• 35 iemesli, kāpēc tev jāēd ķirbji!

    Ķirbji
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    19. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tu jau droši vien zini, ka ķirbis ir nevis dārzenis, bet oga. Bet vai tu zini arī to, ka šī oga ir varen veselīga? Lūk, kādus bonusus iegūsi, ēdot ķirbi un tā sēklas, dzerot tā sulu vai lietojot ķirbju sēklu eļļu!
    1. Bagāti ar uzturvielām: ķirbji ir pilni ar būtiskiem vitamīniem un minerālvielām, tostarp A vitamīnu, C vitamīnu, kāliju un E vitamīnu.
    2. Acu veselība: augstais bēta karotīna saturs ķirbjos ir lieliski piemērots acu veselībai un var palīdzēt novērst ar vecumu saistītu makulas deģenerāciju.
    3. Imūnsistēmas atbalsts: ķirbjos esošie vitamīni un minerālvielas, tostarp C vitamīns, var stiprināt imūnsistēmu un palīdzēt organismam cīnīties ar slimībām.
    4. Svara kontrole: ķirbjos ir maz kaloriju un daudz šķiedrvielu, kas var palīdzēt svara zudumā un regulēšanā, veicinot sāta sajūtu.
    5. Sirds veselība: kālijs ķirbjos var palīdzēt regulēt asinsspiedienu un samazināt insulta un sirds slimību risku.
    6. Ādas veselība: ķirbjos esošie antioksidanti var palīdzēt ādai izskatīties jauneklīgai un starojošai.
    7. Kaulu veselība: K vitamīns ķirbjos ir būtisks stipriem un veseliem kauliem, veicina kalcija uzsūkšanos un kaulu mineralizāciju.
    8. Gremošanas sistēmas veselība: ķirbjos esošās šķiedrvielas veicina regulāru zarnu darbību un uztur veselīgu gremošanas sistēmu, var novērst aizcietējumus un citas gremošanas problēmas.
    9. Cukura līmeņa regulēšana asinīs: šķiedrvielas un antioksidanti ķirbjos var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs, kas ir labvēlīgi cilvēkiem ar cukura diabētu vai tiem, kuriem ir paaugstināts šīs slimības risks.
    10. Garastāvokļa uzlabošana: ķirbji satur triptofānu, aminoskābi, kas var veicināt labāku garastāvokli un miegu.
    11. Uzlabota redze: papildus A vitamīnam ķirbji satur luteīnu un zeaksantīnu, kas veicina acu veselību un samazina kataraktas un ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas risku.
    12. Ādas aizsardzība: bēta karotīns ķirbjos var palīdzēt aizsargāt ādu no UV starojuma bojājumiem un veicināt veselīgu sejas krāsu.
    13. Antioksidantu spēks: ķirbji ir bagāti ar antioksidantiem, kas var palīdzēt neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus organismā un samazināt oksidatīvo stresu.
    14. Veselīga grūtniecība: folātu saturs ķirbjos ir būtisks augļa attīstībai un var palīdzēt novērst nervu caurulītes defektus grūtniecēm.
    15. Pretnovecošanas efekts: ķirbjos esošie antioksidanti var palēnināt ādas novecošanu.
    16. Uzlabots miegs: ķirbjos esošais magnijs var veicināt labāku miega kvalitāti un palīdzēt mazināt bezmiegu.
    17. Bez lipekļa: ķirbji dabiski nesatur lipekli, un tos var izmantot dažādās receptēs bez lipekļa tiem, kam ir lipekļa jutība.
    18. Sirds veselība: ķirbji ir labs kālija avots, kas palīdz regulēt asinsspiedienu un samazina insulta risku.
    19. Veselīgi mati: ķirbji satur tādas uzturvielas kā cinks un A un C vitamīns, kas veicina matu veselību un var palīdzēt novērst matu izkrišanu.
    20. Zemāks holesterīna līmenis: daži pētījumi liecina, ka ķirbju sēklu eļļa var palīdzēt pazemināt ZBL holesterīna līmeni.
    21. Pretiekaisuma iedarbība: ķirbjos esošajiem savienojumiem var būt pretiekaisuma īpašības, kas potenciāli samazina hronisku iekaisuma stāvokļu risku.
    22. Uzlabota prostatas veselība: ķirbju sēklas ir bagātas ar cinku, kas ir būtisks prostatas veselībai un var mazināt prostatas problēmu risku.
    23. Sabalansēti elektrolīti: kālijs ķirbjos palīdz uzturēt elektrolītu līdzsvaru, kas ir ļoti svarīgs vispārējai veselībai un muskuļu funkcijai.
    24. Menopauzes simptomu mazināšana: ķirbjos esošie fitoestrogēni var palīdzēt atvieglot menopauzes simptomus, piemēram, karstuma viļņus un garastāvokļa svārstības.
    25. Zemāks hipertensijas risks: kālija saturs ķirbjos var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, samazinot hipertensijas risku.
    26. Stresa mazināšana: ķirbjos esošās uzturvielas, tostarp magnijs un B vitamīni, var palīdzēt mazināt stresu un veicināt relaksāciju.
    27. Uzlabota zobu veselība: ķirbjos esošais magnijs un kalcijs veicina veselus zobus un smaganas.
    28. Uzlabota smadzeņu darbība: ķirbjos esošie antioksidanti un barības vielas var atbalstīt kognitīvo funkciju un samazināt izziņas pasliktināšanās risku.
    29. Uzlabota vielmaiņa: B vitamīni ķirbjos, piemēram, B6 un niacīns, palīdz atbalstīt veselīgu vielmaiņu.
    30. Muskuļu krampju samazināšana: ķirbjos esošais kālijs var palīdzēt novērst muskuļu krampjus un spazmas.
    31. Aknu veselība: daži pētījumi liecina, ka ķirbju savienojumi var stimulēt aknu darbību un detoksikāciju.
    32. Samazināts žultsakmeņu risks: uzturs ar augstu šķiedrvielu saturu, tādi ir arī ķirbji, var samazināt žultsakmeņu attīstības risku.
    33. Uzlabots sportiskais sniegums: ķirbjos esošās uzturvielas var sniegt ilgstošu enerģiju un veicināt sportistu izturību.
    34. Samazināts osteoporozes risks: K vitamīns un kalcijs ķirbjos palīdz uzturēt stiprus kaulus, samazinot osteoporozes risku.
    35. Veselīga asins recēšana: K vitamīnam ķirbjos ir izšķirīga nozīme asinsrecē, novēršot pārmērīgu asiņošanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē