• Bijušais Nacionālā teātra štata Jānis Skanis: Pasaule ir sagriezusies kājām gaisā

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    3. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Pirms neilga laika izskanēja to aktieru vārdi, kam pēc ārkārtējās situācijas beigām štata vietas Latvijas Nacionālajā teātrī vairs nebūs. Pandēmijas laiks sāpīgi trāpījis ne tikai jaunajiem talantiem.

    «Man tā kā karakalpam – esmu savus gadus nolauzis un tagad eju mājās,» PDz saka Jānis Skanis, kurš ir bijis Latvijas Nacionālā teātra aktieris kopš 1975. gada. Pirms divām nedēļām tapa zināms, ka viņš ir viens no tiem, kuriem štata vietas teātrī vairs nebūs.

    «Noskaņojums ir visai dīvains. Ar visu šo vīrusu pasaule ir sagriezusies kājām gaisā. Fakts, ka man piedāvā strādāt ārštatā, ir tāds kā punkts visam. Šie ir jauni apstākļi, un es vēl nezinu, kā būs, kā tie mani ietekmēs…

    Pašlaik ir tāds neziņas brīdis. Ja nebūtu pensijas, būtu stipri jādomā par jauna darba meklēšanu.

    Redzēs, kāda situācija teātrī vispār būs – būšu vēl vajadzīgs vai ne, man meklēt kaut ko citu vai arī iztikt tikai ar pensiju,» mulsumu neslēpj Skanis. Janvārī viņš svinēs 70. jubileju, un 45 dzīves gadi atdoti vienai skatuvei. 

    «Tā gan nav, ka teātra vadība tikai no savas puses izbeigusi darba attiecības ar mani. Man piedāvāja pāriet ārštatā, pamatojot to ar krīzes situāciju, un es uz to parakstījos. Patlaban spēlēšu izrādēs Ezeriņš, Katls un būšu saimes ļaudīs Skroderdienās Silmačos, kura gan šosezon nenotiks,» saka aktieris.

    Tieši ar šo izrādi, tiesa gan – Joskes lomā –, savulaik arī sākās viņa karjera teātrī. Komēdiju varoņi viņam allaž padevušies īpaši labi. 90. gados Skanis uz ilgiem gadiem kļuva par Circeni Drisku – teātra Žurkas Kornēlijas sabiedroto. Šis tēls burtiski pielipa viņam.

    «Šis ir pārejas posms. Jāskatās, kā dzīvē viss vēl iegrozīsies. Tagad man ir gluži kā sievietei – bērns jāiznēsā, vēl jānogaida, jo nezin kas piedzims – gudrs vai muļķis.

    Pieļauju, ka kaut kā reaģēšu vēlāk – man būs priecīgi vai bēdīgi.

    Šobrīd jūtos labi,» teic aktieris. Skanis piebilst – ārpus teātra viņam tagad darba pilnas rokas, pārsvarā viņš rosās savā zemes gabalā Čiekurkalnā. «Esmu tā nodzinies ar mājas darbiem, ka visu nemaz nespēju paveikt. Koks nogāzās, un tas bija jāsazāģē un jāskalda, tad tomātus iestādīju. Ņemšanās ir liela.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē