• Vai ūdens jānotecina arī tad, ja nedēļu nav būts mājās?

    Praktiski padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītājs jautā – cik zinu, tad, atgriežoties mājās pēc vasaras pavadīšanas vasarnīcā, kārtīgi jānotecina gan aukstais, gan karstais ūdens, lai novērstu bīstamo leģionellu savairošanos. Taču mani interesē, vai tas jādara, arī atgriežoties mājās pēc nedēļu ilga ceļojuma?

    «Jā, Veselības inspekcija iesaka ūdeni kārtīgi notecināt arī tad, ja projām būts nedēļu, jo krānos ūdens atlikums var būt sastāvējies. Leģionellas īpaši vairojas siltā ūdenī, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur atvaļinājuma laikā kādu laiku dušas un krāni nav izmantoti. Ar leģionellām nav nekādi joki, un mēs profilaktiski paši daudz varam darīt,» uzsver Veselības inspekcijas Vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Balode. 

    Lai mazinātu iespēju inficēties ar leģionelozi, atsākot lietot ūdeni, vajag kārtīgi notecināt gan auksto, gan karsto ūdeni – lai aukstais ir spirdzinoši vēss, savukārt karstais izteikti karsts.

    Ūdeni būtiski tecināt tā, lai neveidojas aerosols, tāpēc iesākumā vismaz vienu minūti ūdens krāns atverams nedaudz, ļaujot ūdenim tecēt lēnā plūsmā. Pēc tam ūdens plūsmu pakāpeniski desmit minūšu laikā palielina, līdz krāns atvērts pilnībā.

    Leģionellas īpaši vairojas ūdens apgādes sistēmās, ja ūdens temperatūra ir robežās no plus 20 līdz 45 grādiem un organisko vielu jeb bioloģiskā aplikuma un nosēdumu klātbūtnē.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē