• Kā man cīnīties ar mokošajiem karstuma viļņiem?

    Menopauze
    Indra Ozoliņa
    21. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz lasītājas vēstuli par karstuma viļņiem un hormonaizvietojošo terapiju atbild ginekoloģe Dace Broša.

    Lasītājas vēstule: Man ir 57 gadi. Jau gandrīz desmit gadus lietoju hormonaizvietojošo terapiju, tabletes Kliogest, jo man bija karstuma viļņi, taču pirms pusgada pārtraucu zāles dzert, tā kā esmu lasījusi, ka no tām var rasties krūts vēzis. Tagad mani atkal katru dienu moka karstuma viļņi. Citu sūdzību nav. Vai atsākt lietot tabletes? Aija

     Aija, parasti hormonaizvietojošo terapiju (HAT) lieto ne ilgāk kā piecus gadus, jo lielākoties sievietes organisms pielāgojas jaunajai situācijai un vairs nerodas nepatīkami simptomi, taču tas nenozīmē, ka nepieciešamības gadījumā to nedrīkst darīt ilgāk.

    Dažām sievietēm hormonaizvietojošā terapija vajadzīga līdz pat mūža beigām. 

    Menopauzes izpausmes rodas tāpēc, ka organisms pārstāj ražot sievišķos hormonus etrogēnus. Receptori ir gatavi tos uzņemt un gaida, bet, ja to nav, organisms protestē pret šo deficītu ar karstuma viļņiem un citiem simptomiem, ko palīdz novērst hormonaizvietojošā terapija. Ja HAT pārtrauc lietot uz ilgu laiku, organisms sāk pārkārtoties un receptori vairs uz tiem nereaģē.

    Pēc neilga pārtraukuma hormonaizvietojošo terapiju var atsākt lietot, bet, ja pagājis jau pusgads, tad to parasti nav ieteicams darīt.

    Pierādīts, ka piecus gadus pēc menopauzes iestāšanās pārtraucot un atkal atsākot lietot HAT, rodas onkoloģisks risks. Pašdarbība šajā jautājumā ir kategoriski nevēlama.

    Jums vajadzētu vērsties pie sava ginekologa un endokrinologa, lai pārliecinātos, vai karstuma viļņiem nav citi iemesli. Šajā vecumā tie bieži vien nav saistīti ar menopauzi, bet gan ar citām kaitēm, piemēram, vairogdziedzera pastiprinātu vai palēninātu darbību – visbiežāk ar hipertireozi, kuru ārstē endokrinologs. Ja ginekologs pēc izmeklējumiem atļauj atsākt lietot HAT, tas jādara pastiprinātā ārsta kontrolē.   

    Lūk, arī ginekoloģes Inetas Vasaraudzes komentārs:

    – Cik ilgi lietot HAT, zinātne uz šo jautājumu joprojām nav atbildējusi. Pēdējā laikā valda viedoklis, ka mēs ārstējam pacienti, nevis stāvokli sievietes dzīvē, ko sauc par menopauzi, un tāpēc HAT jālieto, kamēr ir simptomi. Pētījumi liecina, ka menopauzes izpausmes var ilgt līdz pat 15 gadiem.

    Pašlaik vairs nerekomendē konkrētu gadu skaitu, kad HAT beigt lietot.  

    Ja HAT lietošana pārtraukta, vai to drīkst atsākt lietot? Tas jāizvērtē individuāli, pārliecinoties, vai šajā laikā nav notikušas izmaiņas sirds un asinsvadu sistēmā, kas var palielināt insulta vai infarkta risku. Sievietēm, kurām ir sirds un asinsvadu slimības, arī tad, ja ir kuņģa un zarnu trakta problēmas, kas traucē hormonu uzsūkšanos caur kuņģi, iesakām transdermālos estrogēnus ziedes vai plākstera veidā.  

    Lietojot HAT, katru gadu nepieciešama ginekoloģiskā apskate, kuras laikā ļoti nozīmīgs izmeklējums ir vaginālā ultrasonogrāfija, lai pārbaudītu dzemdi un olnīcas.

    Protams, nedrīkst aizmirst arī par skrīninga mamogrāfiju reizi divos gados. Ja radušās šaubas par HAT devas atbilstību vai sievietei ir asiņošana, nepieciešami hormonu izmeklējumi. Jākontrolē arī lipīdu un holesterīna līmenis asinīs, un ginekologam jāiepazīstas ar analīžu rezultātiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē