• Kā pareizi ieziemot siltumnīcu!

    Dārzs
    Liene Millere
    Zane Blanka
    10. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Jautā žurnāla “Lauku Māja” lasītāja Solvita: «Man šogad pirmo gadu ir siltumnīca – gribētu zināt, kā to pareizi sagatavot neaktīvajai sezonai. Kā un ar ko tīrīt, ja vispār tīrīt? Varbūt ir idejas vai ieteikumi, kā siltumnīcu var izmantot ziemas periodā, kad tajā nekas neaug?»
    Nākamais: Pirmsziemas darbi

    Konsultē Mārtiņš Rauska, siltumnīcu eksperts un RalfHouse īpašnieks.

    Viss atkarīgs, no kāda materiāla veidots siltumnīcas karkass un apseguma materiāls. Populārākie materiāli, no kā šobrīd tiek veidoti siltumnīcu karkasi, ir alumīnijs, metāls un koks. Tie visi ir vienlīdz labi, vien atšķiras to īpašības. Jāatceras, ka, piemēram, siltumnīcas koka karkass nav tas pats, kas koka fasāde. Siltumnīcā ir citi klimatiskie apstākļi, tur valda mūžīgs mitrums.

    Tikpat būtisks, cik siltumnīcas karkass, ir arī tas, kas atrodas uz siltumnīcas grīdas. Ja grīdas pamats ir veidots no bruģa, uz kā saliktas kastes ar zemi, tad ir mazāks mitrums un siltumnīcas kopšanai var pievērst mazāku vērību. Ja ir izveidotas dobes, tad jāņem vērā, ka no zemes vienmēr nāks mitrums, tāpēc ir lielāks pelēšanas risks.

    Uzmanies – pelējums!

    Ja siltumnīcu ir iemīļojušas pelējuma sēnes, tad tā ir jādezinficē. Uz koka karkasa pelējuma sēne izpaužas kā brūni pleķīši. Metāla siltumnīcā sēnīšu klātbūtni var nepamanīt, bet pirmie, kas signalizēs, ka tomēr kaut kas nav kārtībā, būs kultūraugi. Pirmās slimību pazīmes parasti pamana uz tomātiem.

    Lai cīnītos ar pelējumu, labākā izvēle būs fungicīdi. Var pirkt koncentrātu, ko jauc ar ūdeni (informācija par proporcijām parasti norādīta uz iepakojuma), un uzpūst uz karkasa vai apstrādāt to ar otu. Otrs variants – pirkt gatavu līdzekli un uzreiz ar otu to smērēt uz karkasa.

    Raksta turpinājumā lasiet, kā ieziemot siltumnīcu un kā to var izmantot arī ziemas periodā!

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē