• Personīgais treneris – ieguldījums vai vilšanās?

    Fitness
    Ieva Smilga
    Ieva Smilga
    4. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Privātos trenerus izmanto ne tikai profesionāli sportisti. Personīga pieeja arī tev palīdzēs uzlabot fizisko formu ātrāk, efektīvāk un – nekaitējot veselībai.

    Konsultē:

    Skriešanas trenere Anita Kažemāka-Siliņa un fitnesa treneris Ralfs Upmanis, DCH studija.

    Mēs esam dažādas – katra ar savām fiziskajām īpašībām, pieredzi, traumu vēsturi, ikdienas ritmu, miega režīmu un interesēm. Šie visi faktori būtu jāņem vērā, plānojot fiziskās aktivitātes. Ja vēlies kārtīgi izkustēties, arī grupu nodarbībām un pašas izveidotam sportošanas grafikam nav ne vainas, tomēr mērķtiecīgam plānam vislabāk derēs privātais treneris.

    Kāpēc izvēlēties privāto treneri?

    *Individuāla pieeja

    Nav svarīgi, vai tiecies ar treneri vienreiz nedēļā, lai pārrunātu paveikto un izveidotu plānu nākamajai nedēļai (vai mēnesim), vai vingro trenera uzraudzībā ik pārdienas, programma būs veidota tikai un vienīgi tev. «Galvenais iemesls, kāpēc cilvēki izvēlas privāto treneri, ir tieši individuālā attieksme. Angliski tam ir pat termins – personal touch. Tas nozīmē – treniņā tevi kontrolē līdz sīkākajām niansēm, pārbaudot un sekojot līdzi, vai kustības tiek veiktas korekti,» stāsta DCH studijas treneris Ralfs Upmanis. «Privātais treneris strādā ar konkrēta cilvēka plusiem, tos stiprinot, un mīnusiem – tos koriģējot.»

    *Veselības novērtēšana

    Privātais treneris parasti seko līdzi cilvēka veselībai un pašsajūtai, kam paši ne vienmēr pievēršam pietiekamu uzmanību. «Pirmajos treniņos testēju, kā cilvēks tehniski skrien, kā izskatās vizuāli, izskatu slodzes testu un analīzes – tam visam ir nozīme treniņu programmas izveidošanā,» stāsta Latvijā populārā skriešanas trenere Anita Kažemāka-Siliņa. «Pirms treniņu uzsākšanas jāsaprot, kas īsti notiek arī pašā ķermenī, tāpēc lieku veikt analīzes. Tikai tad tiek veidots treniņu plāns. Privātais treneris palīdz sakārtot treniņu procesu tā, lai tie palīdzētu, nevis nodarītu pāri.»

    *Reālu mērķu izvirzīšana

    Mērķis ir ļoti svarīgs, jo tas ir galvenais motivācijas avots. Kādam mērķis ir noskriet pirmos piecus kilometrus, citam – nomest piecus kilogramus, vēl kādam – noskriet pirmo maratonu vai uzlabot rezultātu, skrienot desmit kilometru. Kāds vēlas ielikt sevi rāmjos vai iemācīties nostāties uz galvas. Treneris palīdz izvirzīt tiešām reālus mērķus un ceļu uz lielo mērķi sadala mazākos posmos, sekojot izaugsmei un motivējot nepadoties.

    *Vērtīga informācija

    Privāta konsultācija var lieki noderēt arī tad, ja gatavojies doties uz grupu nodarbībām. Treneris pastāstīs un iemācīs, kā pareizi veikt populārākos vingrojumus, kā darboties ar brīvajiem svariem un TRX piekares sistēmām. Var iemācīt arī specifiskākas lietas, piemēram, darbošanos ar pašmasāžas ruļļiem. «Treneri privātās sarunās izstāstīs, kā pareizāk ēst un pildīt vingrinājumus. Cilvēkiem kļūst skaidrāks, kā sasniegt izvirzīto mērķi,» stāsta Ralfs Upmanis.

    *Psiholoģisks atbalsts

    Treneris nereti tiek izvēlēts tāpēc, ka cilvēkam vajag ne tik daudz praktisku, kā psiholoģisku atbalstu. Vajag, lai kāds stāv blakus, pieskata, kontrolē un motivē. «Vienam vajadzīgs treneris, kas viņu lamā, citam – kas motivē, atbalsta un papaijā. Kādam vajadzīgs čoms, vēl kādam – paraugs, psihologs vai sensejs. Galvenais – atrast īsto,» tā stāsta Ralfs Upmanis.

    *Dažādība

    Ne vienmēr privātais treneris nepieciešams katrā treniņā. Treneris var izveidot programmu, kuru cilvēks izpilda un atskaitās par paveikto. Tad viņš iet gan uz privātajiem treniņiem, gan grupu nodarbībām, gan patrenējas individuāli. Šīs sadarbības lielākais ieguvums – treniņu gaita tiek padarīta dažādāka un interesantāka.  

    Trenera atrašanas ķīmija

    Lai viss izdotos, ir svarīgi atrast treneri, kam spēj pilnībā uzticēties. «Privāto treneri vislabāk meklēt ar rekomendāciju palīdzību. Ļoti svarīgi, lai tu savam trenerim pilnībā uzticētos, neslēpjot vājās puses un stāstot arī to, ko, iespējams, nestāsti pat draugiem, jo tas viss var ietekmēt treniņu procesu un mērķu sasniegšanu.

    Ja uzticies trenerim, tas arī ir tavs īstais.

    Ja ne – vislabāk meklēt citu,» pieredzē dalās Anita Kažemāka-Siliņa. Savukārt fitnesa treneris Ralfs Upmanis, kurš trenējis ne vienu vien Latvijā pazīstamu personību, atzīst, ka tā nereti izveidojas patiesa draudzība. «Vingrošanas process ir visai privāts. Vingrojot lielākoties neesam tik skaisti, svīstam un atrodamies neveiklās pozīcijās. Šajā brīdī attiecības netveramā veidā kļūst daudz tuvākas. Pāris savu labāko draugu tieši tā arī iepazinu, viņi sāka nākt pie manis kā vingrotāji.»

    Kā atrast privāto treneri?

    Rīcības plāns pavisam vienkāršs – dodies uz tuvāko sporta klubu (vai to, kurā labprāt trenētos) un pajautā administratorei par pieejamajiem privātajiem treneriem. Lielākoties tādi būs vairāki. Īsumā pastāsti savas vēlmes – vēlies sievieti vai vīrieti, gribi izkustināt ķermeni vai kārtīgi močīt –, un vajadzētu būt tā, ka tiks ieteikts piemērotākais. Var būt dažādi tālākie scenāriji – iespējams, tiks iedoti trenera kontakti un telefoniski vienosieties par pirmo treniņu. Iespējams, treniņu varēs pieteikt administrācijā, bet varbūt treneris būs pieejams uzreiz un gatavs pirmajai sarunai.

    Tas, vai ar pirmo piegājienu izdosies atrast īsto treneri, ir gandrīz loterija.

    Ja šķiet, ka kontakts neveidojas vai pilnībā neuzticies trenera teiktajam, labāk vērsties pie cita.

    Padoms!

    Izvēloties treneri, svarīgi saprast, vai viņam ir atbilstoša izglītība. To viegli var pārbaudīt sporta reģistrā lsfp.lv, ierakstot trenera vārdu un uzvārdu.

    Cik maksā?

    Treniņš ar privāto treneri maksā, sākot no 25 eiro.

    Privātais treneris. Virtuāli

    Ir daudz lietotņu, ko var izmantot kā privāto treneri. Lai arī te nebūs tiešās saiknes, kā arī neviens nelabos kļūdas, ja veiksi vingrinājumus nepareizi, tomēr arī šādi sevi var kārtīgi izkustināt. Iespējams atrast jau gatavas treniņu programmas, un, ja vien ir motivācija un gribasspēks pie tām turēties, var izmantot arī tās. Lietotnes lielākoties izstrādājuši zinoši treneri, un to pilnās versijas ar dažādiem fitnesa plāniem būs jāiegādājas par papildu samaksu.

    Dažas pasaulē populārākās fitnesa lietotnes:

    Sweat: Kayla Itsines Fitness;

    8fit Workout and Meal Planner;

    Nike+ Training Club;

    Aaptiv;

    PEAR – Personal Fitness Coach.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē