• Šķidrie dūmi – triks, kā ēdienam piešķirt omulīgu aromātu!

    Pamatēdieni
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    11. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kaut nosaukums kādam var izklausīties aizdomīgs, šķidrie dūmi ir dabiski radīta, veselībai nekaitīga garšviela, kas piešķir omulīgo un kārdinošo dūmu aromātu pat tādam ēdienam, kas ugunij nav ne tuvumā stāvējis! Kas īsti ir šķidrie dūmi?
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    • Šķidrie dūmi patiesībā tiek radīti no īstajiem. Dedzinot koku, līdz ar dūmiem veidojas arī tvaiks – notverts un vēsumā kondensēts, tas pārvēršas šķidrumā, kas piesātināts ar dūmu aromātu un tālāk tiek destilēts un izfiltrēts, kā arī bagātināts citām garšvielām – ķiploku pulveri, sīpolu pulveri, sinepēm, ābolu etiķi un citām. 
    • Šķidro dūmu garša ir visai koncentrēta, tāpēc nepieciešams pievienot pavisam nedaudz šīs garšvielas.
    • Šķidrie dūmi bieži tiek izmantoti rūpnieciski ražotajā ēdienā – dažādos gaļas izstrādājumos, mērcēs, marinādēs, konservos, čipsos utt.
    • Tāpat šķidrie dūmi nereti tiek pievienoti vegāniskajiem  produktiem – sojas izstrādājumiem u. tml. Vegāniskajos ēdienos šķidrie dūmi noder, lai uzburtu ceptas un grilētas gaļas ēdieniem raksturīgo omulīgo garšu. 
    • Gatavojot mājās, nedaudz šķidro dūmu var pievienot, marinējot un cepot gaļu un dārzeņus, gatavojot zupas un sautējumus – rezultāts būs līdzīgs (taču izteiksmīgāks), nekā ēdienam pievienojot kūpinātu papriku.
    • Daudz tiek spriests par šķidro dūmu ietekmi uz veselību, taču pētījumos šie pieņēmumi nav pierādīti. Toties ir skaidrs, ka šķidro dūmu piešaušana ēdienam ļauj tikt pie kūpinājuma aromāta bez kaitīgā benzopirēna klātbūtnes, kas veidojas, grilējot un kūpinot virs īstas uguns.

     

    Vienkāršā barbekjū mērce 

    Mērce, kas papildinās dažnedažādus ēdienus – no grilējumiem un desiņām līdz ceptiem kartupelīšiem vai Briseles kāpostiņiem. Izmantojama arī kā glazūra cepot un grilējot – īsi pirms gatavošanas beigām noglazē un šauj uz neilgu laiku atpakaļ karstumā.

    500 g laba kečupa

    200 g vijīga medus

    150 g tumši brūnā cukura

    1 ēdamkarote ābolu etiķa

    2 ēdamkarotes šķidro dūmu

    Visas sastāvdaļas sajauc katliņā un uz pavisam sīkas liesmas, ik pa brīdim apmaisot, karsē apmēram stundu. Ļauj atdzist.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē