• Kā izvārīt labu zivju buljonu? Padomi un zivju zupas recepte

    Kā pareizi?
    Daina Lapiņa
    11. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Zivis ir lieliskas, to labi zinām. Veselīgas, gardas, liesas, demokrātiskas – nu nekādas vainas! Bet no kurām un kā izvārīt garšīgu zivju zupu? Mums ir labi padomi un arī recepte dzidrai, vieglai zivju zupiņai!
    Sarežģītība
    Vidēja
    Personas
    4-6
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    15m
    Pagatavošana
    1st 15m
    Kopējais laiks
    1st 30m
    1 vērtējums
    5/5

    Padomi zivju buljona vārīšanā

    • Zupu var izvārīt no jebkādām zivīm – pat saldētām, žāvētām, sālītām un konservētām! Taču no tiesas garšīga un aromātiska tā būs, vārīšanai izmantojot tikai pavisam svaigas saldūdens zivis. 
    • Zupai izcili der zandarti, foreles, stores, līdakas, asari, karpas, ķīši, karūsas, raudas, pliči, plauži, līņi. Vieglāk, protams, zupu izvārīt no tādām zivīm, kas nav pārāk asakainas, tomēr asakās un skrimslīšos slēpjas gan garša, gan vērtīgas vielas, ko ievilināt buljonā. 
    • Vislabāk ieteicams izmantot divu, trīs vai pat vairāku veidu zivis – šādi zupa būs īpaši bagātīga. Piesātinātāks buljons iznāk no mazākām zivtiņām (ķīšiem, raudām, asariem), lielākās der gabaliņiem zupā. Daudziem pie sirds iet zupa ar lasi – tā būs garšīgāka, ja zupas buljons tiks vārīts no kādas sīkākas saldūdens zivs (protams, varam pievienot laša galvu un asakas, ko mēdz tirgot kā zupas izlasi), bet laša gabaliņi tiks zupā pievienoti, kad tā jau gatava (vislabāk tos pievienot taisni pirms noņemšanas no uguns, uzlikt vāku un ļaut zupai ievilkties, bet lasim – izsilt). 
    • Zivis izķidā. Kad tas izdarīts, iekšpusi noskalo tekošā ūdenī un nosusina. Nokasa zvīņas (nelieliem asarīšiem tās var arī atstāt, jo stingri turas pie ādas un buljonā nepeldēs).  Izgriež žaunas – ja paslinkosi un žaunas atstāsi galvā, buljonā jautīsies rūgtums un tas neizdosies dzidrs. 
    • Mazās zivtiņas izķidātas ar visām zvīņām ietin marlē, turpat liek arī garšvielas un garšaugus – piparus, laurlapas, selerijas, diļļu un pētersīļu kātus utt.). Kad buljons gatavs, marles maisiņu izmet. Buljonu var izvārīt arī no lielo zivju izgrieztām vidusasakām, galvām, astēm. 
    • Zivs buljonu nevāra ilgāk par stundu – tālāk tā garša kļūs tikai blāvāka. Vāra uz lēnas liesmas – tā, lai buljons versmo, nevis traki burbuļo. 
    • Zivs buljonam piemīt ļoti maiga garša, tāpēc to derētu nenomākt ar izteiksmīgām saknēm un dārzeņiem – piemēram, kāposts vai kālis tai būs par šerpu. Vislabāk pieturēties pie klasikas – burkāniem, kartupeļiem, zaļiem zirnīšiem, sīpoliem, ķiplokiem, pētersīļiem. Un, protams, dillītes – kas nu tā par latviešu zivju zupu bez dillēm! Tāpat zivīm ļoti piestāv selerijas kāti, puravi, fenhelis (bet, ja neesat tā anīsa nošu fans, labāk iztikt bez), kukurūza.  Ingvera sakne un citronzāle piešķirs svaigas un eksotiskas notis.

    Zivju zupas recepte

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē