• Baltkrievija izraida no valsts Latvijas vēstnieku un diplomātus, Latvija atbild ar identisku rīcību

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    24. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis šodien tika izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur tika iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

    Vēstniekam jāpamet Baltkrievija 24 stundu laikā, savukārt pārējiem diplomātiem – 48 stundu laikā. Vēstniecībā darbu turpināt paliks viens administratīvais darbinieks.

    Reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM ir izsaukusi Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

    Kā ziņojām, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija, kur izlikti pasaules hokeja čempionāta dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret vēsturisko sarkanbalto karogu.

    Karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, nomainīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

    Kā aģentūru LETA informēja Staķa padomnieks Aleksis Zoldners, visās sešās vietās pilsētā, kur ir izvietoti čempionāta dalībnieku valstu karogi, Baltkrievijas karogs ir noņemts. Vienā vietā uzlikts vēsturiskais sarkanbaltais karogs, bet pārējās – čempionāta karogs.

    Tiklīdz Rīgas domei būs pieejami vēl sarkanbaltie karogi, tie tiks uzstādīti.

    Zoldners piebilda, ka čempionāta norises vietās par karogiem atbildīgs ir čempionāta rīkotājs un šajās vietās dome nevar ietekmēt karogu lietošanu.

    Kā ziņots, sākotnēji bija plānots, ka kopā ar Latviju pasaules čempionātu hokejā rīkos Baltkrievija, taču kaimiņzemē valdošās politiskās situācijas un pret miermīlīgajiem iedzīvotājiem vērsto represiju dēļ Baltkrievijai tiesības rīkot čempionātu tika atņemtas.

    Nedēļas nogalē kļuva zināms, ka Baltkrievijas varas iestādes veikušas Lukašenko režīmam nelojālā žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšanu, liekot nosēsties Ryanair lidmašīnai, kura tobrīd šķērsoja Baltkrievijas gaisa telpu.

    Lidmašīnai, kas svētdien bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā netālu no Lietuvas robežas nācās mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem – opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija Nexta dibinātāju un galveno redaktoru Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

    Triju Baltijas valstu prezidenti pirmdien videosarunā nosodījuši Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto pasažieru lidmašīnas sagrābšanu un pieprasījuši nekavējoties atbrīvot Minskā aizturēto opozicionāru Romānu Protaseviču.

    Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzinuši, ka pēc šā bezprecedenta notikuma Baltkrievijas gaisa telpa pasludināma par nedrošu starptautiskajiem lidojumiem un šīs valsts lidmašīnas nedrīkstētu ielaist Eiropas Savienības (ES) lidostās.

    Viņi norādījuši, ka nekavējoties jāveic neatkarīga starptautiska izmeklēšana un ES līmenī jānosaka stingras un iedarbīgas sankcijas pret šā terora akta veicējiem un Baltkrievijas režīmu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē