• Dīvainā diagnoze — pankreatopātija. Kas tas ir?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Nesen uzzināju no ārsta diagnozi pankreatopātija, bet nekur nevaru atrast informāciju, kas tas īsti ir, kā šī slimība ietekmē ilgtermiņā, vai to var pilnībā izārstēt!» raksta mūsu lasītāja. Atbild vēdera ārsts Juris Pokrotnieks, gastroenterologs Stradiņa slimnīcā, Rīgas Stradiņa universitātes profesors.

    Termina pankreatopātija skaidrojums ir aizkuņģa dziedzera slimība. Būtībā pats par sevi šis termins nepasaka neko, kā vienīgi – aizkuņģa dziedzeris nefunkcionē gluži pareizi, tajā ir kaut kāda vaina. Bet kāda tieši – no tā netop skaidrs, jo vārds pankreatopātija neapzīmē kādu konkrētu kaiti.

    Vienā no lielākajām datu bāzēm PubMed laika posmā no 1952. līdz 2018. gadam ir tikai 62 dažādas publikācijas, kuru nosaukumos atrodams šis termins. Mūsdienās arī plašā klīniskā praksē šo terminu pēdējos gados praktiski nelieto. Šis termins nav atrodams arī slimību starptautiskajā klasifikatorā jeb SSK-10.

    Šajā situācijā palīdzēt rast skaidrību varētu vienīgi ārsts, kurš izmantoja šo diagnozi. Lai saprastu, kas tieši kaiš aizkuņģa dziedzerim un kā tas var ietekmēt lasītājas dzīvi, būtu svarīgi zināt ko vairāk – kādas ir sūdzības, pašsajūta, kādi izmeklējumi veikti un kas tajos atrasts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē