• «Kia EV9» ar 3. līmeņa autonomiju: revolucionārs lēciens vai vienkārši ažiotāža?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    7. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Daudzi uzskata, ka ārkārtīgi dinamiskajā autobūves jauninājumu pasaulē pēdējā laika galvenais sasniegums ir pašbraukšana. Šī koncepcija, kas kādreiz tika uzskatīta par zinātnisko fantastiku, strauji nokļuvusi visas nozares uzmanības centrā. Interesi par šo tēmu vēl vairāk uzkurināja «Kia EV9» koncepts, kam ražotājs drosmīgi solīja 3. līmeņa pašbraukšanu. Vai ambiciozais solījums ir piepildīts? Vai iepriekš saceltā ažiotāža ir attaisnojusies? Šie jautājumi ir aktuāli arī tagad, kad sērijveida «EV9» jau ir prezentēts sabiedrībai.

    Kia EV9 palaišana konkurences bagātajā elektrisko SUV segmentā radīja ažiotāžu. Un tieši 3. līmeņa autonomijas solījums, par ko ir sajūsmā gan nozarei pietuvinātie cilvēki, gan vienkāršie braucēji, ir tas, kas EV9 izceļ starp pārējiem. Dienvidkorejas ražotājs, šķiet, ir ielēcis ūdenī, kamēr citi uzņēmumi ar saviem greznajiem modeļiem, tostarp Mercedes-Benz EQS un Audi A8, joprojām piesardzīgi taustās pa malu.

    Trešā līmeņa autonomija nozīmē, ka transportlīdzeklis ir aprīkots ar modernu vadītāja palīgsistēmu, kas spēj kontrolēt tādus braukšanas elementus kā stūrēšana un paātrinājums/palēninājums. Sistēma izmanto informāciju no apkārtējās vides un darbojas bez cilvēka iesaistes. Svarīga 3. līmeņa pašbraukšanas īpašība ir spēja veikt ārkārtas apstāšanos, ja vadītājs nereaģē uz sistēmas pieprasījumu pārņemt vadību.

    Kia EV9 sērijveida versija ir apliecinājums pašbraukšanas progresam. Izcila funkcija jaunajā modelī ir Intelligent Pilot, kas ietver automatizētu joslas maiņu un inteliģentu ātruma pielāgošanu. Šīs iespējas nodrošina uzlaboti sensori un kameras, kas nepārtraukti uzrauga apkārtni, ļaujot EV9 pieņemt pārdomātus lēmumus. Tas solījumu ieviest 3. līmeņa pašbraukšanu ir padarījis par taustāmu realitāti.

    Highway Driving Pilot (HDP), kas nākotnē būs pieejams Kia EV9 GT-line modelī, atsevišķos tirgos nodrošinās daļēju 3. līmeņa pašbraukšanu. Lai elektroauto iegūtu 360 grādu redzes lauku, šī sistēma izmanto 15 sensorus un divus radarus (LiDAR).

    Salīdzinot ar konkurentiem, EV9 šajā jomā noteikti ir vadībā. Audi A8 gan ir dažas 3. līmeņa iespējas, taču tas prasa vairāk vadītāja uzraudzības. Audi A8 3. līmenis, saukts par AI Traffic Jam Pilot, ļauj šoferim pilnībā atslābt, jo mašīna visu dara pati, tiesa, tikai lēnā satiksmē – kamēr ātrums nepārsniedz 60 kilometrus stundā.

    Mercedes-Benz EQS savukārt piedāvā 2+ līmeni. Krosovers EQS būtībā ir pārveidots EQS sedans ar augstāku sēdpozīciju un plašāku salonu. Abu modeļu elektriskās piedziņas sistēmas ir līdzīgas, lai gan ne identiskas. EQS450+ ir aprīkots ar 249 kW elektromotoru, kas piedzen aizmugurējos riteņus. Tomēr tas nepiedāvā tik lielu autonomiju kā Kia EV9 un Audi A8.

    Tādējādi Kia efektīvi demonstrē augošo plaisu starp EV9 un konkurentiem pašbraukšanas iespēju ziņā.

    Sperot soli autonomā transporta laikmetā, Kia EV9 uzdod arī vairākus svarīgus jautājumus. Vai 3. līmeņa autonomija kļūs par nozares standartu vai arī paliks kā luksusa funkcija, kas pieejama tikai augstākās klases modeļiem? Vai tiesību akti iet kopsolī ar straujo pašbraukšanas attīstību?

    EV9 autonomo iespēju potenciālās sekas ir vērā ņemamas. Samazinot atkarību no cilvēka un līdz ar to arī kļūdu daudzumu, tās uzlabotu satiksmes drošību. Tas atbilst plašākai vīzijai par pašbraucošām mašīnām un veidam, kā patērētāji uztver mobilitāti. Autonomās braukšanas sistēmas var padarīt pārvietošanos gan drošāku, gan ērtāku, gan patīkamāku. Turklāt 3. līmeņa autonomijas ieviešana iezīmē būtiskas pārmaiņas mūsu priekšstatos un liecina, ka cilvēku uzticība pašbraucošiem auto vairojas. Saskaņā ar interneta platformas Statista datiem līdz 2025. gadam lielākajai daļai mašīnu būs gan daļēja pašbraukšana, gan stūrēšana, un tikai 1,6 procentiem nebūs nekā no tā.

    Noslēgumā jāsaka, ka sērijveida Kia EV9 pamatoti tiek pozicionēts kā tirgus līderis, jo ir ļoti tuvs tā koncepta solījumam par 3. līmeņa autonomiju. Šis Dienvidkorejas brīnums ne tikai stiprina nozares virzību par pašbraukšanu. Tas liek arī sarosīties likumdevējiem un domāt par izmaiņām attiecīgajos tiesību aktos, ietekmē sabiedrības attieksmi pret jaunajām tehnoloģijām un maina drošības standartus. EV9 izvirzītie jautājumi ir tikpat svarīgi kā ar modeli panāktais progress aizraujošās un saspringtās nākotnes ainavas veidošanā.

    Tomēr ir svarīgi arī pateikt, ka pašlaik šīs funkcija strādā tikai līdz brīdim, kamēr mašīnas ātrums nepārsniedz 80 km/h. Tāpat jāpiebilst, ka arī Mercedes-Benz nelielam skaitam savu 2024. gada EQS sedanu šī gada beigās sāks uzstādīt 3. līmeņa pašbraukšanas sistēmu – pašu izstrādāto Drive Pilot.

    Jebkurā gadījumā būs interesanti redzēt, kā ar katru nākamo modeli mainīsies mūsu izpratne par transporta nākotni.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē