• Man strauji krītas aknu rādītāji! Vai tas ir bīstami?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    5. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kad esam nodevuši asinis analīzēm, baidāmies saņemt rezultātu, kur rādītāji ir paaugstināti. Bet kā ir tad, ja tie ir pazemināti vai pat ļoti zemi? Par to satrauktai lasītājai stāsta internists Edmunds Jansons.

    Lasītājas vēstule: Man asins analīzēs viss ir normas robežās, tikai maz trombocītu – 187 (norma 150–410) – un augsts hematokrīts – 42,5. Bet par ko liecina paaugstināts feritīna līmenis, kurš man ir 175 (norma 13–150)? Un ALAT man gada laikā no 21 ir samazinājies līdz 5 (norma 0–35), nemainīgs ir palicis ASAT 21 u/l. Ko nozīmē tik krass ALAT kritums, vai tas nav bīstami? Pirms gada sāku lietot atorvastatīnu pret paaugstinātu holesterīnu. Tad kopējais holesterīns bija 7,43, tagad tas ir 4,81. Augsta blīvuma holesterīns (ABL) ir mainījies no 2,04 uz 1,91 un zema blīvuma holesterīns (ZBL) – no 5,25 uz 2,7. It kā labi, taču bieži ir nespēks un liels nogurums. Man ir pazemināts asinsspiediens, bet, ja brokastīs dzeru kafiju, jūtos labi. Varbūt atorvastatīns man ir par stipru? Skaidrīte, 82 gadi

    Skaidrīte, varu jūs nomierināt – jūsu analīžu izmaiņas ir normas robežās, tāpēc nav pamata satraukumam.

    Un nu – visu pēc kārtas! Trombocītu skaits ir normāls, jo iekļaujas normas rādītājos. Par hematokrīta rādītāju būtu jāsatraucas, ja tas pieaugtu virs 50.

    Hematokrīts ir asins šūnu daļa attiecībā pret asins šķidro daļu jeb plazmu.

    Arī ALAT izmaiņas nerada bažas. Feritīna līmenis ir nedaudz virs normas, taču no tā nevar izdarīt nekādus secinājumus. Pēc viena mēneša iesaku veikt atkārtotu kontroli.

    Lieliski, ka ir pazeminājies holesterīna līmenis, kas apliecina atorvastatīna pozitīvo iedarbību. No šīm zālēm nemēdz just nogurumu. Drīzāk tam par iemeslu ir pazeminātais asinsspiediens.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē