• Kā Nacionālā teātra leģendai Astrīdai Kairišai klājas aprūpes namā?

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    24. aprīlis, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Latvijas Nacionālā teātra aktrise aprīlī vienā no Rīgas prestižajiem aprūpes namiem sagaidīja savu 79. dzimšanas dienu. Lai gan ciemiņus koronovīrusa uzliesmojuma laikā pieņemt nav ļauts, draugi atrada veidu, kā iepriecināt gaviļnieci.

    Finansiste, grāmatu autore un kulinārijas eksperte Ilze Jurkāne, kas arī ir liela teātra mākslas cienītāja, PDz pastāstīja – tā kā aprūpes namā viesoties šobrīd nav iespējams, tad dzimšanas dienā viņa un daži aktrisei tuvi kolēģi uzrakstījuši skaistus sveicienus īsziņu formātā un lūguši, lai kāds no aprūpes nama darbiniekiem Astrīdai Karišai tos nolasa.

    Pirms Lieldienām sazvanīta, Jurkāne plānoja, ka svētku laikā centīsies arī nogādāt kādu dāvaniņu.

    «Ar Astrīdu Kairišu iepazināmies un sadraudzējāmies 1979. gadā, kad Latvijas Nacionālā teātra aktieri viesojās pie tautiešiem ASV. Mēs ar vīru Jāni Jurkānu tad dzīvojām Ņujorkā. Astrīda un režisors Alfrēds Jaunušans nakšņoja mūsu mājās,» atceras Jurkāne. Kopš tā laika viņu un aktrisi saista tuva draudzība, un joprojām Ilze vismaz reizi mēnesī aktrisi apciemojusi aprūpes namā un aiznesusi ziedus. «Lielākoties podiņā, lai skaistums ilgāks,» teic Ilze.

    «Reizēm Astrīdu apciemoju kopā ar aktrisēm Lolitu Cauku vai Līgu Liepiņu, citreiz eju viena. Emocionāli vieglāk ir tad, ja ejam divatā, mēģinām kopā smaidīt un jokot, lai gan pati situācija ir skumja… Mums ir tradīcija, ka 1. maijā pie sevis mājās uzņemu aktierus, kas tolaik bija Amerikā. Taisījām ballīti. Bija plāns, ka šoreiz kāds atvestu arī Astrīdu pie manis vai arī mēs visi aizbrauktu pie viņas, taču tagad vēl nav zināms, cik stingri tad vēl būs visi aizliegumi,» teic Jurkāne.

    Jau nepilnu gadu veselības problēmu dēļ Latvijas Nacionālā teātra, kā arī savulaik spožā kino aktrise Astrīda Kairiša mīt prestižā aprūpes namā.

    Viņa, kas uz teātra skatuves bijusi vairāk kā pusgadsimtu, noslēdza savu karjeru ar epizodisku, bet harismātisku lomu Elmāra Seņkova izrādē Pūt, vējiņi!. Aktrisei beidzamie gadi bijuši emocionāli smagi. Pirms diviem gadiem mūžībā devās viņas bijušais vīrs Kārlis Auškāps, bet pēc neilga laika – arī abu kopējais dēls Kārlis.

    Viņš bija aktrises vienīgā atvase. Kopš Astrīda mīt aprūpes namā, režisors epizodi no izrādes Pūt, vējiņi! izņēma, nevis kā citkārt – atrada kādu, kas dublētu šo lomu. Lai godinātu aktrisi dzimšanas dienā, teātra mājaslapā bija skatāms 2003. gadā tapušais izrādes Ienesīga vieta ieraksts. «Aktrise visu laiku ir mūsu sirsniņās un sūtām viņai gaišas domas,» PDz sacīja Latvijas Nacionālā teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

    1 komentārs

    Janis_Sl
    "... 1979. gadā, kad Latvijas Nacionālā teātra aktieri viesojās pie tautiešiem ASV. Mēs ar vīru Jāni Jurkānu tad dzīvojām Ņujorkā. " Vai nu minēts nepareizs gada skaitlis, vai arī Ilzei Jurkānei jūk gadi vai vīri. 1979. gadā tagadējais Nacionālais teātris vēl saucās par Drāmas teātri.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē