• 78 gadu vecumā Austrālijā mūžībā aizgājis peldēšanas leģenda Jānis Konrāds

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    26. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jānis Konrāds
    Foto: Harry Pot/Anefo
    Jānis Konrāds
    78 gadu vecumā mūžībā aizgājis Austrālijas peldēšanas leģenda, latviešu izcelsmes olimpiskais čempions Jānis Konrāds, vēsta vietējie mediji.

    Jānis (Džons) Konrāds dzimis 1942. gada 21. maijā Rīgā, bet 1944. gadā kopā ar vecākiem un divām māsām emigrēja sākotnēji uz Vāciju, kur nodzīvoja līdz 1949. gadam, tad pārcēlās uz Austrāliju, jo tik kuplai ģimenei ASV atteica iebraukšanu.

    Austrālijā Konrāds sāka profesionāli nodarboties ar sportu 50. gadu beigās kļuva par vienu no spožākajām peldēšanas zvaigznēm ne tikai valstī, bet visā pasaulē – vēl līdz 15 gadu vecuma sasniegšanai viņš 26 reizes laboja pasaules rekordus 200 un 1500 m distancēs. Līdz 1959. gadam Konrāds bija labojis pilnīgi visus Austrālijas rekordus peldēšanā brīvajā stilā.

    1960. gada olimpiskajās spēlēs Romā Jānis Konrāds, pārstāvot Austrāliju, kļuva par olimpisko čempionu peldēšanās 1500 m distancē. Kopumā šajās spēlēs viņš ieguva trīs olimpiskās medaļas.

    Pēc aiziešanas no sporta Jānis Konrāds strādāja par treneri, pirms kļuva par kosmētikas giganta L’Oreal reģionālo direktoru.

    1985. gadā Jāni Konrādu uzņēma Austrālijas sporta Slavas zālē.

    “Viņš bija cienīgs Slavas zāles dalībnieks, ar ekstravagantu humora izjūtu apveltīts cilvēks, kurš atstājis lielu ietekmi uz pasaules sportu,” saka Austrālijas sporta Slavas zāles priekšsēdētajs Džons Bertrāns.

    Ar peldēšanu Jānis Konrāds sāka nodarboties jau agrā bērnībā, jo slimoja ar poliomielītu, un viņa tēvs nolēma, ka šis sporta veids labvēlīgi ietekmēs dēla veselību.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē