielmaiņas procesos.
    47. Samazināts aizcietējumu risks: Šķiedrvielas veicina regulāru zarnu kustību.
    48. Samazināts nervu caurulītes defekta risks: folāts kartupeļos ir ļoti svarīgs iedzimtu defektu novēršanai.
    49. Stiprāki mati: kartupeļi satur minerālvielas, piemēram, cinku un dzelzi, kas veicina matu veselību.
    50. Uzlabota auglība: folāts veicina reproduktīvo veselību gan vīriešiem, gan sievietēm.
    51. Mazāks osteoporozes risks: kartupeļos esošās minerālvielas veicina kaulu veselību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē