• FOTO: Ražas laiks Šampaņā

    Vīns
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    20. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mailly Grand Cru
    Augusts un septembra sākums ir laiks, kad Francijā nobriest sulīgie vīnogu ķekari, vīndari sagaida īsto brīdi ražas novākšanai un nosaka, kāds tieši dzēriens priecēs vīnmīļus pēc trim, pieciem vai 10 gadiem.

    Maijī (Mailly) ir viens no nedaudzajiem Grand Cru ciematiem Šampaņā. Tā 75 hektārus plašos vīna dārzus apsaimnieko 25 ģimeņu izveidots kooperatīvs, kas rada paši savu Mailly Grand Cru šampanieti.

    Šī vasara bijusi labvēlīga vīnogu audzētājiem, portālam santa.lv atklāja Mailly pārstāvis Savjērs Mijārs. “Vasara Maijī bija ļoti silta un sausa, līdzīga kā pērn. Jūlijā un augusta vidū bija ļoti karsts laiks, un kopš jūnija sākumā gandrīz nebija lijis.

    Līdz ar to dažviet vīnogām trūka mitruma, toties nogatavošanās notika ļoti ātri. Labā ziņa ir tā, ka ogas ir izcili veselas un perfekti gatavas, arī skābuma līmenis tajās ir labs, neskatoties uz silto laiku un agro novākšanu, ko iesākām netipiski agri, jau 25. augustā,” viņš stāsta.

    “Pagaidām vēl ir grūti noteikt, kādu šampanieti mēs gatavosim no 2020. gada ražas, to izlemsim nākamā gada sākumā, kad degustēsim vins clairs, bet izskatās, ka tā kvalitāte būs augsta, kas ļauj cerēt uz pozitīvu tālāko attīstību,” piebilst vīna darītāju pārstāvis.

    Maijī vīnogu novākšana joprojām ir tas pats smagais un prasīgais darbs, jo gatavos ķekarus novāc ar rokām. Tad seko vīnogu pārbaude un tikai tad tiek spiesta sula, kas nonāk tērauda tankos, kļustot par jau pieminēto vins clairs, kas vēlāk tiek blendēts un dodas ilgajā šampanieša rašanās ceļā mucās un pudelēs, iekams nonākt svētku glāzēs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē