• Iespēja lietām dzīvot atkārtoti

    IEVA dzīvo zaļi
    Ginta Vītola
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Laikmetā, kad viss ir pieejams un nepārtraukti tiek radītas jaunas lietas, ir izaicinoši saglabāt mērenību. Viens no planētas saudzēšanas veidiem ir ilgāk izmantot jau saražoto resursu, netiecoties tik kāri pēc jaunām lietām. Izmantot citādi jau esošās lietas ir radoši azartisks veids, kā apnikušo padarīt stilīgu vai novecojušu – joprojām noderīgu.

    Bikšu koka pakaramais

    Bikšu pakaramais ar koka detaļām ir stilīgs dekors, kas, pateicoties savai saķeres funkcijai, var tikt izmantots arī citos veidos. Pakaramo var iekārt virtuvē un izmantot kā turētāju dažādiem zaļumiem, lai tie vienmēr ir rokas stiepiena attālumā.

    Pakaramais var būt arī ietvars kādai skaistai bildei vai plakātam pie sienas.

    Stikla atsvariņi

    No aizgājušo laiku stikla karafēm var aizlienēt skaistos korķīšus, lai no tiem pagatavotu galdauta atsvariņus. Smagās slīpētās stikla formas lieliski noturēs galdautu vietā stiprākās vēja brāzmās, kā arī skaisti uzmirdzēs saules gaismā. Stikla konusu iesien striķītī vai smalkā stieplītē, bet otrā galā piestiprina pie dekoratīva metāla knaģīša.

    Metāla piltuves

    Metāla piltuves, kas savulaik bijušas noderīgas lietas, tagad sāk izzust, to vietā nāk jaunākas plastmasas variācijas. Taču veco laiku piltuves var kļūt par glītām interjera lietām.

    Tās, apgrieztas otrādi, var izmantot kā svečturus.

    Otrs veids – pakārt uz āķa un izmantot kā auklas turētāju, lai nesapiņķerētos auklas gals.

    Metāla rīve

    Metāla rīve bez rīvēšanas var pildīt vairākas funkcijas, piemēram, kļūt par dažādu piederumu turētāju un virtuves dvielīša pakaramo.

    Metāla formas cepšanai

    Metālā kēksu vai maizes formiņas var transformēt par sveču traukiem. Novietojot tās vertikāli, apakšdaļā ieāķē metāla eglīšu svečturi ar svecīti.

    Katlu vāciņi

    Bieži vien pēc katliņu lietošanas saglabājas dažādi vāciņi, kas joprojām ir lietojami. Tos var padarīt par lietu turētājiem vai āķīšiem, kas izdekorēs sienu un būs arī praktiski noderīgi.

    Vīna pudeļu korķi

    Korķus var izmantot ļoti dažādi, bet viena no praktiskām idejām ir tos padarīt par atgādnēm dārza darbos stādīšanas sākumposmā. Korķus uzsprauž uz iesmiņu irbuļiem – un atgādnes zīmīte gatava!

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē