• Profesors Danilāns: «Nav tāda medikamenta, kas stiprinātu aknas!»

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    24. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik (brgfx)
    Mūsdienās tik ļoti daudziem vēdera dobuma ultrasonogrāfijā nākas dzirdēt: jums aknās tauciņi. Ko tas nozīmē un vai tiešām tas ir tik ļoti bīstami, stāsta profesors Anatolijs Danilāns, gastroenterologs ar vairāk nekā 50 gadu darba stāžu.

    – Profesor, jūsu mīļā tēma – taukainas aknas… Bet pacientiem, izdzirdot ko tādu par savām aknām, droši vien pārskrien šermuļi.

    – Konstatēt slimību ir ļoti vienkārši – uztaisa vēdera orgānu ultrasonoskopiju, un pieredzējis speciālists redz, ka aknas taukainas. Tiesa, nepieredzējis var arī nepamanīt vai pilnīgi normālas aknas uzskatīt par taukainām… Turklāt slimība bieži vien cilvēku dzen izmisumā pilnīgi nepamatoti. Jo īstenībā taukainas aknas pašas par sevi nav liela kaite.

    – Kas tad ir taukainas aknas?

    – Aknās ir aknu šūniņas hepatocīti, un, lūk, tie savā ķermenītī sakrājuši tauku pilieniņus, bet citādi – šūna kā šūna, mierīgi dzīvo tālāk. Bet diemžēl, diemžēl daļai cilvēku – apmēram katram piektajam – klāt pievienojas aknu iekaisums. Taukaudi jau nav inerts veidojums, tas ir savdabīgs iekšējās sekrēcijas dziedzeris, kas izdala hormonus, un aknās parādās leikocīti un citas iekaisuma šūniņas.

    Aknas iekaist, rodas hepatīts.

    Taukainas aknas sauc par steatozi, bet dažreiz rodas steatohepatīts, tātad taukainu aknu iekaisums, un tā vairs nav laba lieta. Daļai cilvēku steatohepatīts progresē un aknās saaug saistaudi. Lēnā tempā, nesteidzīgi veidojas fibroze, kas tālāk var pārtapt cirozē, arī vēža risks ir lielāks. Tātad 20 procenti ir tādi, kuriem nav labi, ka viņiem ir taukainas aknas. Astoņdesmit procenti cilvēku tā arī turpina dzīvot.

    – Bet – pie kuras grupas cilvēkam sevi pieskaitīt, ja vienkārši ir konstatētas taukainas aknas?

    – Tad es iesaku, lai pārbauda asinsanalīzes, vai nav par daudz sliktā holesterīna, triglicerīdu. Tālāk ļoti rūpīgi jāpārbauda cukura saimniecība – glikozes līmenis asinīs. Ja viss kārtībā, nekas, bet, tiklīdz ir pārmaiņas, – ceļam trauksmi!

    Ja taukainu aknu slimniekam pat tikai asinsspiediens palielinās, man vairs nepatīk, es jau sāku domāt, ka kaut kas varētu nebūt kārtībā.

    Ir vēl viens varens zinātnes atklājums: ja jūs redzat, ka aptaukošanās ap vēderiņu ir jaunam cilvēkam līdz 20–25 gadiem, tad ar lielu ticamības pakāpi zinātnieki pierādījuši sakarību, ka šis ir cilvēks, kuram tā lieta pārmantota, un ka viņa taukainās aknas nebūs labās taukainās aknas. Esi uzmanīgs! Nākotnē nav gaidāmas labas lietas.

    To, vai ir tikai taukainas aknas vai jau pievienojies aknu iekaisums, var konstatēt ar vienu vienkāršu paņēmienu – proti, ir divas asinsanalīzes.

    Cilvēks jūtas tīri neko, varbūt tikai neliels nespēciņš, tad vajag pārbaudīt ALAT un ASAT. Ja šīs analīzes ir lielākas par normu, tad jau var sākt domāt par aknu iekaisumu.

    Iekaisumu, fibrozi aknās tagad vislabāk atrod ar jauno izmeklēšanas metodi – aknu elastogrāfiju. Tā pārbauda aknu cietību, skaņas vadītspēju. Aknām laiž virsū ultraskaņu un skatās, kā ultraskaņas viļņi skrien pa tām. Ja skrien ātrāk – o, skaidrs, ka aknas ir blīvākas, jo tajās ieauguši saistaudi, un saistaudi tāpat vienkārši neaug – tie ieaug tikai tad, ja taukainām aknām pievienojas iekaisums!

    – Protams, visus interesē taukainu aknu cēlonis…

    – Zinātnieki to atrada jau pirms daudziem gadu desmitiem – jaukais, mīļais alkohols. Aknas alkoholu noārda, rodas enerģija, un to uzkrāj tauku pilieniņu veidā.

    – Kas vēl?

    – Pirms vairākiem desmitiem gadu laikam Bostonas Universitātē atrada kādu slimnieku, kuram bija alkohola izraisītas taukainas aknas jeb steatoze un iekaisums jeb steatohepatīts, bet šis dievojas, ka nedzer. Ārsti netic: «Nevar būt! Noteikti dzer un to slēpj! Jo ir taču tipiska aina!» Proti, alkohola steatohepatītam piemīt dīvaina lieta – ASAT palielinās stiprāk nekā ALAT.

    Citos iekaisumu gadījumos, piemēram, vīrusu hepatīts, medikamentu izraisīts hepatīts, ir pretēji, tad ALAT ir augstāks…

    Nu, lūk, puisis spirinās pretī, un šo visādi pētīja, pētīja un atrada, ka, jā, patiešām nedzērājs! Bet pēc dažiem gadiem nāca trieciens mediķiem, jo zinātnieki atklāja – lieku kaloriju uzņemšana ir pat biežāk sastopams taukainu aknu cēlonis nekā alkohols, un to tā arī nosauca – par ne­alkohola taukaino aknu slimību, NTAS.

    – Mūsdienu nelaime. Vārdu sakot, par daudz ēdam.

    – Uzņemam par daudz kaloriju. Ir cilvēki, kam vielmaiņa uz to tendēta, krājas liekie tauciņi ap vēdera dobumu, nevis ap kājām. Tauciņiem uz ciskām lielākoties nav nekādas vainas, bet, lūk, centrālā aptaukošanās nav laba – no apzarņa un taukplēves asinīs ieplūst vairāk taukskābju, tās savukārt ieplūst aknās, un arī aknas sāk krāt tauku pilieniņus.

    Kāpēc mani tā lieta interesē?… Jo ir ļoti daudz medikamentu, ko lieto taukainu aknu ārstēšanai.

    – Lai izdzītu no aknu šūnām taukus?

    – Lai stiprinātu aknas. Hepatoprotektori, aknu aizsargātāji – aptiekas pilnas ar tiem, un cilvēks tik pērk un lieto. Latvijā šīs zāles ir ļoti populāras. Satur vitamīnus un antioksidantus, tikai – šiem medikamentiem ārstējošas ietekmes uz aknām nav. Nav tāda medikamenta, kas stiprinātu aknas!

    – Bet aknu aizsargātājus izraksta pat gastroenterologi, infektologi un hepatologi.

    – Jā, bet nav neviena pierādīta medikamenta, kuru ārsts varētu rekomendēt pacientam un sacīt: «Dzeriet, un jums taukainās aknas pazudīs vai lēnāk pārvērtīsies fibrozē.»

    Nē, tādu zāļu nav. Nav dubultaklo, salīdzinošo pētījumu.

    Ir tikai pamēģināts palietot: okei, varbūt palīdz. Daudzi populāri medikamenti uz to spēlē. Bet nopietnu zinātnisku pierādījumu nav, un par to Danilāns ir burās, ka pieredzējuši, cienījami ārsti tomēr slavē šos medikamentus un izraksta pacientiem.

    – Taču prakse liecina ko citu. Kolēģe lietoja, piemēram, koraļļu artišoku, aknu analīzes uzlabojās. Tāpēc nepiekrīt, ka nepalīdz.

    – Tas pats mārsils arī dažas analīzes palabo, bet – medicīna nav domāta analīžu labošanai, medicīna paredzēta, lai cilvēka veselību uzlabotu. Ar to, ka tiek uzlabota viena analīze, nav sacīts, ka arī aknas kļuvušas stiprākas. Tāpat cilvēki lieto Esencialis, Esencialis Forte, Carsil, citus hepatoprotektorus.

    Varbūt ASAT un ALAT rādītāji nedaudz palabojas, taču tauku saturu aknās šīs zāles nemazina ne par gramu!

    Un, ja tu esi tajā ļaunajā grupā, kam draud aknu fibroze un ciroze, tu vari lietot šīs zāles vai nelietot, tam nav nekādas nozīmes – process progresēs.

    – Par alkoholu runājot… Aknām ir bīstamāk, kad iedzer regulāri pa glāzei vai – reizēm un baigi?

    – Ja reti un baigi, kad nokrīt zem galda vai lien pie meitenēm, tā ir labāk, nekā katru dienu būt mazā šmigā.

    Zinu brašuļus, kas dzerot dzīvo līdz simts gadiem, bet šis cilvēks, kuram ir taukainas aknas un kuram ir steatozes hepatīts un fibroze, kategoriski nedrīkst lietot alkoholu. Simt punktos!

    Vienīgais ārstēšanas veids ir pārtraukt alkohola lietošanu.

    Un tagad atbildiet man godīgi – ja es, būdams gudrs ārsts, izrakstu kādu tabletīti un saku, ka «tā jums palīdzēs taukainajām aknām…», no psiholoģiskā viedokļa – kā būs ar alkohola lietošanu? Kā cilvēks, kuram ir tieksme vakarā regulāri iedzert konjaciņu, rīkosies? «O, Danilāns man uzrakstīja labas tabletītes, un es tagad drīkstu pa drusciņai konjaku ieraut, jo man ir zāles, kas aknas pasargās!»

    Tāpēc man viņam ir jāsaka: «Nav medikamentu, tabletīšu, kas jūsu aknas pasargās. Vienīgais variants – pārtraukt lietot alkoholu.»

    – Un kā ar ēdājiem? Tieši tas pats – jāēd mazāk?

    – Protams, tur svarīgi ievērot diētu. Īpaši nejauki ir saldumi. Aknas no liekajiem ogļhidrātiem sataisa taukus.

    – Lasīju, ka tieši fruktoze, kas ir augļu cukurs, visnaskāk pārvēršas taukos, bet glikoze mazāk. Cukurtrauka cukurs ir saharoze, kas sastāv no glikozes un fruktozes.

    – Patiesībā lielas atšķirības nav, vai tu vairāk apēd glikozi vai fruktozi, kas atrodas auglī, ogās, dārzeņos vai cukurtraukā. Varbūt fruktoze dod drusku vairāk tauku, bet es to nevaru droši apgalvot. Vārdu sakot, ja ir lieka ķermeņa masa, labāk nelietot daudz cukura, jebkāda. Veikala saldumus nost! Un attiecīgi ierobežot arī arbūzu, vīnogu un citu gardumu lietošanu.

    – Ogļhidrāti ir arī kartupeļi.

    – Ja tev ir lieka ķermeņa masa, daudz ēst kartupeļus nav labi. Augļi arī – tie, protams, ir laba lieta, var lietot, un dārzeņus vajag lietot, bet – tēju bez cukura. Ja vien jūs mani cienāt un klausāt, ko saku, – saldumus ēdiet mazāk, citādi taukainas aknas progresēs ar lielāku sparu.

    Bet badoties gan nevajag, tas jau ir bīstami!

    Ātrā tievēšana ir taukaino aknu slimības attīstības risks.

    Efektīva un droša ķermeņa masas samazināšana ir līdz mīnus 1,6 kilogramiem nedēļā, ko varētu sasniegt pie uztura enerģētiskās vērtības 25 kilokalorijas uz katru sava svara kilogramu diennaktī plus fiziskā aktivitāte.

    Un tagad atlēksim mazliet atpakaļ pie mūsu sarunas sākuma… Kas tad izraisa taukainas aknas, hepatītu un tālākās nelaimes? Tātad alkohols, liekās kalorijas, mazkustīgs dzīvesveids.

    Bet taukainas aknas var rasties arī cilvēkam, kuram ir vīrusu izraisīts hepatīts vai kāds cits hepatīts.

    Reti, tomēr mēdz gadīties. Tāpēc, ja ir taukainas aknas, jāpārbauda, vai nav C vai B hepatīta vīrusa. Praksē novērots, un tas arī zinātniski pierādīts, ka tieši C hepatīta vīrusa trešais genotips visnaskāk rada tauku uzkrāšanos aknās. Bet dažreiz primārais iemesls ir medikamenti, kas tās bojā, un pēc tam rodas taukainas aknas. Tāpēc arī par lietotajām zālēm slimniekam jāpajautā.

    – Kuras zāles ir tās, kas bojā aknas?

    – Nesteroīdie pretiekaisuma, arī dažādi sirds un asinsriti uzlabojošie līdzekļi, holesterīnu samazinošie medikamenti. Statīni bojā aknas reti, bet tā var notikt. Īpaši tad, ja statīnus lieto kopā ar vairākiem citiem medikamentiem.

    Bet ir zinātniski dati, ka daudziem cilvēkiem statīni aknām pat palīdz. Savukārt, ja statīni aknas bojā, to ar analīzēm var laikus konstatēt un rīkoties.

    – Vai taukainas aknas rodas arī ļoti jaunā vecumā?

    – Retāk, bet var. Kā jau sacīju, dažreiz nealkohola taukaino aknu slimība rodas kā blakne aknu iekaisumam. Vidējais vecums, kad atrod taukainas aknas, ir 50 gadi, taču vispār NTAS biežums pieaug līdz ar gadiem: no 2,6 procentiem bērnu vecumā līdz 26 procentiem cilvēku 40–50 gadu vecumā. Dūšīgām meitenēm jau ir jāpārbauda savas aknas ultrasonogrāfijā! Bet arī normāla barojuma cilvēkiem var attīstīties taukainas aknas.

    – Un tam, kuram ir cukura diabēts?

    – Viņam taukainas aknas ir vēl lielāks drauds. Bet labā ziņa ir tā – ārstēšanā tāpat jāierobežo saldumi, jāierobežo citi ogļhidrāti, alkohols. Un obligāti jāpalielina fiziskā aktivitāte. Un te Latvijā atkal notiek liela nelaime – dakteris izraksta mārdadzi, un meitene nekustas.

    Jauka sieviete, bet negrib kustēties, grūti iesākt!

    Es ar varītēm ar’ nespiežu, nesaku: «Es jūs neārstēšu, ja nenodarbosieties ar fiziskām aktivitātēm!» – bet vispār ķermenim jādod virsū laba fiziskā slodzīte.

    Ja cilvēks enerģiski sporto, diendienā ņemas, viņam aknas kļūst tīrākas. Tauciņi – tie ir triglicerīdi, tos sašķeļ un aizraida prom no aknām, jo kustoties vajag enerģiju muskuļiem.

    – Tātad jādara tā, lai organismam vajadzētu enerģiju un lai viņš to paņemtu no taukainām aknām?

    – Bet to es jums arī stāstu! Organisms tauku pilienus salicis aknu šūnās tikai tāpēc, ka to ir bijis par daudz. Cilvēkam, kas kustas, cirozes iespējas kļūst stipri mazākas.

    – Kad ir jau fibrozas aknas, pilnas ar saistaudiem, kā tad jūs ārstējat?

    – Tas pats – medikamentu nav! Tikai dzīvesveids.

    – Profesor, un tomēr es neticu, ka 21. gadsimta medicīnā nav zāļu pret taukainām aknām…

    – Galvenais ir dzīvesveids. Ja ar to nepietiek, ārstēšana izrādās neefektīva, terapiju var papildināt ar zālēm. No ķermeņa masu mazinošajiem Latvijā ir divi: orlistats un sibutramīns. Tie vidēji ļauj papildus atbrīvoties no 5–8 kilogramiem, turklāt medikamenta svaru mazinošā ietekme ilgst 4–6 mēnešus un pēc tam iestājas svara dinamikas stagnācija.

    Pārliecinoši pierādīts, ka ķermeņa masu mazinošās zāles veselības stāvokli vislabāk uzlabo tad, ja tās lieto ilgstoši, vismaz divus gadus.

    Tad daudziem slimniekiem ievērojami mazinās gan aknu iekaisums, gan aknu cirozes attīstības risks.

    Aknu bojājumu mazinoša spēja piemīt arī medikamentiem, kurus lieto otrā tipa cukura diabēta ārstēšanā, piemēram, metformīnam, rosiglitazonam, pioglitazonam. Metformīns īstermiņā nodrošina svara samazināšanos, mazina insulīna rezistenci un samazina tauku daudzumu ap vēderu.

    Rosiglitazons efektīvi samazina aknu iekaisumu, mazinot insulīna rezistenci, normalizē glikozes un insulīna koncentrāciju asinīs.

    Tomēr palielina sirds išēmijas risku, kad mazinās asins pieplūdums sirds muskulim.

    Pioglitazona darbības principi ir līdzīgi, bet, salīdzinot ar rosiglitazonu, tas samazina asinsvadu bojājuma risku. Toties šie abi medikamenti palielina ķermeņa masu.

    Iekaisumu mazinoša ietekme ir arī, kā jau iepriekš sacīju, statīniem.

    – Profesor, kā var sajust taukainas aknas?

    – Sākumā nekādi. Dažreiz ir sūdzības par nogurumu, nespēku, smaguma sajūtu vai smelgšanu vēdera augšējā labajā kvadrātā. Dažreiz ir apetītes zudums. Bet tās ir tik nespecifiskas pazīmes, ka uzreiz nepateikšu, vai jums ir taukainas aknas vai nav. Nu kam nav noguruma?! Man arī ir! Bet – man nav taukainu aknu.

    Vienkārši aknas ir jāpārbauda, un, ja ar tām viss kārtībā, tad var uz gadiem diviem, trim vai pieciem likties mierā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē