• 45 iemesli, kāpēc tev jāēd dzērvenes!

    Veselīgs dzīvesveids
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    25. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dzērvene nudien ir īsta superoga! Jo sevišķi tā, kas no purva nākusi, taču arī kultivētajai nav ne vainas. Turklāt dzērvenes nav sarežģīti uzglabāt ziemai un ir lieliski izmantojamas arī dažādos ēdienos.
    1. Samazināts kuņģa čūlu risks: dzērvenes var palīdzēt kavēt Helicobacter pylori, baktērijas, kas saistītas ar kuņģa čūlu un gastrītu, augšanu.
    2. Kaulu blīvums: dzērvenes satur minerālvielas, piemēram, mangānu, kas var veicināt labāku kaulu blīvumu un vispārējo kaulu veselību.
    3. Samazināts Pārkinsona slimības risks: daži pētījumi liecina, ka dzērvenēs esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt pret neirodeģeneratīvām slimībām, piemēram, Pārkinsona slimību.
    4. Uzlabota barības vielu uzsūkšanās: C vitamīns dzērvenēs var uzlabot dzelzs uzsūkšanos no augu izcelsmes avotiem, palīdzot novērst dzelzs deficīta anēmiju.
    5. Uzlabota elpceļu veselība: dzērvenēm var būt pretiekaisuma iedarbība, kas var palīdzēt cilvēkiem ar elpošanas traucējumiem, piemēram, astmu un hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS).
    6. Hormonu līdzsvars: dzērvenes satur fitoestrogēnus, kas var palīdzēt līdzsvarot hormonu līmeni sievietēm un mazināt menopauzes simptomus.
    7. Samazināts aterosklerozes risks: regulāra dzērveņu lietošana var palīdzēt novērst aplikuma veidošanos artērijās, samazinot aterosklerozes risku.
    8. Atbalsts aknu darbībai: dzērvenes satur savienojumus, kas veicina aknu detoksikācijas procesus, palīdzot izvadīt toksīnus no organisma.
    9. Labāka miega kvalitāte: dzērvenēs esošie antioksidanti un pretiekaisuma savienojumi var veicināt mierīgu miegu un mazināt bezmiegu.
    10. Uzlabota plaušu darbība: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var veicināt plaušu veselību un samazināt elpceļu slimību risku.
    11. Samazināts prostatas vēža risks: daži pētījumi liecina, ka dzērvenes var palīdzēt samazināt prostatas vēža risku.
    12. Uzlabota spermas kvalitāte: antioksidanti dzērvenēs var palīdzēt aizsargāt spermu no oksidatīviem bojājumiem, potenciāli uzlabojot vīriešu auglību.
    13. Migrēnas biežuma samazināšana: dažiem cilvēkiem dzērveņu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt samazināt migrēnas biežumu un smagumu.
    14. Veselīgas smaganas: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var veicināt smaganu veselību un samazināt smaganu slimību risku.
    15. Samazināts muskuļu sāpīgums: dzērveņu pretiekaisuma savienojumi var palīdzēt mazināt muskuļu sāpes pēc treniņa vai fiziskās aktivitātes.
    16. Pretnovecošanas iedarbība: dzērveņu antioksidanti var palīdzēt aizsargāt ādu pret UV staru un piesārņojuma izraisītiem bojājumiem, potenciāli samazinot priekšlaicīgas novecošanas pazīmes.
    17. Uzlabots garastāvoklis: dzērveņu uzturvielas, īpaši C vitamīns, var ietekmēt garastāvokli un mazināt depresijas simptomus.
    18. Acu veselība: antioksidanti luteīns un zeaksantīns dzērvenēs var veicināt acu veselību un samazināt ar vecumu saistītu acu slimību risku.
    19. Brūču dzīšana: dzērveņu C vitamīna saturs var palīdzēt brūču dzīšanai un audu atjaunošanai.
    20. Uzlabota kolagēna ražošana: C vitamīns dzērvenēs ir būtisks kolagēna sintēzei, kas ir ļoti svarīgs ādas, locītavu un saistaudu veselībai.
    21. Uzlabota matu augšana: dzērvenēs esošās uzturvielas var veicināt veselīgu matu augšanu un samazināt matu izkrišanu.
    22. Artrīta simptomu mazināšana: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt samazināt sāpes un iekaisumu cilvēkiem ar artrītu.
    23. Labāka kognitīvā funkcija: antioksidanti dzērvenēs var stimulēt smadzeņu veselību, potenciāli uzlabojot atmiņu un kognitīvās funkcijas.
    24. Samazināts iekaisīgas zarnu slimības risks: regulāra dzērveņu lietošana var būt saistīta ar samazinātu iekaisīgu zarnu slimību, piemēram, Krona slimības un čūlainā kolīta, risku.
    25. Veselīgi nagi: dzērvenēs esošie vitamīni un minerālvielas var veicināt stiprus un veselīgus nagus.
    26. Samazināts žultsakmeņu risks: dzērvenes var palīdzēt novērst žultsakmeņu veidošanos, veicinot holesterīna sadalīšanos žultspūslī.
    27. Uzlabota auglība: antioksidanti un barības vielas dzērvenēs var veicināt reproduktīvo veselību un auglību.
    28. Locītavu veselība: dzērveņu pretiekaisuma savienojumi var palīdzēt mazināt locītavu sāpes un uzlabot locītavu elastību, noderot tiem, kam ir artrīts vai locītavu problēmas.
    29. Samazināts insulta risks: regulāra dzērveņu lietošana var palīdzēt mazināt insulta risku, jo tās var uzlabot vispārējo sirds un asinsvadu veselību.
    30. Uzlabota kaulu veselība: dzērvenes satur K vitamīnu un kalciju, kas veicina stiprākus kaulus un samazina osteoporozes risku.
    31. Uzlabots sportiskais sniegums: dzērvenēs esošās uzturvielas, tostarp elektrolīti un antioksidanti, var uzlabot izturību un fizisko slodzi.
    32. Samazināts elpceļu infekciju risks: dzērveņu imunitāti stiprinošās īpašības var palīdzēt samazināt elpceļu infekciju, piemēram, saaukstēšanās, risku.
    33. Aknu veselība: daži pētījumi liecina, ka dzērvenes var veicināt aknu veselību un palīdzēt mazināt aknu slimību, piemēram, taukaino aknu, risku.
    34. Pazemināts asinsspiediens: dzērveņu savienojumi var palīdzēt atslābināt asinsvadus, kā rezultātā pazeminās asinsspiediena līmenis.
    35. Samazināts podagras risks: dzērveņu lietošana var būt saistīta ar samazinātu podagras, sāpīgas artrīta formas, risku.
    36. Pretpūtīšu īpašības: dzērveņu ekstrakti tiek izmantoti ādas kopšanas līdzekļos, jo tie spēj novērst un ārstēt pinnes.
    37. Sievietes veselība: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt mazināt menstruāciju krampjus un diskomfortu.
    38. Urīnceļu veselība: dzērvenes ir labi zināmas kā urīnceļu infekciju (UTI) profilakse, kavējot baktēriju pieķeršanos urīnceļu gļotādai.
    39. Sirds veselība: regulāra dzērveņu lietošana var samazināt sirds slimību risku, samazinot asinsspiedienu un uzlabojot holesterīna līmeni.
    40. Uzlabota gremošana: dzērvenes ir labs šķiedrvielu avots, kas palīdz gremošanu un novērš aizcietējumus.
    41. Mutes dobuma veselība: dzērvenes var palīdzēt novērst smaganu slimības un dobumus, kavējot kaitīgo baktēriju augšanu mutē.
    42. Paaugstināta imunitāte: C vitamīns dzērvenēs atbalsta imūnsistēmu, palīdzot organismam cīnīties ar infekcijām.
    43. Samazināts nierakmeņu risks: dzērvenes var palīdzēt novērst nierakmeņu veidošanos, samazinot kalcija oksalāta kristalizāciju.
    44. Labāka cukura līmeņa kontrole asinīs: daži pētījumi liecina, ka dzērvenes var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, samazinot diabēta risku.
    45. Zarnu veselība: dzērvenes var veicināt veselīgu zarnu darbību, atbalstot labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē