• FOTO: Neticami! Jau varu bez aizelšanās kāpt pa kāpnēm: Rukšāne gatavojas skriet pasaules čempionātā

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    18. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dace Rukšāne-Ščipčinska ar treneri Anitu Siliņu.
    Foto: no priv;at;a arhīva
    Dace Rukšāne-Ščipčinska ar treneri Anitu Siliņu.
    Rakstniece un bijusī Saeimas deputāte Dace Rukšāne-Ščipčinska apņēmusies startēt pasaules čempionātā skriešanā, kurš šajā rudenī notiks Rīgā. Viņai treniņi jau kļuvuši par pozitīvu atkarību.

    «Vēl strādājot Saeimā, izlasīju feisbukā maratonu rīkotāja Aigara Norda aicinājums cilvēkiem, kas gatavi citiem vēstīt, kā viņi gatavojas maratonam. Tur bija teikts, ka to var darīt arī iesācēji. Solīja izveidot komandu, kuru pasaules čempionātam skriešanā palīdzēs sagatavot profesionāli treneri,» sarunā ar žurnālu «Privātā Dzīve» atminas Dace Rukšāne-Ščipčinska. «Pirms 30 gadiem biju Latvijas čempione klinšu kāpšanā. Katrā treniņā skrējām pa desmit kilometriem. Jau tad sapratu, ka neesmu sprintere, bet labprātāk veicu garos gabalus,» stāsta viņa. Tāpēc Dace ar prieku pieņēmusi izaicinājumu pasaules čempionātā pieveikt pusmaratonu.

    «Epizodiski esmu apmeklējusi sporta zāli. Taču izrādās, ka organisms to neatceras un viss bija jāsāk no jauna,» tagad atzīstas Dace un pagaidām vēl šaubās, ka pieveiks vairāk nekā 20 km garo distanci. 

    Pirms sāka skriešanu, Dace devās uz apjomīgām veselības pārbaudēm. «Ar īpašu slodzes testu pārbaudīju sirdi, nodevu asins analīzes. Mums tika piemeklēti vitamīni un uztura bagātinātāji,» atminas viņa.

    «Sākumā baidījos, ka sāpēs ceļi un mugura, bet tagad jau trenējos trīs reizes nedēļā – divas skrienu viena pati, vienu – kopā ar treneri.

    Pēc tam veicu kontrastdušu, īpaši ceļiem, un lietoju kolagēnu. Kad esmu savās lauku mājās Cēsu pusē, tad gan neskrienu, jo 300 metru no manas mājas kameras fiksējušas lāci, ir mazliet bailīgi,» atzīstas rakstniece.

    «Jau ir bijuši kādi 15 treniņi, ēdu sabalansēti, un man jau ir ievērojami uzlabojusies pašsajūta – varu bez aizelšanās kāpt pa kāpnēm. Apzināti cenšos neizvēlēties liftu. Arī naktīs tagad daudz labāk guļu,» priecājas viņa.

    Rakstniece neslēpj – ne jau vienmēr ar skriešanu iet tik gludi. «Vienā reizē iestājās tā saucamais nāves punkts. Apstājos, atelsos un sapratu – viss, iešu mājās, dušā un gulēt. Man par to nekas nebūs. Taču man kļuva žēl jau iztērētā laika, tāpēc saņēmos un treniņu turpināju. Elpa normalizējās, treniņš tālāk ritēja vēl labāk nekā sākumā,» atminas Dace.

    Citas interesantas ziņas lasiet jaunākajā žurnāla «Privātā Dzīve» numurā!

    • Kā atvadījās no Maestro Paula sievas Lanas Paulas
    • Nenoturējās pat gadu – izjukusi Elīnas Maliginas trešā laulība
    • Šausmas Tērvetē. Viktorija Vailda parāda postažu
    • Pārdod nežēlīgi noslepkavotā advokāta Pāvela Rebenoka māju
    • Žaklīna atgriežas no misijas Ukrainā. Braukšot vēl
    • Netiklībā vainotais režisors Uldis Cipsts pamet Latviju 
    Privātā Dzīve nr33/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē