• Bebru dziedzeru uzlējums – jā vai nē?

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Daudzi tic, ka bebru dziedzeri līdz pret prostatas iekaisumu un vēzi, uroloģiskām kaitēm, ceļ potenci un stiprina imunitāti… Vai tā tiešām ir?
    • Par mednieku viagru dēvētos bebru dziedzerus pie medniekiem un internetā var iegādāties dažādās formās – kā degvīna uzlējumu, tinktūru un kapsulas, kad dziedzeris tiek izkaltēts un samalts pulverī. Bebru dziedzeri faktiski ir kastorejas – olveida smirddziedzeru pāris, kas atrodas pie bebra astes pamatnes līdzās anālajiem dziedzeriem un satur dzeltenbrūnu, eļļainu sekrētu (castoreum) ar cilvēka degunam dikti netīkamu smaku.

    Bebrs ar savu smirdošo kokteilīti iezīmē teritoriju un pievilina pretējo dzimumu.

    • Bebru dziedzeru sekrēta ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no tā, kurā reģionā lielais grauzējs – veģetārietis – dzīvo un ko viņš ēd. Dziedzeru saturā ir apmēram 40–50 vielu, piemēram, aromātiskās eļļas, holesterīns, dažādas organiskās skābes (salicilskābe, benzoskābe), dažādi sāļi, piemēram, ogļskābe, karbonāti, fosfāti. Lai gan sastāvs ir daudzveidīgs un bebrs dziedzeru sekrētu izmanto savām vajadzībām kā iekšējo aptieku, tajā nav nekādu specifisku vielu, kas spētu uzveikt prostatas iekaisumu un vēža šūnas.
    • Pārliecība par bebru dziedzeru produktu labvēlīgo iedarbību nav balstīta zinātniskos pētījumos, bet gan pieredzē. Tautas medicīnā bebru dziedzerus izmanto dažādiem nolūkiem.

    Lielās devās dziedzeru ekstrakts uzbudina nervu sistēmu, savukārt mazās – nomierina.

    Dažus pilienus vakarā iesaka pret bezmiegu. Bet, ja cilvēks ir nomierinājies, tad kopumā jūtas labāk, un līdzeklis darbojas kā placebo. Populāra ir bebru dziedzeru izmantošana imunitātes stiprināšanā. Tomēr tas ir koks ar diviem galiem, jo, sastimulējot imūnsistēmu, tā var vērsties pret pašu.

    • Ārīgi bebru dziedzeru uzlējumu izmanto, lai dziedētu ievainojumus, brūces un tiktu galā ar augoņiem.

    Bebru dziedzeriem piemīt zināma pretiekaisuma iedarbība, taču nav nekādu datu, kas pierādītu specifisku ietekmi tieši pret prostatītu.

    Līdzekļa aizrautīgākie popularizētāji ir mednieki, visai veselīga tautas daļa, tāpēc var rasties maldīgs priekšstats: «Re, tas bebru dziedzeru dēļ!» Ja kāds lieto bebru dziedzeru produktus un tie palīdz un patīk – uz priekšu! Taču paļauties uz to, ka tagad visas kaites tiks kā ar roku atņemtas – nē, tā nu gan nenotiks.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē