• Kā pareizi ieziemot siltumnīcu!

    Dārzs
    Liene Millere
    Zane Blanka
    10. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    2/3Pirmsziemas darbi

    Pirmsziemas darbi

    • Pirmais darbs pēc pēdējās ražas novākšanas ir augu izvākšana no siltumnīcas. Labāk to izdarīt, kamēr augi vēl nav pilnībā nokaltuši, jo tad uz tiem vēl darbojas kaitēkļi. Augus var apstrādāt ar kādu no atļautajiem insekticīdiem un izvākt pēc pāris dienām. Ja tos no siltumnīcas vāks ārā sausus un birstošus un uz tiem būs bijuši kaitēkļi, ir risks, ka tie un infekcijas siltumnīcā uz nākamo gadu savairosies. Kaitēkļi siltumnīcā var pārziemot uz augu atliekām vai zemes virskārtā. Lai atbrīvotos no kaitēkļiem, kas paliek augsnes virskārtā, to var arī dezinficēt un uzlabot, iestrādājot tajā speciālu mēslojumu.
    • Visas auklas, kas izmantotas siltumnīcā, vislabāk izmest un nākamajā gadā izmantot jaunas. Gan tāpēc, lai nepārnestu slimības, gan tāpēc, ka auklas nolietojas un zaudē izturību, un nākamajā sezonā tās var sairt visnepiemērotākajā brīdī. Ja aukla vēl liekas lietojama, to pēc sezonas beigām var pavārīt, rūpīgi izžāvēt un satīt. Ja siltumnīcas augšpusē ir metāla stieples, arī tās jānoņem un jānomazgā.
    • Ja siltumnīcas sienas ir jaunas un tīras, pietiks, ka nomazgāsi tās ar ziepjūdeni. Ja sienas ir no polikarbonāta, jānoskaidro, kā konkrētais materiāls tīrāms, jo tie mēdz būt dažādi. Bet ūdens jebkurā gadījumā nekaitēs.
    • Pat ja siltumnīcā nav iemājojusi pelējuma sēnīte, reizi gadā tāpat ir vēlams veikt dezinfekciju ar fungicīdu. To dara uz ziemu, lai visas ķimikālijas pa ziemu izvējo un nenogulsnējas augsnē.
    • Koka karkass ir jāapstrādā katru sezonu vai vismaz reizi divos gados – jākrāso vai jābeicē. Krāsa koksni iekapsulē un neļauj sēnes micēlijam piekļūt koksnei, tādā veidā nodrošinot ilgmūžību. Tāpat koka šķirbās mēdz salīst un pārziemot dažādi kaitēkļi, bet koka nokrāsošana to aizkavē. Ja koks nav apstrādāts pavasarī, tad tas ir pirmais darbs rudenī pēc ražas novākšanas. Galvenais nosacījums – tas jādara siltā laikā, turklāt materiālam, pirms tiek veikta apstrāde, ir jābūt sausam. Vislabāk izvēlēties baltu krāsu, jo tā vislabāk atstaro gaismu, un siltumnīcā gaisma noder!
    • Siltumnīca jāvēdina visu gadu, īpaši rudenī, bet ventilācijai jābūt arī visu ziemu. Ja siltumnīcas grīda nav bruģēta, bet ir izveidotas dobes, tad uz ziemu, ja vien iespējams, var ņemt nost polikarbonātu vai plēvi. Parasti to dara tāpēc, lai augsne pa ziemu atpūšas, līdzīgi kā tas notiek dārzā. Ņemot vērā, ka pavasarī zemes virskārta siltumnīcā tiek atjaunota ar jaunu auglīgo slāni, tad jauno siltumnīcu pārsegumi nav paredzēti demontāžai.
    • Neglabā pa ziemu siltumnīcā lietas, kur varētu būt slimības vai kaitēkļi! Piemēram, no dārza ienestu veco puķu podu ar visu augsni, kastes un lupatas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē