• 10 sīpolu gudrības, kas tev noderēs!

    Uzkodas un salāti
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    26. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Marinēti sarkanie sīpoli
    Foto: Ieva Andersone
    Marinēti sarkanie sīpoli
    Kuri sīpoli veselīgāki – baltie vai sarkanie? Kā mazināt sīpolu asumu? Kā neraudāt, tos smalcinot? Kā pagatavot kraukšķīgākos un košākos marinētos sīpolus? Mums ir atbildes!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    2 vērtējumi
    5/5

    1. Sarkanajos sīpolos ir 11 reižu vairāk antioksidantu nekā dzeltenajos vai baltajos sīpolos. Raugoties no veselības aspekta, vislabāk izvēlēties tos! 

    2. Izvēloties sīpolus, meklējiet tādus, kuru mizas ārējās kārtas nelobās nost, bet stingri turas pie sīpola – tie būs svaigāki. Arī garākas saknes apliecina sīpola svaigumu.

    3. Dodiet priekšroku plakanākiem, nevis apaļākiem sīpoliem,  – tie būs saldāki.

    4. Ļoti ieteicams lietot organiski audzētus sīpolus. Sīpoli uzsūc pesticīdus, ar ko tiek apstrādāti konvencionāli audzētie, turklāt organiski audzētajos sīpolos ir ievērojami vairāk vērtīgo antioksidantu. 

    5. Pievienojot sīpolus salātiem, tos (sagrieztus) var vispirms 10 minūtes izmērcēt aukstā ūdenī, šādi atbrīvojoties no asuma un rūgtuma. Ar mērcēšanas ūdeni aplejiet mājaugus – tas būs bagātinājies ar kalciju, kāliju un citām vērtīgām vielām!

    6. Lai tiktu vaļā no «sīpolu elpas», pēc svaigu sīpolu ēšanas jāuzēd svaigi pētersīļi! 

    7. Lai griežot sīpolus nebūtu jāraud, saknes daļu griešanas laikā atstāj neskartu (nenogriež, nepārgriež)! 

    8. Ja pāri palikušo, pārgriezto avokado ledusskapī uzglabāsi slēgtā kastītē līdzās pārgrieztam sīpolam, avokado nesabrūnēs un nesabojāsies. 

    9. Sīpols ir lielisks palīgs cīņā pret osteoporozi, tāpēc noteikti būtu ieteicams sievietēm menopauzes un pirmsmenopauzes laikā. 

    10. Lai iegūtu vissmukākos un garšīgākos marinētos sīpolus, marinēšanai ņem sarkano sīpolu. Svarīgi to sagriezt gareniski (nevis ierastajos pusmēnešos) – šādi, pa šķiedrai sagriezts, sīpols marinādē neizjuks, bet paliks kraukšķīgs un stingrs. Vislabāk sagriešanai izmantot mandolīnu, lai šķēlītes ir vienādi biezas. Lai sīpols saglabātu sarkano krāsu, marinēšanas traukā liek pāris gabaliņus svaigas, nomizotas bietes. Tās gan nākamajā vai aiznākamajā dienā (ja sīpoli vēl līdz tam nebūs apēsti) no trauka var izņemt, lai sīpoli nesāk uzsūkt biešu garšu. 

     

    Vienam lielam sīpolam

     

    250ml ūdens

    180ml etiķa

    50ml ābolu etiķa

    Tējkarote piparu graudu

    Liela ēdamkarote sāls

    Maza ēdamkarote cukura

    Neliela bietīte

     

    Visas marinādes sastāvdaļas – ūdeni, etiķus, piparus, sāli un cukuru – mazā katliņā sajauc un uzvāra. Ļauj nedaudz atdzist. Sīpolu sagriež gareniski un sapilda noslēdzamā traukā, pievieno nomizotu, uz pusēm pārgrieztu bietīti. Pārlej ar marinādi, aizvāko. Liek vēsumā un jau nākamajā dienā var baudīt, pievienojot salātiem, sviestmaizēm, burgeriem, hotdogiem utt.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē